:NEW YORK: Komšićevi susreti s liderima zemalja
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

NEW YORK: Komšićevi susreti s liderima zemalja

NEW YORK: Komšićevi susreti s liderima zemalja

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić razgovarao je drugi dan 64. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku s liderima zemalja od kojih se traži podrška kandidaturi BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, saopćeno je iz Komšićevog ureda.

Komšić se sastao s predsjednicima Švicarske - Hansom Rudolfom Merzom; Turkmenistana - Gurbanuglyjem Berdymukhamedovim; Libana - Michelom Sleimanom; Kolumbije - Avarom Uribeom Velezom; kraljem Svazilenda - Mswatijem III, kao i premijerom Šri Lanke - Ratnasirijem Wickremanayakeom.

***

Švicarski predsjednik je kazao da njegova zemlja podržava ambicije i put BiH u euroatlanske integracije i da će nastaviti pomagati reforme u BiH. Naglasio je da je napredak BiH očit te da Švicarska vjeruje u ostvarenje vanjskopolitičkih stremljenja BiH ka Europskoj uniji i NATO-u i daje podršku kandidaturi ove zemlje za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a.

Mert smatra da su bh. građani koji žive i rade u Švicarskoj, a ima ih oko 40.000, bitan faktor u promociji odnosa dviju zemalja te da je njegova zemlja opredijeljena za razvoj svestranih odnosa s BiH.

Sa zadovoljstvom je prihvatio poziv da posjeti BiH.

***

Susret predsjedavajućeg Komšića s predsjednikom Turkmenistana bio je prvi susret na vrhu između ove dvije zemlje.

Komšić i Berdymukhamedov suglasni su da treba intenzivirati odnose dviju zemalja, koristiti međunarodne forume i UN za multilateralnu saradnju te otvoriti sve kanale za podsticanje bilateralnih veza.

Turkmenistanski predsjednik je pozvao Komšića da zvanično posjeti njegovu zemlju te obećao da će Turkmenistan pozitivno reagirati na kandidaturu BiH za Vijeće sigurnosti UN-a.

***

Premijer Šri Lanke upoznao je Komšića o procesu stabiliziranja u njegovoj zemlji nakon višedecenijskog rata koji je vlada vodila protiv terorizma i tamilskih tigrova.

U toj zemlji očekuju razumijevanje BiH za pozitive promjene u Šri Lanki, s obzirom na iskušenja kroz koje je prošla i BiH.

Wickremanayake se založio za razvijanje bilateralnih odnosa i saradnju na multilateralnom planu.

Šri Lanka će podržati kandidaturu BiH za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a.

***

Predsjednik Libana izrazio je zadovoljstvo što se u kratkom periodu ponovno susreće s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

Naglasio je da obje zemlje imaju puno toga zajedničkog kroz što su prošle i založio se za intenziviranje ukupnih bilateralnih odnosa, usku saradnju u UN-u i izrazio zadovoljstvo uzajamnim podrškama u kandidaturama.

Kazao je da ima dosta mogućnosti za unapređenje odnosa, kroz zaključivanje bilateralnih ugovora, konkretnu suradnju u oblasti turizma i povećanje trgovinske razmjene, istraživanje mogućnosti za investicije kapitala iz Libana u BiH i intenziviranje kulturne suradnje.

Pozvao je Komšića da službeno posjeti Liban.

***

Predsjedavajući Komšić i kralj Svazilenda dogovorili su uspostavu diplomatskih odnosa između dviju zemalja.

Svazilend će glasati u korist BiH prilikom izbora u Vijeće sigurnosti UN-a. Akreditirat će nerezidentno svog ambasadora u BiH, uz želju da to isto učini BiH u Svazilendu.

Razgovarano je o mogućnostima kontakata u okviru Pokreta nesvrstanih zemalja i Afričke unije, u kojima BiH ima status posmatrača.

Izraženo je obostrano zadovoljstvo susretom i otvaranjem svih mogućnosti za daljnju suradnju.

***

Kolumbijski predsjednik podstiče BiH da realizira svoja opredjeljenja ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Komšiću je kazao da dvije zemlje imaju bolno iskustvo rata i svih njegovih posljedica.

Uvjeren je da će se odnosi Kolumbije s Bosnom i Hercegovinom znatno unaprijediti.

Još jednom je izrazio nadu da bi BiH mogla ponovno imati svoju ambasadu u Kolumbiji.

Obećao je akreditiranje nerezidentnog ambasadora Kolumbije u BiH te naglasio da će njegova zemlja glasati za BiH prilikom izbora u Vijeću sigurnosti UN-a.

Velez je pozvao Komšića da službeno posjeti njegovu zemlju.

Predsjedavajući Komšić učestvuje u radu Clintonove globalne inicijative i ostvaruje druge kontakte u New Yorku, navedeno je u saopćenju.

(Fena)