Legalno namještanje konkursa:Neven Akšamija zaključao vrata državnih institucija

Istražujemo

Neven Akšamija zaključao vrata državnih institucija

Neven Akšamija zaključao vrata državnih institucija

U državnoj upravi više neće moći raditi niti jedan građanin koji do sada nije radio na sličnim mjestima. Građanima je vrata zaključao direktor Agencije za državnu službu BiH, Neven Akšamija!

On je 6. septembra ove godine potpisao Odluku kojom prestaju da važe raniji kriteriji za utvrđivanje šta se smatra istim ili sličnim poslovima na konkursima za rukovodeće državne službenike, stručne savjetnike i saradnike u institucijama BiH. Istog je dana Akšamija potpisao novu Instrukciju za članove konkursnih komisija, prema kojoj, u najkraćem, na pomenuta radna mjesta zapravo mogu aplicirati samo uposlenici koji su ranije radili isključivo u organima javne uprave!

ZALUPIO VRATA U DRŽAVNOJ UPRAVI ZA HILJADE BOSANACA I HERCEGOVACA

dokument1_copyIznimno aplikant može dostaviti uvjerenje da je radio na istim ili sličnim poslovima mimo državnih organa ali ako se ti poslovi "u potpunosti ili u većem dijelu podudaraju" sa opisom radnog mjesta za koje je konkurs raspisan!? S druge strane, a već odavno je to praksa ADS-a BiH, radno iskustvo se priznaje ali samo ono nakon sticanja visoke stručne spreme. Time su i iskusnijim kadrovima, sa 20 pa i 30 godina staža ali ako su, recimo, za to vrijeme imali samo višu stručnu spremu, vrata u institucijama BiH, zauvijek zatvorena! Dakle, i uprkos tome što su u međuvremenu stekli visoku stručnu spremu.

Nada Menalo je samostalna referentica za evidencije u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) u Sarajevu. Prethodno je više od 20 godina radila odgovorne poslove, najvećim dijelom kao šefica opće i pravne službe u ŠIPAD-ovom preduzeću PLUTO Neum. Višu upravnu školu završila je 1980. godine u Sarajevu a dvije godine kasnije položila i stručni ispit za radnike organa uprave. Prije godinu i osam mjeseci je diplomirala novinarstvo u Mostaru ali joj ni to, prema važećim propisima, na konkursu za posao u državnim institucijama, odnosno u organima javne uprave, ne vrijedi. Menalo je, prema važećim propisima nestručna, jer ukupno ima 2 godine i 11 mjeseci iskustva u javnoj upravi ( u imovinsko-pravnoj službi Općine Neum) i to, dakle, prije nego je stekla visoku stručnu spremu.

-Kada sam prije nekoliko mjeseci aplicirala u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, ne nadajući se uopće da ću biti primljena ali htjela sam da položim javni ispit, dobila sam negativan odgovor, nisu mi dozvolili ni da pristupim polaganju javnog ispita za radnike organa državne uprave, uz obrazloženje da nemam radno iskustvo na poslovima sa visokom stručnom spremom nakon diplomiranja, kaže Menalo za Žurnal.

HKBIHNakon neugodnog iskustva, ali kako je kazala, iskustva koje je neće spriječiti da odustane od prava na ravnopravan tretman pri zapošljavanju, uputila je pismo Helsinškom komitetu za ljudska prava BiH. Menalo je samo jedna od građanki Bosne i Hercegovine koja se odlučila žaliti.

Helsinški komitet je odmah reagirao jer smatraju da su Odluka i Akšamijina Instrukcija iz septembra 2011. godine, u suprotnosti sa Zakonom o zabrani diskriminacije BiH.

"Helsinški komitet preporučuje da, u skladu sa vašim ovlaštenjima direktora Agencije za državnu službu i kao potpisnik dokumenata, preispitate njihov sadržaj i njihovu usklađenost sa Zakonom o zabrani diskriminacije ali i drugim domaćim i međunarodnim dokumentima na čiju se primjenu BiH obavezala", kaže se u pismu koje potpisuje Vera Jovanović, predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava BiH. Pismo je Akšamiji poslato 11. oktobra.

(U drugom dijelu slijedi: odgovor direktora ADS-a BiH, Nevena Akšamije)

(zurnal.info)