Istraživački tekstovi "Žurnala" uzrokovali istragu o korupciji:NAPOKON: Vlada smjenjuje Arslanagića, Finansijska policija pokrenula istragu

Istražujemo

NAPOKON: Vlada smjenjuje Arslanagića, Finansijska policija pokrenula istragu

NAPOKON: Vlada smjenjuje Arslanagića, Finansijska policija pokrenula istragu

Vlada Federacije danas je zvanično zatražila smjenu Edina Arslanagića, direktora Bosnalijeka, i kompletne uprave ove kompanije. Naložila je ispitivanje odgovornosti članova Nadzornog odbora i dala signal Finansijskoj policiji da pokrene detaljnu istragu o poslovanju ove kompanije.

Vlada je tako konačno odlučila da ispita navode o kojima Žurnal piše već godinu dana. Nezvanično saznajemo i da su svi tekstovi Žurnala uključeni u Vladin materijal o Bosnalijeku koji će se sada ispitivati.

 

Jedna smjena propala

Nermin Nikšić, premijer Federacije, govorio je danas o neuspješnoj sjednici Nadzornog odbora početkom ove sedmice na kojoj je Arslanagić trebao biti smijenjen ali zbog nedovoljnog broja članova ta odluka nije donesena.
- Prije deset dana smo imali sastanak sa Nadzornim odborom i imali smo koncensuz za smjenu ali sada imamo problem jer se na sjednici nisu pojavili Abdul Umid-Šalaka i predsjednik Veljko Trivun – rekao je Nikšić i objasnio da nije siguran gdje se Trivun trenutno nalazi i kakav je njegov stav.

Nikšić kaže da se trenutno ispituju informacije kako je Edin Arslanagić angažovao privatnu detektivsku agenciju da prati njega i Erdala Trhulja, ministra energije, rudarstva i industrije. Slučaj je prijavljen policiji, kaže Nikšić, koji tvrdi da su se aktivnosti detektiva u posljednje vrijeme “intenzivirale”.

Nikšić je rekao da se istražuju i prijetnje vladinom predstavniku u Nadzornom odboru.
- Član odbora, koji zastupa interese Vlade, imao je prijetnje direktora kompanije (Edin Arslanagić op.a.) i ta je prijetnja prijavljena policiji u Živinicama – objasnio je Nikšić.

Nikšić i Trhulj novinarima su prenijeli jednoglasan zaključak Vlade kojim se traži hitna smjena kompletne uprave Bosnalijeka i pokretanje istrage o sumnjivom poslovanju ove kompanije.
- Javno pozivamo Nadzorni odbor da hitno zakažu sjednicu, posebno predsjednika Trivuna, i razriješe upravu Bosnalijeka i imenuju vršioce dužnosti na te funkcije – kazao je Nikšić i zatražio da se u slučaj uključi policija: Od Finansijske policije tražimo da odmah uđe u kompaniju i napravi detaljnu analizu poslovanja Bosnalijeka i Brštanice te ostalih kompanija poput Rhea expressa.

Finansijska policija već je pokrenula istragu o navodima objavljenim u Žurnalu, saznajemo nezvanično iz izvora bliskih ovoj instituciji. Finansijska policija Federacije BiH je, u saradnji sa Tužilaštvom, pokrenula istragu, dijelom na osnovu dokumenata objavljenih u Žurnalu.

Na pitanje novinara Žurnala da li će se ispitivati i odnosi Bosnalijeka za zavodima zdravstvenih osigurnja, Trhulj je rekao da će i to biti predmet istrage.
- Stav Vlade je borba protiv korupcije. Ovaj put nećemo nikoga unaprijed osuđivati ali nećemo ni abolirati odgovornosti. Vjerovatno nam je trebao ovakav slučaj kao pokaz – izjavio je Nikšić.


Šta će biti sa imovinom?

Nikšić i Trhulj nisu mogli napraviti procjenu štete u Bosnalijeku ali je rečeno da se ona sigurno mjeri u desetinama miliona maraka. Spominjani su i avansi od dva miliona maraka za poslove koji nisu nikada urađeni, duple fakture i povećavanje osnovnih ugovora sa 20 miliona na 39 i više. Nije se govorilo o imenama kompanija ali je naglašeno da će biti istraženi slučajevi investicija bez raspisanog tendera. Na pitanje da li će direktor Arslanagić dobiti menadžersku premiju, koja prema nezvaničnim informacijama iznosi milion maraka, Trhulj je rekao da “od toga neće biti ništa jer se ne može isplaćivati premija nekome ko odgovara za kriminalne radnje”.

Međutim, porodica Arslanagić na kraju bi ipak mogla zadržati svu svoju imovinu stečenu na nelegalan način.
- Fali nam zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine – objasnio je Nikšić i najavio da će se “na godišnjicu Vlade spremiti tekst tog zakona”, jednog od najvažnijih predizbornih obećanja SDP-a koji od početka mandata do danas javno gotovo da nije pomenut.

Zbog svog udjela od 20 posto Vlada nema mogućnost da kontroliše sve tokove u kompaniji pa je moguće da Nadzorni odbor ne posluša Vladu i ne smijeni upravu. U tom će slučaju Trhulj, kao predstavnik udjela Federacije, sazvati Skupštinu na kojoj će pokušati smijeniti rukovodstvo kompanije.

Pogledajte snimak dijela konferencije za novinare u kojem se govorilo o Bosnalijeku.

(zurnal.info)