:Njemačka: Direktor Bundesbanke vrijeđao Arape i Turke
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Njemačka: Direktor Bundesbanke vrijeđao Arape i Turke

Njemačka: Direktor Bundesbanke vrijeđao Arape i Turke

Visoki zvaničnik njemačke federalne banke, Bundesbanke, najverovatnije će morati da podnese ostavku zbog omaložavajućih ocijena koje je iznio na račun stanovnika Berlina arapskog i turskog porijekla, navodi "Bild". 

Tilo Sarazin (64), bivši ministar financija Berlina, našao se na udaru javnosti nakon što je izjavio da je oko 20 posto stanovnika ekonomski neisplativo.

-
Većina Arapa i Turaka u Berlinu, kojih ima sve više zbog pogrešne politike njemačke vlade, nije produktivna, osim što prodaje voće i povrće, izjavio je Sarazin.

On je, nakon prvih kritika javnosti, priznao da "neke fraze nisu bile odgovarajuće" i da se kose s politikom federalne banke.
Alex Weber, predsjedavajući Bundesbanke, izjavio je da je Sarazin prouzrokovao "znatnu štetu" i uticao na pad reputacije banke. 

Ostavka bi bila najlakši način da
Bundesbanka riješi ovaj skandal, naročito pošto Sarazinov ugovor ističe tek 2014. godine. Ali čak ni to potencijalno otpuštanje neće ići tako lako, ističe "Bild".
 
Samo njemački predsjednik Horst Keller može da otpusti članove Upravnog odbora
Bundesbanke, tako da Sarazinov posao za sada djeluje sigurno - ukoliko menadžment banke ne ubijedi predsjednika u suprotno, prenosi u utorak Blic Online.

(Fena)