Umjesto Vladine reakcije na aferu "Bosnalijek":NIKŠIĆ: Vi niste javnost i neću vam odgovoriti!

Istražujemo

NIKŠIĆ: Vi niste javnost i neću vam odgovoriti!

NIKŠIĆ: Vi niste javnost i neću vam odgovoriti!

DSC_1054

- Niste vi javnost. Ne možete me varati da me snimate ovdje. A šta ja radim za Bosnalijek čut će se, Bosnalijek će biti spašen – odgovor je Nermina Nikšića, premijera Vlade Federacije Bosne i Hercegovine na naše pitanje šta će uraditi nakon što smo u magazinu Žurnal objavili dokaze da uprava "Bosnalijeka" neracionalno koristi sredstva kompanije u kojoj Federacija BiH ima 20 posto vlasništva.

Magazin Žurnal je prošle godine pokrenuo seriju tekstova o poslovanju najveće domaće farmaceutske kompanije. Pisali smo o prevarama na berzi uprave Bosnalijeka, nelogičnim i neopravdanim razlikama u cijenama istih lijekova u Sarajevu i drugim gradovima, te o favoriziranju Bosnalijeka kod propisivanja lijekova pacijentima. U ovoj smo godini pisali o “otimanju” novca prilikom transporta lijekova u Rusiju, basnoslovnim platama Edina i Amara Arslanagića, koji upravljaju kompanijom čiji je najveći pojedinačni dioničar Vlada Federacije te njihovoj imovini stečenoj zahvaljujući privilegijama u Bosnalijeku.

 

ŠTA RADI VLADA

O tome smo željeli razgovarati sa premijerom Nikšićem ali na telefonske zahtjeve nikada nismo dobili odgovore. Priliku da Nikšiću postavimo pitanje vidjeli smo na konferenciji za novinare u Štabu Civilne zaštite, kojoj je prisustvovao premijer.

Željeli smo postaviti par pitanja:

Šta će Vlada uraditi povodom dokaza koje je objavio Žurnal o poslovanju Bosnalijeka i ponašanju njegove uprave?

Na koji će način zaštititi državnu imovinu u kompaniji, u kojoj ima veliki broj dionica a od koje godinama ne dobijaju dividende?

Iako je Nikšić bio raspoložen za razgovore sa drugim novinarima prije početka konferencije, nama je rekao da pitanje možemo postaviti tokom konferencije ili nakon nje. Međutim, kada smo na kraju zvanične konferencije spomenuli da želimo postaviti pitanje o Bosnalijeku, premijer je jednostavno ustao i prekinuo konferenciju usred izgovaranja naših pitanja.

DSC_1078

DAJ, BIŽI BA

Bolje sreće nismo bili ni nakon konferencije kada je premijerov odgovor na pitanje da li sada možemo razgovarati bio:  

- Ne možemo!

Premijer je ipak nastavio razgovor koji smo već počeli da snimamo, čega je Nikšić bio svjestan.

- Nisam pročitao šta ste objavili, ne pratim taj portal – odgovor je na pitanje šta će uraditi da zaštiti državno vlasništvo u Bosnalijeku.

Prenosimo transkript tog neugodnog razgovora.

ŽURNAL: Vlada ima 20 posto dionica u Bosnalijeku - kako je moguće da ne pratite ako neki medij objavi da uprava neracionalno raspolaže sredstvima a da se dividende godinama ne isplaćuju?
NIKŠIĆ: Dakle, ovaj, ne treba nam portal to objaviti da bi mi to uradili.

ŽURNAL: Dakle, Vi znate za to?
NIKŠIĆ: Da.

ŽURNAL: Pa šta radite povodom toga?
NIKŠIĆ: Što bih vam odgovorio? Vi niste javnost.

ŽURNAL: Ali jesu naši čitaoci.
NIKŠIĆ: Dobro, čitaoci su informisani, već ste im dali informaciju.

ŽURNAL: Njih zanima šta će Vlada uraditi povodom toga.
NIKŠIĆ: Znat će se šta će vlada uraditi.

ŽURNAL: Zasad ništa?
NIKŠIĆ: Nisam ja to rekao. Vama odgovaram da, što se vas tiče – ništa - a što se Vlade tiče, Vlada radi.

