Nezaustavljivi Suad Džindo:Nelegalno sjedi u kancelariji direktora Krivaje i prima platu od 4.000 KM!

Istražujemo

Nelegalno sjedi u kancelariji direktora Krivaje i prima platu od 4.000 KM!

Nelegalno sjedi u kancelariji direktora Krivaje i prima platu od 4.000 KM!

Od trenutka kada je u državnom dijelu zavidovićke Krivaje proglašen stečaj, da budemo precizniji od jula 2011. godine, kada je upravljanje preduzećem preuzeo stečajni upravnik, Suad Džindo više nije mogao biti vršilac dužnosti generalnog direktora! Iako stečajna uprava isključuje dotadašnju upravu, Džindo se i danas predstavlja kao direktor preduzeća i cijelo vrijeme prima menadžersku platu.

JA SAM DIREKTOR!

- Ne isključuje to jedno drugo. Gdje to piše? Ja sam bio vršilac dužnosti do postavljanja stečajnog upravnika, a kada je on došao, on praktično rukovodi, izdaje rješenja. Međutim, ja sam i dalje rukovodilac. Rukovodilac proizvodnje, eto ako hoćete nazovite me i rukovodilac proizvodnje, kaže Džindo za Žurnal

Na opasku, da bi o bilo kakvom raspoređivanju na neku funkciju valjda trebao imati rješenje o imenovanju, Džindo kaže da za tako nešto uopće nema potrebe.

dzindo1- Ja sam, praktično, i sada vršilac dužnosti generalnog direktora.

Pričao nam je i o sastanku povjerilaca koji nikako da se dogodi. Međutim, malo je zamijenio teze. Jer po Zakonu o stečajnom postupku, tek nakon što se sastanu povjerioci, odnosno nakon izvještajno-ispitnog ročišta, i to zavisno od odluke hoće li u Krivaji biti nastavljena proizvodnja ili ne, moguće je donijeti odluku o zadržavanju određenih kadrova. Pa bi tek tada Džindo, eventualno, mogao dobiti rješenje o imenovanju na određeno radno mjesto. Sastanak, međutim, ni više od osam mjeseci nakon proglašenja stečaja nije održan.

Ipak, Suad Džindo još uvijek sjedi u svojoj kancelariji u "vili", kako radnici Krivaje zovu zgradu gdje je smještena uprava. Prima platu, maksimalnu, zakonom propisanu.

- Moja plata je po Odluci Vlade FBiH 4,9 prosječnih plata isplaćenih u Federaciji u posljednja tri mjeseca, kaže nam Džindo.

Da budemo precizniji, riječ je o oko 4.000 KM!

Koliko je ukupno Džindo naplatio za proteklih osam mjeseci, nije teško izračunati.

KO ĆE ODGOVARATI ZA NEZAKONITOSTI?

Važno je reći i to da nam je sekretarica u uredu direktora Krivaje, prije nego ćemo razgovarati s Džindom, kazala da direktor redovno dolazi na posao. A na posao dolazi i Muharem Hozić, stečajni upravnik u Krivaji. Za Žurnal najprije kaže:

- Nije on (Suad Džindo op.a.) direktor ali ima daljnji angažman. Što se tiče ostalog ne mogu vam dati druge detalje...

Nismo tražili nikakve "druge detalje", samo odgovor na konkretno pitanje: kako je moguće da je Džindo i dalje vršilac dužnosti direktora Krivaje?

- Znate, u pitanju je samo pravna terminologija...On je koordinator za proizvodnju, komercijalu..., kaže Hozić.

Na pitanje ko ga je ovlastio da obavlja te poslove, da li je on donio to rješenje, za Hozić Žurnal kratko kaže:

- Da, ali ja ću to tek riješiti nakon Odbora povjerilaca.

I kao i u razgovoru s Džindom, "vrtimo se u krug". Jer, odluku o Džindinom novom angažmanu Hozić nije ni mogao donijeti prije nego se povjerioci izjasne o svom viđenju budućnosti Krivaje. Kaže da će Odbor povjerilaca zasjedati za osam dana.

Inače je mnogo praznina u Hozićevom odgovoru ali zato nije izostalo već standardno pitanje koje sagovornici upućuju Žurnalovim novinarima: a zašto je to vama sad tema za tekst?!

Jedno je sigurno, Suad Džindo je još uvijek direktor Krivaje. Možda će sve biti jasnije kad nam pristigne i odgovor ministra energije, rudarstva i industrije FBiH Erdala Trhulja, i kad nam odgovori na pitanje kako je uopće moguće da se ovako nešto događa? Da li će i ko će snositi odgovornost? I na koncu, zašto ne odgovori hoće li Džindo vratiti u budžet više od 35.000 maraka za plate koje je nezakonito primao više od osam mjeseci?

(zurnal.info)