NEŠIĆ NACRTAO, KOSTREŠEVIĆ ODOBRIO:Nezakonito primljeno 10 pripravnika

Istražujemo

NEŠIĆ NACRTAO, KOSTREŠEVIĆ ODOBRIO: Nezakonito primljeno 10 pripravnika

Konkurs za prijem 10 pripravnika, koji je Nenad Nešić raspisao u septembru i nacrtao kandidate koje želi da zaposli, novoimenovanom vršiocu dužnosti direktora “Puteva RS” Davoru Kostreševiću ni namjanje ne smeta. Naprotiv, za Žurnal tvrdi da je sve završeno u skladu sa Zakonom o radu RS i Pravilnikom o radu ovog javnog preduzeća.

Nezakonito primljeno 10 pripravnika
FOTO: Grad Banjaluka

Ako se jednog dana zamjeri Miloradu Dodiku, lideru vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata, onda bi, po ugledu na bivšeg vršioca dužnosti direktora “Puteva Republike Srpske” i od vlasti odmetnutog Nenada Nešića, i njegov nasljednik Davor Kostrešević mogao da odgovara za branjenje Nešićevih protivzakonitosti.

Konkurs za prijem 10 pripravnika, koji je Nešić raspisao u septembru i nacrtao kandidate koje želi da zaposli, novoimenovanom vršiocu dužnosti direktora ni namjanje ne smeta. Naprotiv, za Žurnal tvrdi da je sve završeno u skladu sa Zakonom o radu RS i Pravilnikom o radu ovog javnog preduzeća.

Na pitanje koji kandidati su popunili, očito, namještene pozicije u “Putevima”, Kostrešević je potegao za još jednim zakonom i to onim o zaštiti ličnih podataka, iako niko nije tražio ni matične brojeve niti ostale podatke koji podliježu istom.

“Komisija za prijem pripravnika u radni odnos na određeno vrijeme obavila je intervju sa kandidatima i na osnovu utvrđenih kriterijuma izvršila bodovanje te dostavila listu uspješnih kandidata v.d. direktoru na razmatranje i donošenje konačne odluke. Imena kandidata vam ne možemo dati, jer bismo time prekršili Zakon o zaštiti ličnih podataka”, stoji u šturom odgovoru preduzeća kojeg finansiraju građani RS.

Kostrešević je itekako od Nešića naučio kako se kriminal odgovorima može “uviti u zakone”, ali svakako ne znači, ispostavilo se i prije nekoliko dana, da je to tačka poslije koje slučaj neće doći pred pravosudne organe.

KAKO JE NEŠIĆ CRTAO PRIPRAVNIKE

Žurnal je 25. septembra objavio da je Nešić, tada još vršilac dužnosti direktora “Puteva” sa privremenom platom u parlamentu Bosne i Hercegovine i lider DNS-a, raspisao je predizborni konkurs za prijem 10 pripravnika. Znao je šta hoće, pa je i jasno naglasio da pravnik za bezbjednost i kriminalistiku mora da bude proizvod banjalučkog Fakulteta za bezbjednost i zaštitu, a menadžer preduzetničke ekonomije odnjegovan na Sokocu, u porodici Milovana Cicka Bjelice, SDS-ovog načelnika te opštine.

U krajnje diskriminatorskom konkursu kolokvijalni borac za jednaka prava svih građana i prekaljeni “orač” drumova za “bolju bezbjednost na cestama”, odlučio je da namještene pripravničke pozicije popuni kadrovima Slobodana Župljanina, dekana gorepomenutog fakulteta na Nezavisnom univerzitetu u Banjaluci i savjetnika predsjednice RS Željke Cvijanović, i Biljane i Spasoja Bjelice, kćerke i rođaka načelnika Sokoca, koji su vlasnici tamošnje Visoke škole za uslužni biznis.  

