Ponovo s vama:Nastavljamo raditi, na veliku žalost naručilaca hakerskog napada
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Ponovo s vama: Nastavljamo raditi, na veliku žalost naručilaca hakerskog napada

Redakcija Žurnala do sada je pretrpila veliki broj različitih napada. Bilo je prijetnji smrću, uvreda, fizičkih nasrtaja, nelegalnih prisluškivanja, nezakonitih isljeđivanja, prijetećih pošiljki, pokušaja diskreditacije, podmetanja, montiranih sudskih procesa… Sve napade smo sami izdržali i nakon njih postajali iskusniji, oprezniji i jači.

Nastavljamo raditi, na veliku žalost naručilaca hakerskog napada

Kao što ste uočili, Žurnal je tri dana bio nedostupan. Pretrpili smo DDoS napad koji su naša tehnička podrška i eksperti procijenili kao “plaćen, planiran, velikoga obima i neobično uporan”. Također su ustanovili da se radi o dobro pripremljenoj akciji koja je organizirana iz Bosne i Hercegovine, eksplicitno usmjerena prema Žurnalu. Bio je to ozbiljan pokušaj gušenja jednog nezavisnog medija, poznatog po istraživačkom novinarstvu i otkrivanju brojnih koruptivnih afera. 

Radi se o klasičnom razbojničkom upadu. Neko je, po svaku cijenu, agresivno pokušao zaustaviti naš rad ili nas kazniti zato što smo otkrili njegov kriminal, vjerovatno oboje... U svakom slučaju, banditska posla. O tome više, čim kompletiramo informacije koje prikupljamo. 

S obzirom da se radi o ozbiljnom krivičnom djelu obavijestili smo i nadležne institucije koje lako mogu utvrditi s kojih adresa je napad izvršen, kao i identitet naručilaca. Naravno, ako budu željeli i ukoliko im je zaista važna sloboda medija u Bosni i Hercegovini. Na žalost, do sada nismo imali dobra iskustva.


ODBRANA I ZAŠTITA

 

Redakcija Žurnala do sada je pretrpila veliki broj različitih napada. Bilo je prijetnji smrću, uvreda, fizičkih nasrtaja, nelegalnih prisluškivanja, nezakonitih isljeđivanja, prijetećih pošiljki, pokušaja diskreditacije, podmetanja, montiranih sudskih procesa… Sve napade smo sami izdržali i nakon njih postajali iskusniji, oprezniji i jači. Učimo u hodu, kroz probleme. Mnogo smo naučili i nakon ovog incidenta. Naša tehnička podrška potrudila se da nas potpuno zaštiti od sličnih pokušaja u budućnosti.

Na društvenim mrežama i nekim pažnje željnim portalima pojavile su se različite teze o počiniocima ovog napada, a neke od njih koriste se za privatne obračune i međustranačke sukobe. Obavještavamo javnost da Žurnal ne stoji iza ovih špekulacija i oštro se ograđujemo od njih. Kada budemo imali pouzdane i precizne informacije o počiniocima i naručiocima, sami ćemo informirati javnost. Također,  istražićemo zbog čega se napad na Žurnal zloupotrebljava u međustranačkim sukobima i procijeniti eventualnu umiješanost aktera. 

 

JOŠ JEDNOM, HVALA!

 

Želimo da se zahvalimo čitaocima na podršci i strpljenju, kao i prijateljskim redakcijama koje su nam ponudile svoju pomoć. Lijepo je znati da nismo sami u ovakvim situacijama.   

Još jednom smo odbranili jedinu slobodnu teritoriju. Nastavljamo raditi. Na veliku žalost naručilaca hakerskog napada.  

 

(zurnal.info)