ALMASA FORIĆ PISALA ŽURNALU:Naši troškovi su veći od poticaja

Istražujemo

ALMASA FORIĆ PISALA ŽURNALU: Naši troškovi su veći od poticaja

Nakon što je Žurnal objavio tekst “Fonda za zapošljavanje osoba sa invaliditetom: Novac dobijali visokopozicionirani kadrovi SDP-a i rođaci članova komisije” Almasa Forić iz firme Zlatni med pisala je Žurnalu. Reagovanje prenosimo u cijelosti

Naši troškovi su veći od poticaja
FOTO: zlatnimed.com

Obraćamo Vam se sa zahtjevom da na Vašem portalu na istom mjestu objavite reagovanja na članak koji ste objavili 21.05.2018 godine, a tiče se Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

U pomenutom tekstu ste objavili podatak o visini poticaja koji je d.o.o. Zlatni med dobila u toku 2017 godine.
U istom prilogu niste objavili da d.o.o. Zlatni med mjesečno na ime troškova zaposlenika isplačuje oko 24.000,00 KM , što na godišnjem nivou iznosi preko 280,000,00 KM. Dali smo Vam takođe na uvid platne liste uposlenika iz kojih se jasno može vidjeti da su troškovi ličnih dohodaka veći od poticaja koji smo dobili na godišnjem nivou.
Takođe smo Vam ustupili na uvid dio dokumentacije koja se odnosi na nabavku opreme i sirovine za proizvodnju naših proizvoda, upoznali smo Vas sa podatkom da smo otvorili nekoliko poslovnih jedinica u kojima rade naši uposlenici, a čije  otvaranje i održavanje takođe prizvodi troškove preduzeću.
Ne sporimo da je iznos koji ste naveli tačan, međutim u cilju potpune informisanosti Vaših čitatelja nedostaje podatak o visini uloženog vlastitog  kapitala kako bi naši uposlenici (osobe sa invaliditetom) imale obezbjeđeno radno mjesto.
U drugom dijelu Vašeg teksta ističete sasvim nepotrebno prijateljstvo muža vlasnice preduzeća sa gospodinom Mehom Alićem.Mi smo Vam prilikom posjete našem preduzeću pokazali dokumentaciju iz koje se vidi da gdin. Meho Alić nije uposlenik niti ima bilo kakvog poslovnog angažmana u d.o.o. Zlatni med.
Visoki kriterij i standardi koje je uspostavio Fond za profesionalnu rehabilitaciju, a po kojima se aplicira za raspodjelu sredstava po Javnom pozivu ne prepoznaju nikakva prijateljstva sa bilo kime nego se isključivo traži ispravna dokumentacija sa jasno obrazloženim poslovnim planovima.

Po Javnom pozivu koji raspisuje Fond za profesionalnu rehabilitaciju mogu da učestvuju sva pravna lica, preduzeća i ustanove i jedini kriterij jeste održivost projekata, a koja se ogleda u profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom.
Pošto je Vaš tekst tendeciozan i ne daje mogućnost Vašim čitateljima da dođu do punih saznanja o temama o kojima pišete molimo Vas da ovo naše reagovanje objavite u cjelosti kako bi smo istim uklonili bilo kakve sumnje u aktivnosti naše firme i na rad članova komisije Fonda za profesionalnu rehabilitaciju.
U nadi da ćete se ponijeti profesionalno, a u skladu sa kodeksom za štampu i online medije BiH gdje u članu 5. decidno stoji : novinari ne smiju prikrivati i / ili zadržavati važne informacije čije bi obznanjivanje moglo materijalno uticati na tumačenje objavljenog izvještaja i razumijevanja kod čitalačke publike, unaprijed Vam se zahvaljujemo i pozivamo Vas da Vam za sve što Vas interesuje dostavimo validne dokaze.

(zurnal.info)