Ima neka BS Telecom veza:Nermin Nikšić i Elvedin Grabovica, javni i privatni partneri!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Ima neka BS Telecom veza: Nermin Nikšić i Elvedin Grabovica, javni i privatni partneri!

Bivši premijer i bivši direktor Elekroprivrede BiH osnovali su zajedničku firmu. Nikšićev sin zaposlen je u Grabovicinom Meganetu. Sjedište Meganeta je na istoj adresi kao i firme „BS Telecom“ koja je tokom mandata Nikšića i Grabovice dobila više od 20 miliona maraka javnih poslova

Nermin Nikšić i Elvedin Grabovica, javni i privatni partneri!

„Izlazak iz anonimnosti donio je nove izazove“, rekao je Elvedin Grabovica u jesen 2011. godine kada je i formalno preuzeo funkciju direktora Elektroprivrede BiH. 

Šest godina od izlaska od anonimnosti, Elvedin Grabovica ponovo je postao čovjek iz sjene. Ili, u prevodu, siva eminencija „reformisanog SDP-a“ Nermina Nikšića. Formalno upravlja Radnom grupom za ekonomiju i zapošljavanje SDP-a BiH. U što se, itekako, razumije. Dokazao je to proteklih godina tokom kojih nije bio u anonimnosti. 

BIZNIS S BRAĆOM NIKŠIĆ

Uglavnom, nakon odlaska s pozicije generalnog direktora Elektroprivrede BiH Grabovica  je osnovao kompaniju Meganet d.o.o. Sarajevo.

„Za početak ćemo zaposliti pet inženjera, pa ćemo se naravno širiti kako tržište bude tražilo“, reći će Grabovica prije dvije godine povodom osnivanja kompanije.

Firma se ubrzo proširila, a jedan od zaposlenih postao je Haris Nikšić, sin predsjednika SDP-a Nermina Nikšića u čijem je premijerskom mandatu Elvedin Grabovica imenovan za direktora Elektroprivrede BiH. Kako je Nikšić mlađi iskazao svoje sposobnosti, Grabovica je odlučio da svoj biznis pojača sa još dvojicom Nikšića – Nerminom i Mirsadom. 

Stoga 2017. godine njegova firma Meganet zajedno sa fizičkim licima Nerminom i Mirsadom Nikšićem, te Edinom Hadžimahovićem osniva firmu CTK Carbid Tools Konjic. Braća Nikšići uložili su 133 hiljade maraka, Hadžimahović je uložio 100 hiljada, dok je Grabovicin Meganet također unio 100 hiljada KM. 

I tako su bivši federalni premijer Nermin Nikšić, bivši direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica i bivši izvršni direktor Autocesta FBiH postali privatni poduzetnici. I sada ih, osim socijaldemokratskih ubjeđenja, vezuju i privatni milioni maraka. Ranije ih je, naravno, vezivao javni novac. 

Nermin Nikšić je, podsjećamo, bio federalni premijer. Zažmirio je onda kada je njegova Vlada imenovala njegovog brata Mirsada za izvršnog direktora Autocesta FBiH, pa je tako izbjegao sukob interesa. Ali pri punoj svijesti i savjesti dao je „prethodnu saglasnost“ da Elvedin Grabovica postane direktor Elektroprivrede BiH i tako izađe iz anonimnosti direktorske funkcije u privatnoj firmi „T3“. 

Upišete li danas u pretraživač ime predmandatne kompanije Elvedina Grabovice, vidjet ćete da je „T3“ označen kao poslovni partner kompanije „BS Telecom“ Sarajevo. Adresa privatne  firme „T3“ u vlasništvu Elvedina Grabovice bila je Tvornička 3 Ilidža. Adresa kompanije BS Telecom bila je Tvornička 3 Ilidža. Identična, dakle. No, to nije jedina „slučajnost“. Kada je BS Telecom nedavno promijenio adresu, preselio je u ulicu Branilaca Sarajeva br. 20. Na istoj adresi je sjedište firme Meganet čiji je osnivač, opet, Elvedin Grabovica, a koja je, kako rekosmo, zajednički ulagač sa Nerminom Nikšićem i njegovim bratom Mirsadom. Nesumnjivo je, dakle, da BS Telecom ima direktnu povezanost sa kompanijama koje osniva Elvedin Grabovica. Što je veoma bitno za nastavak priče.

BRATSKI PARAF NA MILIONE

Firma BS Telecom, tokom mandata Elvedina Grabovice, te Nermina i Mirsada Nikšića potpisala je višemilionske ugovore sa javnim preduzećima kojima je upravljala Vlada FBiH. Samo sa Elektroprivredom BiH, odnosno sa Elvedinom Grabovicom BS Telecom je potpisao tri ugovora ukupne vrijednosti 2,5 miliona maraka.  Sa Autocestama Federacije BiH BS Telecom je potpisao niz ugovora ukupne vrijednosti 15 miliona maraka. Na sve ugovore svoj paraf je stavio Mirsad Nikšić, brat tadašnjeg federalnog premijera Nermina Nikšića. 

(zurnal.info)