Sokolac:Novac potrošen na krsne slave, poklone i vjerske objekte

Istražujemo

Novac potrošen na krsne slave, poklone i vjerske objekte

Novac potrošen na krsne slave, poklone i vjerske objekte
 

Zaposleni u opštini Sokolac vole da putuju, ali isto tako i da domaćinski počaste svoje goste. U ovogodišnjem opštinskom budžetu koji iznosi 5,39 miliona maraka, za “rashode po osnovu putovanja i smještaja” planirano je 52.303 maraka, što je jedan posto ukupnog budžeta. Naravno, u goste se ne ide praznih ruku pa je za “poklone” u budžetu predviđeno pet hiljada maraka, čisto da se nađe.

Putni troškovi i troškovi poklona samo su dio ukupnog izdvajanja “za robe i usluge”, na šta će se ove godine potrošiti 1,05 miliona maraka što je 19,5 posto ukupnog budžeta.

Među ovim troškovima “roba i usluga” neophodnih za fukcionisanje opštinske administracije uključeno je i 29.500 maraka za troškove reprezentacije, pri čemu je jasno ispoštovana hijerarhija.

Najveći dio novca za reprezentaciju je na raspolaganju opštinskom načelniku, 18 hiljada maraka, jer zna se ko je šef. Odbornici u skupštini, koji ipak donose odluku o raspodjeli opštinskog budžeta, sebi su za troškove reprezentacije dodijelili osam hiljada maraka, jer treba i predahnuti i osvježiti se nakon teškog rada u skupštini opštine.

Ostatku opštinske administracije ostavljeno je preostalih 3.500 maraka za troškove reprezentacije u ovoj godini, jer na kraju, oni pravi i bitni gosti ne dolaze da se vide sa opštinskim referentima već sa načelnikom, pa bi običnim službenicima ovih 3.500 maraka trebalo biti dovoljno.

Masovnije proslave, poput “krsne slave opštine i obilježavanje značajnijih datuma” koštaju više, pa je za njih posebno izdvojeno 5 hiljada maraka iz opštinskog budžeta.

Trećina budžeta za plate adminsitracije

Osim troškova reprezentacije, opštinski odbornici su sebi dodijelili i 126.480 maraka na ime “bruto naknada skupštinskim poslanicima i odbornicima”. Kad se već dijelio budžetski novac, nisu zaboravljene ni političke partije koje imaju odbornike u skupštini opštine, za koje je iz budžeta izdvojeno 35.203 marke.

Zaposleni u opštini imaju platu, odbornici naknade, ali angažman u različitim opštinskim komisijama je dodatan posao koji se dodatno i plaća, pa je za “naknade članovima komisija” izdvojeno dodatnih 15 hiljada maraka.

Troškovi za nabavku roba i usluga, iako na njih odlazi petina ukupnog opštinskog budžeta, nisu i najveća budžetska stavka. Troškovi plata zaposlenih koji se finansiraju iz opštinskog budžeta, iznosiće u ovoj godini 1,8 miliona maraka, što je impresivnih 33,7 posto ukupnog budžeta.

Tako da samo za funkcionisanje opštinske administracije u opštini Sokolac, što znači za plate i materijalne troškove, potroši se 2,8 miliona maraka, što je više od polovice ovogodišnjeg budžeta opštine, tačnije, 53,3 posto.

Svoj dio budžetskog kolača uzimaju i bankari. Na ime otplate glavnice i kamata na ranije uzete kredite, što će ove godine koštati porezne obveznike 373.772 marke, što je 6,9 posto ukupnog budžeta opštine, od čega samo kamate u ovoj godini iznose 128.212 maraka.

Od 2,1 milion maraka, koliko preostane kada se iz budžeta izdvoji novac za plate administracije, robe i usluge te vraćanje kredita, za subvencije medijima izdvojeno je 143.500 maraka, od čega najveći dio, 126.400 maraka, dobija Javno preduzeće Info centar.

Za RTV Istočno Sarajevo odlazi 15 hiljada maraka dok novinska agencija SRNA, koja se inače finasira iz budžeta Republike Srpske, dobija dvije hiljade maraka.

Direktne budžetske subvencije nisu jedini novac koji mediji dobijaju iz budžeta. Za troškove “objavljivanja oglasa, tendera i informativnih tekstova” biće potrošeno 10 hiljada maraka, ali u ovom slučaju najveći dio novca otići će štampanim medijima, tako da se ne mogu žaliti kako vlast pomaže samo elektronske medije.

Za vjerske objekte 20.000 a za školu 6.000 KM

Osim medija, budžetsku podršku dobijaju i vjerske zajednice, pa je iz ovogodišnjeg budžeta za “izgradnju vjerskih objekata” izdvojeno 20 hiljada maraka. Istovremeno, za grant Domu zdravlja, u budžetu se pronašlo tek 10 hiljada maraka, a za subvenciju Osnovnoj školi Sokolac jedva šest hiljada maraka.

Kod usvajanja budžeta odbornici nisu zaboravili ni poljoprivrednike, pa je za subvencije “poljoprivrednim domaćinstvima” izdvojeno 93 hiljade maraka. Istina, mediji dobijaju puno više od poljoprivrednika, ali izgradnja pozitivnog imidža, pogotovu u izbornoj godini, košta.

Opštinska vlast bi rado izdvojila više novca za poljoprivrednike, zdravstvo, socijalno ugrožene građane, ali šta da se radi kada novca nema dovoljno da bi se zadovoljile potrebe i administracije i građana. Kada se već mora birati između administracije i građana, administracija je uvijek u prednosti. Barem kada je riječ o trošenju budžetskog novca.

(zurnal.info)