:Njemačka: Neonacisti pozivaju političare stranog porijekla da napuste zemlju
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Njemačka: Neonacisti pozivaju političare stranog porijekla da napuste zemlju

Njemačka: Neonacisti pozivaju političare stranog porijekla da napuste zemlju

Uoči općih izbora u Njemačkoj, berlinski ogranak neonacističke stranke NPD pisao je većem broju političara stranog porijekla pozivajući ih da napuste zemlju, objavio je u utorak dnevni list Tagesspiegel.

Ured državnog tužitelja saopćio je da je otvorio istragu protv lidera berlinskog ogranka stranke Joerga Haehnela zbog poticanja na rasnu mržnju, prenosi AFP.

Ozcan Mutlu, kandidat turskog porijekla koji predstavlja stranku Zelenih u općini Kreuzberg u Berlinu, u kojoj živi pretežno tursko stanovništvo, i koji je također dobio jedno od tih pisama, osudio je ovu akciju.

- Šezdeset godina poslije osnivanja republike i poslije Drugog svjetskog rata nedopustivo je da u našoj zemlji takve gluposti budu financirane novcem poreskih obveznika, izjavio je on za televiziju N-24.

Stranku NPD, zastupljenu u dva od 16 regionalnih parlamenata u Njemačkoj financira država. NPD, ipak, nije zastupljen u saveznom parlamentu.

- Njemačka je moja zemlja. Ja nemam drugu, izjavio je agenciji 41-godišnji Mutlu rođen u Turskoj, koji je njemačko državljanstvo dobio 1990.

- U NPD-u su bolesnici. Ništa nisu naučili od historije, dodao je on.

(FENA)