OD MUPA DO TUŽILAŠTVA ZDK:"Nestao“ jedan od šestorice uhapšenih u Varešu

Istražujemo

OD MUPA DO TUŽILAŠTVA ZDK: "Nestao“ jedan od šestorice uhapšenih u Varešu

Ni MUP ni Tužilaštvo ZDK nisu objasnili zašto je iz zvaničnih saopštenja izostavljen jedan od 6 uhapšenih zbog bespravne sječe šume na području Vareša i Olova

"Nestao“ jedan od šestorice uhapšenih u Varešu

Šumska krađa, zloupotreba položaja ili ovlaštenja, krivotvorenje i primanje dara, krivična su djela navedena kao razlog nedavnog hapšenja 6 osoba u Varešu.  Prema medijskim izvještajima uhapšeni su uposlenici Šumsko-privrednog društva i Kantonalne uprave za šumarstvo Kenan Kamenjaš, Džafer Zubača, Jasmin Numanović, Adem Rapić i Mehmed Mahmutović te Edin Ibrišimović, vlasnik drvoprerađivačke firme.

GDJE JE ŠESTI UHAPŠENI ?

Žurnal je potom upitao MUP ZDK koliko je uhapšenih predato Tužilaštvu ZDK i ukoliko neko od navedenih nije, šta je tome razlog.

„Naglašavamo da je svih šest osoba lišenih slobode predato na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca,“ bio odgovor je iz MUP ZDK.

„Obavještavamo Vas da je Kantonalnom tužilaštvu Ze-do kantona od strane MUP-a ZDK predato pet (5) lica (i to lica inicijala K.K., Z.Dž, N.J., R.A. i M.M),"na isto pitanje odgovaraju iz Tužilaštva ZDK.

Neusaglašenost u broju uhapšenih između MUP-a ZDK i Tužilaštva ima jednostavan razlog. Kako saznaje Žurnal, jednog od uhapšenih MUP je nakon hapšenja zadržao duže od zakonom predviđenih 24 sata i on je zbog te, recimo greške, morao biti pušten na slobodu.

TI MENI, JA TEBI...

Prema našim izvorima, cijela je akcija imala „neugodan“ razvoj događaja. Kenan Kamenjaš, jedan od uhapšenih, predsjednik je OO SDA Vareš.  

Tokom posebnih istražnih radnji, u prisluškivane razgovore „nakačeni“ su i razgovori sa pojedinim višim dužnosnicima ove stranke koji po neke mogu biti kompromitujući. Iako bi to trebao biti „zgoditak“, pojedinim policijskim dužnosnicima je ovakva situacija „noćna mora“, naročito ako ih je stranka dovela i održala na toj funkciji.

No, neće iz Tužilaštva mnogo zamjeriti policiji. Već duže vrijeme uočljiva je interesna sprega između tužilaštva i MUP-a ZDK, koja se ogleda u međusobnoj "pomoći" pri zapošljavanju članova porodica, kao i „razvodnjavanje“ istraga o nelegalnom zapošljavanju u javnim preduzećima i institucijama ZDK, gdje je mnogo imena porodično povezanih sa inspektorima i nekim tužiocima. Onom dijelu inspektora i tužioca koji bi htjeli pošteno raditi svoj posao, na razne načine se od strane rukovodstva otežava rad na takvim i sličnim predmetima, o čemu će u Žurnal uskoro detaljnije pisati.

 

(zurnal.info)