:NASA DOKAZALA: Život moguć van planete Zemlje, samo ga trebamo pronaći
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Svijet

NASA DOKAZALA: Život moguć van planete Zemlje, samo ga trebamo pronaći

NASA DOKAZALA: Život moguć van planete Zemlje, samo ga trebamo pronaći

Kada je prije dva dana američka svemirska agencija NASA najavila veliku konferenciju za novinare o “astobiološkom otkriću” mnogi su bili iznenađeni ali i znatiželjni oko otkrića koje NASA namjerava podijeliti s običnim smrtnicim. Ova vijest se proširila poput virusa, a medijske špekulacije su se svodile uglavnom na samo jedno pitanje: je li NASA pronašla dokaze o inzvanzemaljskom životu?

Na konferenciji za novinare će sudjelovati Mary Voytek, direktorica programa astrobiologije u NASA-i, te astrobiologinje Felissa Wofle -Simon, Pamela Conrad, kao i naučnici Steven Benner, James Elsner koji istražuju hemijski sastav mjesna na kojima se može razviti život.

Do današnjeg dana, tačnije do 14 sati po lokalnom vremenu NASA je čuvala tajnu kao zmija noge. Ali danas je otkriveno o čemu se radi.

Direktorica programa astrobiologije u NASA-i Fellisa Wofle-Simon,  novinarima predstavila mirkobe koji su pronađeni u kalifornijskom jezeru Mono. Ono što zanimljivo jeste što je ovo jezero jedno od najbogatijih prirodnih koncentracija otrovnog elementa arsena na Zemlji. Uprkos tome jezero je bogao i obiluje životom. Felissa Wolfe – Simon je objasnila da je mikrob nevjerovatan zbog toga što čini stvari koje nijedan živi organizam na Zemlji ne može, a to je da se arsen postaje dio DNK strukture tog mikroba. Praktički arsen se u tom mikrobu ponaša kao fosfor.

-U laboratoriju smo stvorili okoliš gdje smo osigurali sve uslove potrebne život, osim fosfora. Umjesto njega stavili smo arsen. Ne samo da je ovaj mikrob uspio to preživjeti ali naprotiv i razvijao se. U suštini ne radi se ni o arsenu ni o fosforu, već o postavljanju pitanja i pronalaženja odgovora. Do sada je sav život na planeti Zemlji trebao fosfor, sada možemo slobodno reći da to nije tačno- kazala je Wolfe -Simon. Dodala je da je i to da je konačno dokazano da se život može razviti u “neprijateljskom” okruženju.

Podsjetićemo na najzanimljivije detalje medijske histerije vezano za NASA-ino “epohalno otkriće”.

Nije prošlo ni pola sata nakon što je NASA najavila konferenciju za novinare o novom “astrobiološkom otkriću koji će imati veliki utjecaj na potragu života izvan Zemlje” a svi svjetski mediji su vrištali sa špekulacijama kako NASA priprema nešto senzacionalno. Jedno je sigurno, ljudska mašta se rasplamsala.


Ima li na Saturnu “malih zelenih”

Naime, najzvučnija medijska pretpostavka je da će NASA na osnovu podataka koje je prikupila svemirska sonda Cassini, iznijeti dokaze o postojanju vanzemaljskog života na jednom 63 postojeća mjeseca na Saturnu. Najveći Saturnov mjesec je Titan, a teorije da na ovom mjesecu postoji život postoje odavno, i uz Zemlju ,jedini je u našem Sunčevom sistemu koji ima gustu atmosferu, iako temperatura na površini iznosi – 180 stepeni Celzijusa. Na Titanu postoje procesi koji upućuju da na postojanje primitivnih oblika života, a prisustvo vodika u atmosferi ukazuje da je na Titanu život ipak moguć.

Prije nekoliko mjeseci sonda Cassini pronašla je dokaze o postojanju vode na Saturnovom mjesecu Enceladus, a pored toga otkriveni su i izvori toplote koji vodu drže u tekućem stanju. I to nije sve, u ekosferi drugog Saturnovog mjeseca Rhea pronađen je kisik, što je ujedno i prvi takav pronalazak kada se radi o planetama u našem Sunčevom sistemu.

Druga teorija govori o tome, da se pažljivim iščitavanjem NASA-inih saopštenja, ne radi o pronalasku intelegentnog života nego smo o primordijalnim oblicima života u svemiru. Dakle, nešto što će mnoge znatiželjnike koji su očekivali mnogo više razočarati.


Prevelika očekivanja ili nešto drugo

Neki mediji su jučer izašli sa “ekskluzivnim informacijama” da NASA neće otkriti ništa spektakularno, ili ono što većina očekuje, a to je intelegentni oblik života negdje u svemiru. Tako je britanski tabloid The Sun izašao u javnost sa informacijom da je “astrobiološko otkriće” zapravo produkt dugogodišnjeg rada jedne od NASA-inih naučnica. Naime radi se o naučnici Felise Wofle-Simon koja već nekoliko godina proučava jezero Mono u kalifornijskom nacionalnom parku Yosemite. U jezeru Mono se nalazi jedna od najvećih prirodnih koncentracija arsena na Zemlji. Tabloid The Sun tvrdi da je Felise Wolfe-Simon u jezeru Mono pronašla nepoznate oblike života koji u svom metabolizmu umjesto kisika koriste otrovni arsen za proces fotosinteze. Svi osnovni oblici života koji su do sada bili poznati kao osnovu za egzistenciju imaju fosfor, i koji je po mnogo čemu sličan arsenu, ali učinak koji imaju po žive organizme im je drastično različit. Fosfor je je element koji mnogi mikroorganizmi koriste kao izvor energije, dok je arsen otrovan.

-Ovo je jako uzbudljivo, i ako postoje organizmi koji u metabolizmu koriste arsen, to može značiti da postoje oblici života za koje uopće ne znamo- rekao je astrobiolog dr. Lewis Dartnell.

Na internetu su se pojavile informacije da bi se moglo raditi o Mars-u, odakle je sonda Mars Exploration Rover poslala nedvojbene dokaze da na ovoj planeti postoji voda u tekućem stanju.

Sa ocjenama oko NASA-inog pronalaska u javnost je jučer izašao i cijenjeni astronom Korado Korlević koji je za portal Jutarnjeg lista izrazio sumnju da se radi o spektakularnom otkriću. Po njegovom mišljenju NASA nije otkrila nikakve bakterije ili viruse nego da je cijela ujdurma nastala zbog određenih makromolekula koje naučnici povezuju sa životom.

-Pogoditi o čemu se točno radi vrlo je teško, no sumnjam da će NASA izaći sa bilo kakvim dokazima života. U najboljem slučaju bit će govora o dobrim indikacijama. Uostalom, nemaju instrumente koji bi to mogli napraviti- rekao je Korlević.

On dalje objašnjava se se možda radi o metanu koji može značiti prisutnost metabolizma.

-Volio bih da sam u krivu, pa da i mene iznenadi vijest- kazao je Korlević.

(zurnal.info)