Kanton Sarajevo najviše novca daje bošnjačkim nevladinim organizacijama:Nevladino, al ipak naše

Istražujemo

Nevladino, al ipak naše

Nevladino, al ipak naše

Od kada je Nedžad Mulabegović postavljen na mesto predsednika udruženja Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, finansiranje nikada nije bilo gore. Jedva sastavljaju kraj s krajem, tvrde u udruženju. Međutim, izveštaj Ministarstva finansija Kantona Sarajevo govori suprotno.

Prema podacima iz Ministarstva finansija Kantona Sarajevo u periodu od 2006. do 2010. godine podeljeno je 1.116.900 KM nevladinim organizacijama i udruženjima.

Tokom 2006. godine, Ministarstvo je finansiralo 13 udruženja, u ukupnom iznosu od 223.600 KM.

U 2007. godini finansijsku pomoć Ministarstva dobilo je 16 udruženja, u ukupnom iznosu od 269.000 KM.

U 2008. godini finansirano je takođe 16 udruženja, u ukupnom iznosu od 301.300 KM. U 2009. i 2010 godini Ministarstvo je ponovo finansiralo po 16 udruženja, u ukupnom iznosu od 169.300 u 2009. i 153.700 u 2010. godini.

Najviše novca od svih nevladinih udruženja dobilo je Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca iz Sarajeva, pa su tako u zadnje četiri godine dobili 293. 700 KM. Predsednik Vijeća Bošnjačkih intelektualaca, prof. dr. Nedžad Mulabegović, inače je u savjetodavnoj grupi za visoko obrazovanje SDA.

Igrom slučaja, ministar finansija Kantona Sarajevo Muhamed Kozarda, pripada istoj stranci.

Podela novca po halal standardima

Većina NVO koje dobijaju novac u ovom periodu, usmerena su na rad sa bošnjačkom populacijom stanovništva.

Osim Vijeća bošnjačkih intelektualaca, novac dobija Udruženje bošnjaka poreklom iz Sandžaka iz Sarajeva, Udruženje muslimanki Sumejja iz Sarajeva, Udruženje Mladi muslimani iz Sarajeva, Udruženje Ilmija, Islamska zajednica iz Sarajeva, Udruženje žena Minnet iz Sarajeva...

Esad Lukač iz Vijeća bošnjačkih intelektualaca, tvrdi da im je u poslednje četiri godine finansiranje smanjeno i da sa novcem koji dobijaju od Kantona ne mogu ništa uraditi. Činjenicu da je ovo udruženje dobilo najviše novca od Ministarstva finansija KS-a, Lukač posmatra samo kao pojedinačan slučaj.

- Ne možete to tako da posmatrate, morate jedan širi aspekat da gledate. Prvo pogledajte kako se druga udruženja finansraju i da li plaćaju zakup prostora, pa onda radite vašu priču – kazao je Lukač.

On je poručio da se ne mogu sva udruženja “trpati u isti koš” i da nisu svi isti. Takođe, Lukač tvrdi da je Vijeće bošnjačkih inteletualaca, diskriminisano u odnosu na druga udruženja. Kao primer najveće razlike, on je naveo Srpsko i Hrvatsko narodno vijeće, jer kaže da su ova dva udruženja u mnogo boljem položaju u odnosu na Vijeće bošnjačkih inteletualaca.

Minstarstvo finansija KS, sredstva udruženjima dodeljuju po osnovu javnog poziva za finansiranje i sufinansiranje za tekuću budžetsku godinu, koji se objavljuje u dnevnoj štampi. Sve ovo se radi u skladu sa Odlukom Vlade Kantona Sarajevo o opštim kriterijima za raspodelu sredstava za rad neprofitinih organizacija i udruženja. Zapravo, ovo je zvanično načelo po kome se odobravaju sredstva, u praksi je potpuno drugačije.

U periodu od 2006.-2010. finansijsku pomoć su dobijale identične organizacije.

Pomoć tajkunu u nevolji

Još jedan slučaj neosnovanog finansiranja (doduše u drugoj instituciji) zabeležen je 2009., kada je Kanton Sarajevo finansirao Akademiju nauka i umjetnosti BiH (1.107.100 KM) i Osnovne školu „All Walidein Gazzaz“, o čemu je Žurnal već pisao u nekoliko navrata.KS

Kanton Sarajevo u revizorskom izveštaju iz 2009., nije dobio pozitivnu ocenu na deo koji se odnosi na finansiranje udruženja i NVO.

Na osnovu njega, opravdanost sredstava za sufinansiranje rada Akademije nauka i umjetnosti BiH (1.107.100 KM) i Osnovne škole „All Walidein Gazzaz“ (245.000 KM), nije se mogla pronaći.

Dok bi se za Akademiju nauka BiH možda i mogla pronaći osnovanost za finansiranje, za školu čiju je gradnju finansirao saudijski biznismen Hussein Bakry Gazzaz opravdanost definitivno ne postoji.

Sem konstatacije da se “ne može se potvrditi osnovanost i opravdanost doznačavanja sredstava za sufinansiranje rada”, revizori nisu mogli pronaći kriterijum po kome je dodeljen novac.

Sredstva za ove institucije nisu bila planirana u budžetu, pa stoga ostaje nejasno po kom su kriterijumu birane baš ove dve institucije. Spisak potencijalnih "odgovora" koji mogu rešiti ovu nedoumicu je poprilično veliki.

A ako se vratimo na početak teksta i priču o međusobnoj političkoj blagonaklonosti donatora i korisnika, vidimo da zapravo nedoumica i ne postoji, jer sve je savršeno jasno.

 

(zurnal.info)