Republika Srpska:NAS I RUSA 270 MILIONA: Šta se krije iza Dodikovog "ruskog kredita"?

Arhiva

NAS I RUSA 270 MILIONA: Šta se krije iza Dodikovog "ruskog kredita"?

Prošlo je više od mjesec dana otkako je Dodik najavio da u RS stiže prvih 70 miliona evra od ruskog kredita, teškog ukupno 270 miliona evra, ali na entitetski račun iz bratske Rusije nije stigao ni evro

NAS I RUSA 270 MILIONA: Šta se krije iza Dodikovog "ruskog kredita"?

Vlasti oba bh. entiteta našle su se u nezavidnoj situaciji: u budžetima imaju manjak novca, nastavak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji je trebalo da začepi budžetske rupe, više je nego upitan, a oktobar i izbori su svakim danom sve bliže.

Da bi pokrile budžetski deficit i do izbora očuvale socijalni mir, vlasti RS su nastavile da zadužuju ovaj entitet, čiji je ukupan dug na kraju prošle godine iznosio prevelikih 4,7 milijardi konvertibilnih maraka. Spasonosno rješenje, koje bi do oktobra vlastima omogućilo da redovno izmiruju obaveze iz budžeta, pronašao je lično Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske i to u vidu ruskog kredita.

ZAŠTO KASNI 70 MILIONA

Prošlo je više od mjesec dana otkako je Dodik najavio da u RS stiže prvih 70 miliona evra od ruskog kredita, teškog ukupno 270 miliona evra, ali na entitetski račun iz bratske Rusije nije stigao ni evro.

“Prva rata od 70 miliona od Ruske Federacije dolazi, mehanizam je pokrenut i to ide. Ostalih 200 miliona će biti obezbijeđeno tokom ove godine”, rekao je Dodik novinarima početkom aprila.

Samo dan poslije, demantovao ga je ministar finansija Zoran Tegeltija, navodeći da još nije potpisan ugovor o ruskom kreditu.

“Pregovori se vode, ali nisu svi uslovi ni kredita ni rokovi definisani i onog trenutak kada to bude, javnost će o tome na vrijeme biti obaviještena”, rekao je tada Tegeltija.

U međuvremenu je postalo jasno da nije riječ o “ruskom” kreditu, već kreditu koji bi odobrila jedna ruska komercijalna banka. Prema provjerenim informacijama, vlasti RS o kreditu pregovaraju sa ruskom “Sberbankom” i traže način kako da taj kredit bude realizovan. 

“Ova banka je spremna dati kredit, ali pod veoma strogim uslovima. Oni traže visokokvalitetan kolateral, odnosno da im RS da hipoteku koja će garantovati povrat novca. Traže da bude stavljena hipoteka na imovinu, koja ima stvarnu tržišnu vrednost”, tvrdi izvor Žurnala.

On navodi da su vlasti RS spremne da prihvate te uslove, te da su spremne da za kredit ove komercijalne ruske banke pod hipoteku stave dijelove ili kompletnu Elektroprivredu RS, kao garanciju da će taj kredit biti vraćen.

ŠTA ĆE DODIK ZALOŽITI

Pojedini ekonomski analitičari smatraju da ruska banka može plasirati novac tako što će kupovati obveznice, koje će emitovati Republika Srpska.

S druge strane, neki ekonomisti smatraju da je kredit ruske banke veoma upitan, te da nije realno da “Sberbanka” sa Vladom RS postigne dogovor o dodjeli kredita.

“Realnije je da ‘Sberbanka’ sa nekom od firmi u RS, možda Elektroprivredom, sklopi ugovor o dodjeli kredita, pa da kasnije ta sredstva budu preusmjerena u budžet RS”, kazao je ovaj izvor.

On podsjeća da BiH još nije raskinula aranžman sa MMF-om, navodeći da ta finansijska institucija neće olako prihvatiti moguće raskidanje aranžmana.

“Ukoliko vlasti RS sa MMF-om postignu kompromis o uslovima za nastavak stand bay aranžmana, RS će dobiti 66 miliona maraka, što bi bilo dovoljno da se pokrije budžetski deficit. U tom slučaju kredit ruske banke ne bi bio potreban”, naveo je naš sagovornik.

Ako kredit ruske banke bude odobren Republici Srpskoj, najinteresantnije će biti vidjeti kolika će biti njegova ukupna cijena, odnosno šta će vlasti RS založiti da bi došle do novca kojim će do oktobra kupovati socijalni mir.

(zurnal.info)