“Kandidat pod rednim brojem 6 (pravnik za bezbjednost i kriminalistiku op. a.) mora da ispunjava sljedeće uslove: završen prvi ciklus studija, najmanje 240 ECTS bodova (European Credit Transfer System – Evropski sistem prenosa bodova) ili VII stepen stručne spreme, Fakultet za bezbjednost i zaštitu Banja Luka. Кandidat pod rednim brojem 7: završen prvi ciklus studija, najmanje 180 ECTS bodova (European Credit Transfer System – Evropski sistem prenosa bodova) ili VII stepen stručne spreme, Visoka škola za uslužni biznis”, neveo je tada vispreni direktor.

Nešić je kandidatima ostavio osmodnevni rok, a oglas je posredstvom Zavoda za zapošljavanje RS, objavio 23. septembra. Osim ovih profila, bili su mu potrebni su mu inženjeri saobraćaja, ekonomista i menadžer u medijima. Šta je konkretno bilo zaduženje ovog posljednjeg, nikome nije jasno jer “Putevi” za ove poslove već imaju i angažovanog portparola.

“Pripravnici će obavljati poslove radi osposobljavanja za samostalan rad u okviru svoje struke i sticanja radnog iskustva neophodnog za polaganje stručnog ispita”, stajalo je, između ostalog, u diskriminatorskom pozivu, koji nije bio trn u oku ni nasljedniku Kostreševiću.

KOSTREŠEVIĆ SE DOKAZUJE I NA TENDERIMA

Kostrešević je već stigao da pokaže zavidnu tendersku formu. U roku od 24 sata od imenovanja uspio je i da prebaci normu. Dva tendera,takođe je objavio Žurnal, “podebljao” je za gotovo 2,5 miliona KM u odnosu na ranije procijenjene vrijednosti.

Nevjerovatnom brzinom, odlukom Nadzornog odbora javnog preduzeća, u fotelju je smješten 15. oktobra, a već dan kasnije pozvao stare putarske tender majstore da se jave zbog održavanja magistralnih i regionalnih cesta u oblastima 4 i 5. Dok je “zdravstveni razlog” Nešićevog povlačenja iz fotelje direktora, poznatiji kao Milorad Dodik, budno pratio svaku njegovu izjavu i govorio da su postali neizdrživi Nešićeva gramzivost, zloupotreba položaja i zgrtanje para, Kostrešević je počeo da se dokazuje novim, prilagođenijim cijenama.

Iako je već bivši Nešić početkom godine isplanirao da će za ovaj posao u “oblasti 4” biti dovoljno 23.400.000 KM sa uračunatim PDV-om, bivšem izvršnom direktoru za tehničke poslove Kostreševiću to je bilo malo pa je cifru povećao za 1.755.000, odnosno na 25.155.000 KM.

I održavanje u “oblasti 5” trebalo je da košta 12.285.000 KM, ali u izbornoj i prvim mjesecima postizborne godine troši se i više asfalta pa je davanje iz kase građana RS povećano sa 702.000, na 12.983.000 KM.

Novi direktor, željan dokazivanja onima koji su ga i imenovali, u tehničkim specifikacijama nacrtao je kamione, odnosno pobrojao širine i dužine, kao i ostalu opremu koju je smatrao neophodnom za preskupi posao. Takođe, navodio je tačan broj radnika i jasno im propisao godine iskustva. 

Odabrani putar posao će, kao i dosad, dobiti na period od četiri godine. Zanimljivo, u prethodne četiri godine milione KM u ovim oblastima inkasirao je “MG Mind” mrkonjićkog tajkuna Mladena Milanovića Kaje…

Kod održavanja davno preoranih hercegovačkih drumova Kostrešević tog 16. oktobra nije mijenjao planiranu cifru. Da bi udarne rupe ostale udarne, a putevi izuzetno loši, za naredne četiri godine daće 21.996.000 KM. Dosad su ove poslove obavljali “Hercegovinaputevi”, koji su svojevremeno tužili “Puteve” za 620.000 KM. Spor je riješen arbitražom.   

(zurnal.info)