Kako ministri pravdaju troškove:Nikola Špirić izmislio sastanak da bi opravdao kafanski račun

Istražujemo

Nikola Špirić izmislio sastanak da bi opravdao kafanski račun

Nikola Špirić izmislio sastanak da bi opravdao kafanski račun

Rekosmo već u tekstu od prije nekoliko dana, "Subotnji dernek Nikole Špirića", da će ministar finansija i trezora BiH nesumnjivo imati obrazloženje za troškove reprezentacije koje je samo 17. aprila i 5. maja ove godine napravio u restoranima Toplik i Integra u Republici Srpskoj. Tako je i bilo. Žurnalu 4. juna stiže pojašnjenje iz kabineta ministra Špirića, da su troškovi o kojima pišemo, napravljeni zbog sastanaka isključivo službenog karaktera. Pričalo se, naravno, piše u odgovoru, o veoma važnim temama za državu.

SASTANAK U BANJOJ LUCI SUBOTOM, JER JE ŠPIRIĆ RADNIM DANIMA U SARAJEVU

Ministar finansija i trezora BiH imao je radni ručak u restoranu Toplik 17. 04. 2012. godine sa predstavnicima Direkcije za evropske integracije BiH i ekspertima iz oblasti evropskog zakonodavstva u vezi sa uspostavljanjem decentralizovanog sistema upravljanja IPA fondovima.

Ministar finansija i trezora imao je radni ručak u restoranu Integra 05.05. 2012. sa ministrom finansija Republike Srpske i njegovim saradnicima povodom posjete Bosni i Hercegovini delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ....

Oba sastanka su službenog karaktera, a radni ručak u restoranu Integra u Banja Luci, održan je u subotu 05.05. 2012. godine, jer ministar finansija i trezora BiH radnim danima boravi u Sarajevu u sjedištu Ministarstva...

Dovoljno pojašnjeno nekom ko ministrima vjeruje bezrezervno. A trebalo bi vjerovati, posebno kada se u upitu pozovete na Zakon o slobodi pristupa informacijama, pa odgovor dobijete po zakonu, dokument je sa službenim oznakama institucije države, a odgovara vam se iz kabineta predstavnika najviše izvršne vlasti u zemlji...

Međutim, kada vam neko kaže da se o stand-bay aranžmanu MMF-a dogovara subotom, u kafani, sa samo jednim entitetskim ministrom finansija, pa još, iako je on u Banjoj Luci na neki način domaćin sastanka, trošak ipak snosi država. Pa još kada vam se kaže da se o važnom poslu vezanom za IPA fondove, ne dogovara u službenim prostorijama institucija države, već po kafanama u Lukavici... autorica teksta ipak je pozvala Direkciju za evropske integracije i priupitala o kakvom se sastanku radilo i zašto baš u restoranu Toplik?

Naravno, uz navođenje svih informacija poslatih nam iz Ministarstva finansija BiH i uz preciziran datum i mjesto sastanka.

Međutim, iz Direkcije za evropske integracije BiH odgovaju:

Nijedan navod iz Vašeg dopisa Direkciji za evropske integracije nije poznat. Službenici, odnosno, predstavnici Direkcije za evropske integracije nisu prisustvovali nikakvom sastanku o temi uspostave decentralizovanog sistema upravljanja predpristupnom pomoći ni u institucijama, a pogotovo ne izvan njih, kako je opisano u Vašem dopisu.

(zurnal.info)