Nastavljena samovolja direktora Operatora za OIEiEK:Novalić i Džindić dosljedni u zaštiti SBB kadra

Istražujemo

Nastavljena samovolja direktora Operatora za OIEiEK: Novalić i Džindić dosljedni u zaštiti SBB kadra

Prije godinu dana sjednica Vlade FBiH je prekinuta zbog nesuglasja oko postupaka uprave Operatora za obnovljive izvore energije. Iako je Finansijska policija utvrdila niz nezakonitosti, ni ministar Džindić ni premijer Novalić ne pokazuju namjeru rješavanja nagomilanih problema

Novalić i Džindić dosljedni u zaštiti SBB kadra

Nastavljeni su samovoljni postupci direktora Operatora za obnovljive izvore energije Boriše Misirače. On je odlučio da ne priznaje Upravni odbor, što mu resorni federalni ministar industrije energetike i rudarstva Nermin Džindić, a potom i federalni premijer Fadil Novalić u skladu sa aktuelnom SDA-SBB koalicijom, tolerišu.

Ponovljen je scenario iz prethodne godine, pa je Vlada usvojila odluku o iznosu naknade za obnovljive izvore energije za prvi kvartal ove godine identičan prošlogodišenjem jer Misirača nije dostavio relevantne podatke Upravnom odboru na osnovu kojih se formira cijena. Tako treću godinu zaredom Misiračinog mandata ova odluka biva prolongirana, pa se u to vrijeme naknada ni ne naplaćuje, o čemu je Žurnal nekoliko puta pisao.

Stavove Džindića i Novalića da treba zaštititi Misiraču, kao vjernog kadra SBB-a, nije pokolebao ni izvještaj Finansijske policije FBiH. Žurnal je pisao kako taj izvještaj kao rijetko do sada ukazuje zašto jedan rukovodilac treba biti smijenjen. Zapisnik o kontroli ukazao je na niz nezakonitosti od višemilionskog gubitka gubitka Operatora zbog nenaplaćene naknade za obnovljive izvore energije, nezakonitih javnih nabavki, neopravdanih troškova za razne namjene, korištenja pečata, sve do zapošljavanja, 400% iznad broja predviđenog sistematizacijom!?

Ovlaštena službena lica su nepodijeljenog mišljenja da uprava Operatora odnosno direktor ne posjeduje potrebni obim znanja i vještine temeljem kojih bi samostalno mogo izgraditi povjerenje i dobru komunikaciju sa uposlenicima Operatora i okruženjem i odgovorno se suočiti sa svim poslovnim izazovima te samostalno i pravilno razumjeti i uspješno rješavati kompleksne i manje kompleksne probleme i situacije, pravilno identificirati i procjeniti prioritete te zakonito, etično i odgovorno voditi, usmjeravati i supervizirati poslovanje Operatora“, navedeno je u izvještaju.

Koliko je netransparentno Misiračino rukovođenje kazuje i podatak da su djelatnici Ureda za reviziju FBiH u dva navrata bili onemogućeni u radu, te su u konačnici od iste odustali!?

Slijedio je potom i zaključak Upravnog odbora koji obavještava Federalnu vladu „da su iscrpljene sve mogućnosti za normalan rad i poslovanje Operatora za OIEiEK pod rukovodstvom direktora Boriše Misirače“, zatraživši saglasnost za njegovu smjenu. Ponovo Novalić i Džindić znakovito šute na sve.

 

Godina 2019. je okončana bez usvojenog izvještaja o radu za 2018. g. Misirača i dalje ne dozvoljava zakonom propisano javno objavljivanje registra zaprimljenih zahtjeva, kvota, listu čekanja, spisak proizvođača od kojih Operator za OIEiEK vrši otkup električne energije pa i postupke javnih nabavki.

Ni ove godine nema plana rada i javnih nabavki, ali Misirača ne žali da izdvoji 25 hiljada KM za pokroviteljstvo konferencije koja treba biti održana u Trebinju u organizaciji privatne firme, kao što nije žalio budžetskog novca za nabavku čarapa, vina i suvenira!?

Umjesto da reagira na utvrđeno nezakonito prekomjerno zapošljavanje, Vlada je najavila uvođenje nova dva direktora koji će sa Misiračom biti ono što su nazvali Upravom Operatora. Potom nisu ispoštovali čak ni sopstveni rok da do 5.1.2020. godine imenuju vršioce dužnosti Uprave Operatora za OIEiEK. Misirača nastavlja rad po istom metodu koji su nadležne kontrolne institucije okarakterizirale nezakonitim. Tako će i biti, sve dok jednog dana, šef SBB-a Fahrudin Radončić ne promijeni mišljenje. Za sada mu je, bez obzira na sve navedeno, Misirača očito itekako na toj funkciji važan.

(zurnal.info)