:Njemačka: Uhapšen agent koji je ubio Đurekovića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Novosti

Njemačka: Uhapšen agent koji je ubio Đurekovića

Njemačka: Uhapšen agent koji je ubio Đurekovića

Minhenska policija objavila je u četvrtak da je u utorak uhitila 66-godišnjeg Hrvata tražena zbog ubojstva Stjepana Đurekovića, protivnika bivšega jugoslavenskog režima, koje je počinjeno prije 26 godina u Bavarskoj, prenijela je francuska agencija AFP.

Njemačka policija je na temelju međunarodnog uhidbenog naloga uhitila Luku S., kako navodi u svom priopćenju, koji ima i švedsko državljanstvo, pod sumnjom da je sudjelovao u ubojstvu Stjepana Đurekovića vatrenim oružjem i sjekirom 28. srpnja 1983. u tiskari blizu Muenchena.

Ubojstvo je godinama bilo neriješeno, a prošle je godine pred sudom u Muenchenu za sudjelovanje u likvidaciji Stjepana Đurekovića na doživotan zatvor osuđen Krunoslav Prates. Krunski svjedok u rasvjetljavanju slučaja bio je Vinko Sindičić.

Po verziji njemačkog suda, Đurekovića su likvidirale jugoslavenske tajne službe po nalogu hrvatskih političara, prije svega Mike Špiljka koji je htio zataškati obiteljsku aferu vezanu za naftno poslovanje.

Na popisu ostalih osumnjičenih za likvidaciju Stjepana Đurekovića spominje se i Luka Sekula, osoba koju njemačka policija u svom priopćenju spominje samo kao Luku S.

Za Sekulu je Sindičić objasnio da je poslije Domovinskog rata živio u Splitu, koji je naglo napustio 1999.

Bio je spomenut u istražnom postupku o ubojstvu Brune Bušića, a nedugo zatim napustio je Hrvatsku. Sindičić je rekao da se Sekula preselio u Goeteborg, a potom nedaleko od Stockholma.

U ravnateljstvu hrvatske policije zasad nemaju informacija o uhićenju Luke Sekule, a nešto će možda sutra doznati, kazao je na upit Hine načelnik ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec.

(Fena)