Kako Vlada FBiH stišava radnički bunt:Nermin Nikšić zna šta s Krivajinim novcem radi Suad Džindo

Istražujemo

Nermin Nikšić zna šta s Krivajinim novcem radi Suad Džindo

Nermin Nikšić zna šta s Krivajinim novcem radi Suad Džindo

Kada su radnici živiničkog Konjuha, zbog plata koje im se ne isplaćuju već godinu dana, početkom jula zaprijetili generalnim štrajkom, već 15. jula našlo se 110.000 KM i svakom od 550 radnika isplaćeno je po 200 KM.

Prethodno su radnici svako malo štrajkovali, pregovarali s menadžmentom, sastajali se s kantonalnim, a u Sarajevu sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem.

Obećano im je svašta. Ulaganje u proizvodnju, isplata dugovanja...

Kao "znak dobre volje odozgo", isplaćena im je jednokratna pomoć po 200 KM.

Radnici nisu pitali odakle je novac stigao.

HITNA POZAJMICA NAKON SASTANKA S PREMIJEROM NIKŠIĆEM

dzindoA da su pitali dobili bi samo još jednu potvrdu da smo zasigurno zemlja apsurda, jer je novac za Konjuh stigao od firme koja jednako grca u problemima, iz zavidovićke Krivaje u stečaju?!

Magazin Žurnal u posjedu je uplatnice koja to pokazuje, a još zanimljivije je da je "dobročinitelj" niko drugi do Suad Džindo, bivši direktor Krivaje iz Zavidovića u stečaju. Kažemo bivši direktor, jer u ovoj kompaniji glavnu riječ trenutno treba da vodi stečajni upravitelj. Međutim, Džindo je 12. jula uplatio Konjuhu potrebni novac a potvrdio nam je to i Mevludin Trakić, predsjednik Sindikata radnika Konjuha.

- Radi se o pozajmici koju ćemo vratiti Krivaji kad dobijemo ovaj kredit što očekujemo. Sa Suadom Džindom smo dogovorili i potpisali ugovor, kazao je Trakić za Žurnal.

Dogovor sa Džindom o pozajmici 110.000 KM, kazao je, uslijedio je samo nekoliko dana nakon što su sindikalci Konjuha, tokom sastanka sa premijerom Nikšićem u Sarajevu, dobili obećanje da će Vlada vrlo brzo učiniti nešto kako bi bar olakšali trenutnu situaciju radnicima, koji već godinu od firme nisu dobili ni pfeninga.

(zurnal.info)