ŽURNAL: Nama odgovara da Vlada ponudi informaciju šta će uraditi.
NIKŠIĆ: Moram li čitati šta vi objavljujete?

{audio}/images/mp3/nermin.mp3{/audio}

Razgovor se ovdje nakratko prekinuo. Nikšić je odšetao nekoliko metara i potom se vratio. Uočio je vrlo "neobičan" detalj kod našeg novinara. On je, i to na press konferenciji, zamislite samo, imao uključen diktafon. Zbog toga je nazvan prevarantom!

NIKŠIĆ: Sine, prvo, ne volim raditi sa prevarantima. Ne možeš uključiti da snimaš i pričati sa mnom, ja ne volim raditi sa prevarantima.

ŽURNAL: Vi kažete da sam ja prevarant?
NIKŠIĆ: Da, da.
Sa mnom ne možete tako raditi, možete napisati šta god hoćete. Ne možete doći ovdje u štab Civilne zaštite...

ŽURNAL: Ali nemamo drugog načina...
NIKŠIĆ: Očito niste bitan mediji, varate na taj način. To je moje mišljenje.

ŽURNAL: Šta je prevara u ovome što smo objavili?
NIKŠIĆ: Ne znam šta ste objavili. Ne možete vi mene zaustaviti na ulici da mi pričate šta ste objavili. Ne moram pratiti to.

ŽURNAL: Ovo je pres konferencija. Vi ste premijer a ja novinar.
NIKŠIĆ: Dajte legitimaciju, koji ste novinar, gdje ste završili školu, fakultet, koji ste završili?

Na žalost, iako smo se uredno legitimirali i informirali premijera o nivou i kvalitetu obrazovanja, odgovore ipak nismo dobili.

NIKŠIĆ: To nije tema press konferencije. Možete uzeti napisati kakav sam, šta sam, ali sa mnom ne možete raditi na taj način. Imal neko da sam mu odbio izjavu? Nema. A zašto Vama odbijam? Pa eto vi se zapitajte...

{audio}/images/mp3/nermin2.mp3{/audio}

Dok smo još uvijek bili “zapitani”, ljutitim tonom nam se obratio i Nikšićev zaštitar koji se nije želio predstaviti.

ZAŠTITAR: Ugrozili ste premijera.

ŽURNAL: S kim razgovaramo?
ZAŠTITAR: Ma nemoj, da mi praviš ovdje nake priče, nešto – daj biži ba.
Nemoj više tako da se ponašaš. Završen je press. Je li gospođa Raska (Raska Bračković-Denjalić op.a.) rekla da je završen press. Nemaš pravo postaviti pitanja, gotovo, gotovo. Jesmo'l se razumjeli?

ŽURNAL: Da li je to naredba?
ZAŠTITAR: Jeste naredba ovlaštenog službenog lica, valjda znate šta je to.

ŽURNAL: Kakva je naredba?
ZAŠTITAR: Ne možeš mi prilaziti ličnosti, ne mo'reš prilaziti kako ti hoćeš.

{audio}/images/mp3/zastitar.mp3{/audio}

Dodatna “objašnjenja” dobili smo i od Raske Bračković-Denjalić, direktorice Ureda za odnose s javnošću. Objašnjeno nam je da za sve postoji protokol i da je jedini način da od Nikšića dobijemo odgovore o Bosnalijeku zvaničan zahtjev za razgovor.

Zvaničan zahtjev je upućen Uredu odmah nakon konferencije i nadamo se da ćemo konačno saznati kakav je stav Vlade o poslovanju Bosnalijeka. Sa tom namjerom smo i otišli na jednu od rijetkih prilika kada se premijeru može postaviti pitanje. Mislili smo da ćemo konačno saznati kako će Vlada zaštititi državnu imovinu, a dobili smo uvrede i optužbu za "ugrožavanje premijera". Zašto je pominjanje Bosnalijeka izazvalo bijes kod premijera, možemo samo pretpostavljati. Možda je Nikšićev tjelohranitelj preuranjeno dao sažet stav Vlade Federacije o pljački "Bosnalijeka": Daj, biži ba!

(zurnal.info)