„Skromna“ vlast:NAŠTIMAN PRAVILNIK O NABAVCI VOZILA: Dragan Čović dobiće limuzinu od 200 hiljada maraka
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

NAŠTIMAN PRAVILNIK O NABAVCI VOZILA: Dragan Čović dobiće limuzinu od 200 hiljada maraka

Predsjedništvo BiH za svoje potrebe nabavlja vozilo vrijednosti 171 hiljadu KM, sa PDV-om ukupna će cijena biti 200 hiljada KM. Sve po zakonu i u skladu sa procedurom, usklađenoj sa željama Dragan Čovića.

NAŠTIMAN PRAVILNIK O NABAVCI VOZILA: Dragan Čović dobiće limuzinu od 200 hiljada maraka

Dužnost člana Predsjedništva BiH Dragan Čović obavljaće iz novog automobila koji košta 200 hiljada maraka. Da bi mu se ispunila želja za novom limuzinom, na brzinu je izmijenjen Pravilnik Vijeća ministara.  

 POLITIKA NA DRUGAČIJI NAČIN

Sjećate li se, bio je šesti juni ove godine. U Sarajevo je doputovao poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo. Nevjerovatno je djelovala slika papinog ulaska u Ford Fokus kojim se uputio put Predsjedništva BiH, vozilu koje bi s prezirom gledali ovdašnji političari i kantonalnog nivoa.

 "Ja idem u Audiju A8 s aerodroma, papa ide u nekom tamo Fordu. Šta reći na to sve? To je nešto što bi nama morao biti nekakav motiv ako se bavimo politikom - da možemo politiku raditi i na drugačiji način," bio je komentar člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, na papin izbor vozila. Nekoliko mjeseci kasnije, Čović je odlučio promijeniti nešto. I to vozilo. Skuplje naravno.

Pravilnik Vijeća ministara BiH o uslovima nabavke i načinu korištenja službenih vozila u institucijama BiH, koji je na snazi od početka 2015. godine, navodi da se pod visokom klasom putničkih vozila podrazumjevaju ona čija je nabavna cijena do 130 hiljada KM. To očito nije odgovaralo članovima Predsjedništva BiH. Zato je polovinom septembra ova institucija izuzeta iz pravilnika. Samo nekoliko dana kasnije pokrenuta je procedura za nabavku vozila članu Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Draganu Čoviću. Cijena sitnica – 200 hiljade KM.

Posljednjih godinu dana, kao član Predsjedništva BiH, Dragan Čović je koristio vozilo koje je vlasništvo HDZ-a BiH. Iz Predsjedništva tvrde da za to nije plaćana bilo kakva naknada, te da su se stekli uslovi da se za Čovića kupi adekvatno vozilo. Na upit šta je sa vozilom koje je koristio prethodni član iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić, rečeno nam je da to vozilo staro i ne dolikuje rangu člana Predsjedništva.

Limuzina Citroen C6, koju je koristio Komšić, svojevremeno je plaćena 120 hiljada KM.

Vozilo je staro 2-3 godine, nije mnogo prešlo i uredno je servisirano. Toliko znam, rekao je za Žurnal Željko Komšić.

No, Predsjedništvo po svemu sudeći nije obavezno da obrazloži zašto je potrebno vozilo, da dostavi presjek stanja voznog parka, brojnost, pređenu kilometražu, starost, ili koja će se metoda nabavke vozila koristiti.

Prema planu javnih nabavki koje je početkom godine dostavio sekretarijat Predsjedništva BiH, zbog privremenog finansiranja nije bilo stavke za kupovinu novih vozila. Te stavke nije bilo ni u planu za period april – juni 2015, no ona se pojavila u julu. Potrebno je bilo sačekati samo izmjenu pravilnika, koja se, kako smo rekli, odigrala polovinom septembra. 

Mervan Miraščija, koordinator Fonda Otvoreno društvo BiH, koje se pored ostalog bavi i pitanjem transparentnog utroška javnog novca navodi :

Ono što je meni signifikantnije u odnosu na pitanje korištenja pravilnika, jeste što mi smo naučili da živimo tu situaciju u BiH, da se sve radi po zakonu, da u planu javnih nabavki Predsjedništvo BiH za 2015 godinu ne postoji stavka koja kaže nabavka službenog vozila, znači radi se o prekoračenju plana javnih nabavki.

