Čudna procjena direktora Granične policije Zorana Galića:Nema šatora sa karantenom na većini prijelaza u Zapadnoj Hercegovini
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Čudna procjena direktora Granične policije Zorana Galića: Nema šatora sa karantenom na većini prijelaza u Zapadnoj Hercegovini

Šatori postavljeni na deset graničnih prijelaza, dok prijelazi koji se nalaze u Orašju, HNK, ZHK, Livanjskom kantonu i na području Velike Kladuše nemaju karantenu. Putnici u Zapadnoj Hercegovini nesmetano prelaze granicu

Nema šatora sa karantenom na većini prijelaza u Zapadnoj Hercegovini

Osim na Bijači, niti na jednom graničnom prijelazu koji se nalazi na području kantona kojima vlada HDZ BiH nisu postavljeni šatori za  karantenu, saznaje Žurnal. Također, šatori su postavljeni na granici kod Bihaća, dok su oni granični prijelazi na području Velike Kladuše - bez karantena.  

Zvanično, šatori u kojima bi trebali biti izolovani bh. državljani koji se vraćaju iz inostranstva, do sada su postavljeni na deset graničnih prijelaza.  Čak sedam  graničnih prijelaza na kojima je predviđen karanten se nalazi na području Republike Srpske, dok su dva na teritoriji Federacije i jedan na području Brčko distrikta. Granični prijelazi, izuzev Bijače, koji se nalaze na područu Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog, Livanjskog i Posavskog kantona, uz pojačan nadzor sanitarne inspekcije, nesmetano rade. Procjenu o tome na kojim će graničnim prijelazima biti uspostavljen karanten, donio je direktor Granične policije BiH i kadar HDZ-a Zoran Galić.

Državni ministar sigurnosti Fahrudin Radončić je potvrdio za Žurnal da su šatori do jutros postavljeni na deset graničnih prijelaza. 

"Šatori se postavljaju na osnovu dogovora direktora Granične policije i komandanta Oružanih snaga BiH, generala Mašovića, koji samo provodi", kazao je Radončić za Žurnal.

Ministar odbrane BiH Sifet Podžić kazao nam je da Oružane snage raspoređuju šatore na  granične prijelaze koje, prethodno, odredi Ministarstvo sigurnosti BIH, te da pripadnici Oružanih snaga ne odlučuju o tome gdje će biti postavljen karanten. 

Prema informacijama Žurnala, šatori koji bi trebali poslužiti za karanten postavljeni su na Graničnom prijelazu Zupci /Crna Gora - BiH, Republika Srpska/, Granični prijelaz Vardiše /Srbija - BiH, Republika Srpska/, Granični prijelaz Šepak /Srbija-BiH, Republika Srpska/, Granični prijelaz Rača /Srbija-BiH, Republika Srpska/, Granični prijelaz Gradiška /Hrvatska-BiH, Republika Srpska/, Granični prijelaz Brod /Hrvatska-BiH, Republika Srpska/, Granični prijelaz Dubica /Hrvatska-BiH, Republika Srpska/, Granični prijelaz Brčko /Hrvatska-BiH, Disktrikt Brčko/, Granični prijelaz Izačić /Hrvatska - BiH, Unsko-sanski kanton, Granični prijelaz Bijača /Hrvatska-BiH, Zapadnohercegovački kanton/. 

Podsjećamo, Predsjedništvo BiH u srijedu je donijelo odluku o angažiranju pripadnika Oružanih snaga BiH za potrebe pomoći civilnim organima u prevenciji i sprječavanju koronavirusa. Tada je odlučeno da pripadnici Oružanih snaga postave šatore na graničnim prijelazima u kojima bi bili smješteni bh. državljani koji se vraćaju u BiH. 

Izolacija u šatorima bi trajala 14 dana, prije nego bi, barem zvanično, bh. državljanima bio omogućen ulazak u BiH. Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić je kazao da bi sve trebalo biti funkcionalno najkasnije od subote. Međutim, Žurnal saznaje da šatori još uvijek nisu u funkciji, ali i da većina graničnih prijelaza, naročito onih koji se nalaze u kantonima sa većinskim hrvatskim stanovništvom nesmetano radi.

"Na Graničnom prijelazu Orašje stanje je uredno. Nema šatora, nema gužve. One koji uđu ovdje, policija prati do izlaska iz naše nadležnosti, odnosno izvan granica Posavskog kantona", kazali su nam u MUP-u Posavskog kantona.

Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović potvrdio nam je da su šatori za izolaciju postavljeni na samo deset graničnih prijelaza. 

"Nakon donošenja Odluke o obaveznoj izolaciji svih građana koji ulaze u BiH, federalni inspektori raspoređeni su na ukupno 15 cestovnih graničnih prijelaza u FBiH", rekao nam je Ajdinović.

S obzirom na to da se samo na dva granična prijelaza u Federaciji nalaze šatori za izolaciju, putnici koji idu preko preostalih trinaest cestovnih prijelaza ne moraju u šatore, već u izolaciji mogu biti u svojim kućama. Tako su, dakle, privilegovani putnici koji idu preko graničnih prijelaza - Orašje /Posavski kanton/, Doljani /HNK/, Čepikuće /HNK/, Gabela polje /HNK/, Neum 1 i Neum 2 /HNK/, Kamensko /Livanjski kanton/, Gorica /Grude ZHK/, Crveni Grm /Ljubuški, ZHK/, Orahovlje /Ljubuški, ZHK/, Zvirići /Ljubuški, ZHK/, Osoje /Posuške, ZHK/, Ivanica /HNK/, Bosanska Bojna / Velika Kladuša, USK/, Hadžin Potok /USK/, Tržačka Raštela /USK/, Drinovačko Brdo /Grude, ZHK/ .... 

Većina prijelaza, kako smo već naveli, nalazi se u kantonima kojima upravlja HDZ BiH, stranka koja je podržala Zorana Galića da bude imenovan na poziciju direktora Granične policije BiH.

(zurnal.info)