Safet Halilović izbačen iz Stranke za BiH:Neradnik iz minskog polja

Istražujemo

Neradnik iz minskog polja

Neradnik iz minskog polja

Neuspjeh Stranke za BiH na prošlim općim izborima, loši kadrovski potezi i šta sve ne spočitava se Safetu Haliloviću iz njegove stranke i odlučuje naprasno pozvati Sud časti SBiH da ga se potpuno isključi iz članstva SBiH! Takav bi potez bio posve očekivan prije godinu i po, zbog katastrofalno loših rezultata ove stranke na općim izborima. Ali, zašto se čekalo toliko vremena, kada su sve značajnije funkcije u vlasti na svim nivoima u BiH već podijeljene i kada je odavno jasno da je mjesto SBiH isključivo na klupi za opoziciju. Još je zanimljivija činjenica da se sve događa "prvom doktorovom čovjeku".

KATIL FERMAN IZ TURSKE

Jer, kada je neposredno nakon rata, Haris Silajdžić i definitivno kazao NE politici Stranke demokratske akcije, tada vladajuće političke partije u zemlji i, uz to najmoćnije bošnjačke partije, i odlučio oformiti svoju stranku, Stranku za BiH, za njim je među prvima krenuo Safet Halilović. Praktično je od 1996. godine donedavno, Halilović bio Silajdžićeva desna ruka.

Tek tada i počinje značajnija politička karijera profesora na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu. Jer je od 1990. godine bio zapravo samo član SDA. Nikada mu ova straka nije ukazala više povjerenja.

haris_copyNedugo nakon diplome na FPN-u 1975. godine, njegov ga matični fakultet angažira kao asistenta, a potom kao profesora, gdje i danas predaje predmet Političke stranke. Jedna od njegovih prvih javnih funkcija je direktorska ( od 1995. do 1998. godine) u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu. Dakle, tek će u okrilju Stranke za BiH raširiti politička krila i nakon prvih poslijeratnih općih izbora (1996. godine) zasjest će u zastupničku klupu Parlamenta Federacije.

Bit će prof. dr. Halilović potom ministar obrazovanja, nauke i informiranja Kantona Sarajevo, kako se tada zvalo ovo ministarstvo. Pa će još jedan mandat provesti u federalnom Parlamentu, pa će biti predsjednik Federacije BiH, pa ministar civilnih poslova BiH, pa opet federalni zastupnik. U prošlom mandatu Vijeća ministara bio je ministar za ljudska prava i izbjeglice.

Već prva njegova godina rada u tom Ministarstvu, u Centru civilnih inicijativa (CCI) proglašena je sramnim primjerom nerada. U izvještaju CCI-ja za 2007. godinu, ministar Halilović je dobio najlošije ocjene među svojim kolegama. Od predviđenih šest zakona u toj godini, Halilovićevo ministarstvo nije pokrenulo donošenje ama baš nijednog.

Loše ocjene koje mu je civilno društvo dodijelilo, nikada, bar to javnosti nije poznato, nisu uticale na stav njegove stranke, odnosno predsjednika Silajdžića prema svom odanom saradniku.

Od osnivanja SBiH Halilović obavlja veoma značajne stranačke funkcije. Bio je prvi generalni sekretar, potom jedan od potpredsjednika. A gdje je bilo njegovo mjesto u timu najodanijih ljudi Harisa Slajdžića najbolje ilustruje šefova odluka da, od 2001. do 2006. godine kada se odlučio povući iz političkog života, upravo Haliloviću ukaže povjerenje da ga mijenja na čelu stranke i vodi cjelokupnu njihovu politiku. Nikada ranije i nikome u stranci nije smetala svojevrsna politička indolentnost Safeta Halilovića. Formalno je bogata, ali malo se šta može posebno izdvojiti iz njegove službene biografije.

Nije ni ovaj "staloženi profesor" odolio "blagodetima vlasti" pa je prije nekoliko godina, poput plejade naših političara, zaboravio da se za svoje "privatne neprilike" pobrine sam, već je uzbunio državu pozivom upomoć da ga se spašava iz kukuruzišta u kojem je parkirao službeni automobil, a prekasno vidio tablu sa upozorenjem da je zemljište minirano. Problem je, međutim, što se ispostavilo da se Halilović tu nije našao službeno, a niti je na sporednom šumskom putu završio slučajno.

Pa ni "medijsko žutilo" o Haliloviću koje je uslijedilo tih dana nije ukaljalo njegov ljudski i politički obraz u Stranci za BiH. Tek, eto, u martu 2012. godine, nakon skoro dvije decenije političke karijere, obilježene lošim ocjenama koje je dobijao za svoj rad od civilnog sektora, Halilović svojoj stranci više "nije dobar". Traže da Sud časti SBiH hitno odluči o njegovom isključenju iz Stranke za BiH. Navodno, zbog loših rezultata stranke na izborima, i uopće loših rezultata Halilovićevog rada?!

(zurnal.info)