Tu sada po meni nije više pitanje procedura i pravilnog korištenja pravilnika Vijeća ministar nego uopšte potrebe za nabavku određene vrste vozila, a pogotovo vozila visoke klase. Sam pravilnik ne poznaje proceduru iznimke. To je prekršaj i sam postupak treba da pokrene Agencija za javne nabavke BiH.

LJUBUŠKI IMA NAJLJEPŠA VOZILA 

No za Agenciju za javne nabavke BiH u svemu nema ništa sporno, jer je po njima bilo dovoljno što je stavka o kupovini vozila objavljena u planu javnih nabavki Predsjedništva BiH u julu.

Kako saznaje Žurnal, nadležna komisija Predsjedništva već je napravila rang listu ponuđača. Najbolju ponudu dao je Porše BiH, no treba sačekati konačnu riječ iz kabineta hrvatskog člana Predsjedništva.

Naši izvori iz Predsjedništva kažu da je Čovićeva preferencija za nabavku ovog skupocjenog vozila bila firma  "M.R.M" export-import d.o.o. iz Ljubuškog. Firma M.R.M je prema sudskom registru u suvlasništvu firme ANDREA & GIOVANNI iz Čitluka, te fizičkih lica Emilije Bilić, Manuele Doko i Blage Rupčića. Blago Rupčić otac je Miroslava Rupčića.

Miroslav Rupčić bio je član UO Hercegovačke banke, svojevremene finansijske žile-kucavice HDZ-a BiH.  2004 godine osuđen na pet i po godina zatvora zbog  zloupotrebe sredstava HVO-a za formiranje Hercegovačke banke te usmjeranvanje nelegalnih tokova novca pojedincima iz HDZ-a te s njima povezanim firmama.

Iako Miroslav Rupčić negira da ima bilo kakve veze sa MRM-om, naši izvori iz Ljubuškog kažu da to jednostavno nije tako. Prije dvije godine je uočen kako prisustvuje otvaranju tendera i to upravo onog koji je odlučivao o kupovini vozila za tadašnjeg predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevandu. Terenac Tuareg kupljen je za 150 hiljada KM, 20 hiljada više nego što je bilo predeviđeno, i to upravo od firme M.R.M.

Treba ipak reći da će tih 200 hiljada KM biti izdvojeno iz sredstava kojima raspolaže direktno kabinet Dragan Čovića, a ne iz zajedničkih sredstava. Oni su se odlučili da uštede na nekim drugim stavkama. Mogli su vozilo rentati, kao što to radi kabinet Bakira Izetbegovića, što se plaća iz zajedničkog budžeta Predsjedništva, objašnjava naš sagovornik iz ove institucije koji je želio ostati anoniman.

Podsjetimo da skromnost ne krasi ni aktuelnog člana Predsjedništva iz reda Bošnjaka, Bakira Izetbegovića, Cijena njegovog Audija bila je 213 hiljada KM. No, bio novac sa računa ovog ili onog kabineta ili njihovog zajedničkog, sve to jeste dio državnog, javnog novca koji dolazi iz istog izvora, budžeta državnih institucija.

 Mi ovdje pričamo o najvećem korištenju budžetskih sredstava. Otprilike, kada se saberu svi budžeti u ovoj državi iznose oko 9 milijardi KM. Godišnje, u prosjeku od 2004. godine se na javne nabavke troši između 2 i 3 milijarde. Znači mi pričamo o utrošku ukupnih budžeta u BiH koji idu putem javnih nabavki.  Donose se antikrizne mjere, a nema ušteda. Nigdje, ni na jednom nivou vlasti nema racionalizacije postupaka javnih nabavki podsjeća Mervan Miraščija iz Fonda otvoreno društvo BiH.

 

 

ŠTA KAŽU REVIZORI: Ništa, i oni žele limuzinu

Pravilnik vijeća ministara o nabavci službenih vozila u institucijama BiH urađen je na osnovu preporuke Ureda za reviziju institucija BiH iz 2012 godine. Revizori su tada dali 13 preporuka kojima se reguliše pitanje nabavke i korištenja službenih vozila.

Ironično, ali upravo je sada iz ove institucije zatraženo da i oni budu budu izuzeti iz pravilnika, sa tumačenjem da im se ugrožava nezavisnost rada!? Stvarni povod, saznaje Žurnal, jeste da se novom glavnom revizoru, HDZ-ovom kadru Draganu Vrankiću kupi prigodno vozilo. Bez limita u cijeni, zna se.

(zurnal.info)