Bunt radnika:NEREDI U TUZLI (VIDEO): Povrijeđeno 18 građana i dva policajca, saobraćaj ponovo uspostavljen
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

NEREDI U TUZLI (VIDEO): Povrijeđeno 18 građana i dva policajca, saobraćaj ponovo uspostavljen

U Tuzli još uvijek traju neredi započeti nakon jutrošnjih protesta uglavnom radnika preduzeća Tuzlanskog kantona. Policija rastjeruje demonstrante, ima povrijeđenih, a načelnik Jasmin Imamović rekao je kako je šokiran današnjim događajima u tuzli

NEREDI U TUZLI (VIDEO): Povrijeđeno 18 građana i dva policajca, saobraćaj ponovo uspostavljen
FOTO: tuzlalive.ba

Današnji protesti u Tuzli su stavljeni pod kontrolu i konačno je uspostavljen saobraćaj.

Prema posljednjim informacijama u tuzlanski Dom zdravlja Tuzla primjeno je 18 povrijeđenih osoba. Oni imaju lakše do srednje lakše povrede koje su nanijete čvrstim predmetom, najvjerovatnije kamenicama.

U Dom zdravlja primljena su i dva policajca s kontuzijama i blagim prijelomima pa su upućeni u Univerzitetski klinički centar Tuzla naveo je Nišić. 

Mediji ipak izvještavaju kako je u neredima povrijeđen i dječak koji se vraćao iz škole. Njegov otac Asmir Kahrimanović izjavio je novinarima da se njegov sin u tom trenutku vraćao iz škole. On je kazao da su dječaka udarali pripadnici policije i da ne zna gdje se sada nalazi. Prema nezvaničnim informacijama, ima povrijeđenih i među policajcima i građanima na protestima.

Načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović izjavio je da je"šokiran današnjim protestima":

"Koliko ja imam informacije, sindikat se ograđuje od ovih događaja. Nadam se da će se situacija smiriti i da će prevladati razum."

Sve je počelo jutrošnjim protestima kada su predstavnici sindikalnih organizacija nekadašnjih privrednih giganata fabrika "Dita“, "Konjuh“, "Guming“, "Polihem“ i "Poliolchem“, Facebook grupa "50.000 ljudi na ulice za bolje sutra“, predstavnici Udruženja nezaposlenih TK-a, te brojni penzioneri i građani, blokirali prilaze Sudu i Tužilaštvu Tuzlanskog kantona.

Kasnije su proteste nastavili ispred Vlade TK-a da bi izrazili nezadovoljstvo trenutnom situacijom u Kantonu.
U jednom trenutku učesnici protesta su upali i u zgradu Vlade zbog čega su intervenirali pripadnici policije, a tom prilikom je povrijeđen kamerman RTV Slon iz Tuzle.

Prema riječima Izudina Šarića, portparola MUP-a Tuzlanskog Kantona, na skupu se okupilo oko 600 osoba koje su u jednom trenutku pokušale ući u zgradu Vlade. Policija ih je u tome spriječila te su pripadnici sektora za podršku MUP-a TK-a kordonom protestante odvojili od zgrade Vlade.

Policija je palicama i drugim sredstvima rastjerivala demonstrante. Pojedine učesnike protesta policija je privela, naveo Dnevni avaz, dodajući da policiji koja obezbjeđuje zgradu Vlade TK u pomoć pristiže pojačanje iz drugih policijskih stanica. Jedan broj uposlenika u Vladi napustio je radna mjesta i izašao na sporedni ulaz.

U saopćenju koje je uputila Vlada TK-a kaže se kako je Vlada voljna sudjelovati u rješavanju problema radnika, te izrazila žaljenje zbog svega što se dešava. Učesnici protesta, prema pisanju "Dnevnog avaza" traže od Vlade TK da razgovaraju o njihovim zahtjevima. Iz Vlade su ponudili da se sastanu sa samo pet sindikalnih predstavnika i predstavnika nezaposlenih, što su ovi odbili tražeći da sastanku prisustvuje veći broj njih.

Pogledajte video koji su načinili snimatelji B portala:

TV Slon:

 

(zurnal.info/Fena)