Ko su stipendisti Ministarstva obrazovanja FBiH za izradu magistarskih i doktorskih radova:Novčana podrška direktoru televizije, načelniku općine, savjetnicima i uposlenicima ministarstava

Istražujemo

Novčana podrška direktoru televizije, načelniku općine, savjetnicima i uposlenicima ministarstava

Novčana podrška direktoru televizije, načelniku općine, savjetnicima i uposlenicima ministarstava

Svake godine Ministarstvo obrazovanja i nauke Federacije BiH izdvaja sredstva za različite projekte iz oblasti nauke, koji podrazumijevaju organizovanje skupova, seminara, pomoć pojedincima u stručnom usavršavanju, visokoškolskim ustanovama, izdavanje referentnih časopisa...Tako je ove godine izdvojeno blizu 240 hiljada KM za program Podrška naučnom usavršavanju na postdiplomskom i doktorskom studiju državljana BiH u javnim visokoškolskim ustanovama u Federaciji BiH. Ovim novcem sa po 1.100 KM podržani su pojedinci za izradu magistarskih studija a 2.200 KM za izradu doktorata na javnim visokoškolskim ustanovama u Federaciji BiH. Zanimljivo je kako ove godine među stipendistima Ministarstva ima i bivših savjetnika, direktora i mnogih za koje se ne bi moglo zaključiti kako njihov stručni napredak zavisi od 1.100 KM donatorskih sredstava.

Tako je, primjera radi, novac za stručno usavršavanje dobio bivši uposlenik ovog ministarstva Zenan Šabanac. Šabanac, sada asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, i član Stranke za BiH, bivši je savjetnik ministrice Melihe Alić i član nekih komisija Ministarstva. Između ostalih, i komisije za dodjelu sredstava za izradu naučnih radova, čiji je rad zbog nedovoljnog nadzora nad utroškom novca godinama unatrag kritikovao i Ured za reviziju Federacije BiH. Novac je od ministarstva u kojem je radio dobio za izradu magistarskog rada Uniformna konvergencija Fourier-Jacobievih redova.

mario_pejicNa račun poreskih oveznika dodatno se educirao i Mario Pejić, direktor BHT 1, i to za rad Odnosi s medijima hrvatskih nevladinih organizacija sa sjedištem u Sarajevu(2000.-2010.). Odbranom magistarskog stekao je zvanje magistra komunikoloških znanosti, a u avgustu ove godine imenovan je za direktora BHT 1. Kako je rečeno na javnoj odbrani magistarskog rada, kojoj su prisustvovali mnogi uglednici, "znanstveni cilj Pejićevog magistarskog rada je determinirati teorijske koncepte odnosa s medijima, kao bitnog segmenta odnosa s javnostima u nevladinim organizacijama i to posebno u hrvatskim nevladinim organizacijama lociranim u Sarajevu, kroz empirijsku analizu načina organizacije i funkcioniranja njihove medijske strategije".

Magistrirao i načelnik

Na ponos cijele Općine i Islamske zajednice u Tešnju, u aprilu je, a na račun toga "poguran" od Ministarstva obrazovanja Federacije BiH sa 1.100 KM, magistrirao i tadašnji pomoćnik načelnika, a sadašnji načelnik Općine Tešanj Suad Huskić. U oktobru je Huskić naslijedio Fuada Šišića na mjestu načelnika Općine Tešanj. Odbrana načelnikovog magistarskog rada održana je na Fakultetu za metalurgiju i materijale Univerziteta u Zenici a tema je Istraživanje zadovoljstva korisnika javnih usluga u organima lokalne samouprave.

Odbrani magistarskog su osim porodice prisustvovali i zvaničnici Općine Tešanj, na čelu sa tadašnjim načelnikom Fuadom Šišićem, glavnim imamom medžlisa IZ Tešanj Fuadom ef. Omerbašićem i predsjednikom Medlisa IZ Tešanj Izudinom Kruškom, brojni direktori javnih ustanova sa područja općine Tešanj, pomoćnici načelnika, direktori turističkih zajednica... Nakon odbrane magistarskog tadašnji načlenik Fuad Šišić uručio je svom pomoćniku prigodan poklon.

suadh3

Ostali stipendisti usavršavali su se u najrazličitijim oblastima, a veliki broj njih na neki način blizak je institucijama kantona ili Federacije a ima i direktora kompanija: direktor TUVadria Muamer Peljto podržan je za izradu magistarskog rada Tipične neusklađenosti prilikom certifikacijskog audita u malim i srednjim preduzećima u BiH, autorica udžbenika i uposlenica Ministarstva kulture i sporta Fahira Kalajdžisalihović magistrirala je na temu Uloga menadžmenta multikulturalnih ustanova sa posebnim osvrtom na međunarodne obrazovne ustanove. Njena kolegica iz Upravnog odbora Instituta za istraživanje zločina i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu Zilha Mastalić-Košuta magistrirala je sa radom "Zločini nad djecom u Sarajevu u vrijeme opsade 1992-1995". Svi su finansijski podržani od MInistarstva obrazovanja Federacije BiH. Jesenka Hadžajlija iz Direkcija za evropske integracije magistrirala je na temu Javna diplomatija BiH u procesu evropskih integracija, za šta je, kao i ostali magistranti, podržana sa 1.100 KM.

(zurnal.info)