SUD BiH UKINUO ODLUKU CIK-a:Nina Bukejlović gubi mandat u Narodnoj skupštini RS-a?

Istražujemo

SUD BiH UKINUO ODLUKU CIK-a: Nina Bukejlović gubi mandat u Narodnoj skupštini RS-a?

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je odluku Centralne Izborne Komisije BiH o dodjeli mandata Nine Bukejlović u Narodnoj skupštini RS-a

Nina Bukejlović gubi mandat u Narodnoj skupštini RS-a?

"Centralna izborna komisija BiH je bila dužna da, poštujući propise, onemogući zloupotrebu prava te da ne dozvoli korištenje izjašnjenja o pripadnosti konstituvnom narodu (u ovom slučaju Bošnjak) u slučaju kada se to izjašnjenje koristi kao osnov prava na izbornu odnosno imenovanu funkciju, za koji je uslov izjašnjenje o pripadnosti konstitutivnom narodu ili grupi ostalih i to u izbornom ciklusu za koji je kandidatska lista podnesena".

Rezime je ovo rješenja Apelacionog vijeća Suda BiH na žalbu o davanju mandata poslanika u Skupštini RS Nini Bukejlović.

Nina Bukejlović se za Izbore 2016 godine izjasnila kao Srpkinja, dok se za ovogodišnje izbore kao kandidatkinja SDS-a izjasnila kao Bošnjakinja. Razlog ove promjene je u tome da bi Bukejlović kao Bošnjakinja, preko kompenzacijske liste dobila mandat u Narodnoj Skupštini RS-a i na taj način iz Skupštine izbacila Milanka Mihajlicu, kandidata SRS-a koji je prethodno dobio mandat. Nina Bukejlović u rodbinskim je vezama sa gradonačelnikom Doboja, kadrom SDS-a Obrenom Petrovićem koji pripada stranačkoj struji koja zagovara suradnju sa SNSD-om i Miloradom Dodikom. Ulaskom Bukejlović u NSRS ova grupacija dobija još jednu ruku u Skupštini.

Iako Zakon ne dozvoljava promjenu nacionalnosti u jednom izbornom ciklusu, pojedini članovi CIK-a zanemarujući zakonske propise su se zalagali, i na kraju i donijeli odluku kojom je Nini Bukejlović dodijeljen mandat u NSRS. Međutim, Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je ovu odluku Centralne Izborne Komisije BiH, te joj naložilo da u ponovnom postupku donese zakonitu odluku.

U ranijim sličnim postupcima Apelacioni odjel Suda Bosne i Hercegovine potvrdio je odluku Centralne izborne komisije BiH kojom je odbijena žalba Edhema Fejzića, zastupnika u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona i Muamera Omanovića, zastupnika u Skupštini Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.

CIK je 2014. odbio ovjeru kandidatske liste zastupnika Edhema Fejzića za izbor delegata iz reda ostalih iz Skupštine Zeničko-dobojskog kantona u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH jer se predloženi kandidat na lokalnim izborima 2012. godine izjasnio kao Bošnjak. Odbijena je i ovjera kandidatske liste zastupnika Muamera Omanovića za izbor delegata iz reda hrvatskog naroda u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH iz Skupštine Bosansko-podrinjskog kantona Goražde jer se predloženi kandidat na općim izborima 2010. izjasnio kao Bošnjak.

(zurnal.info)