Protesti se nastavljaju:Novi dokazi o policijskom nasilju
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Protesti se nastavljaju: Novi dokazi o policijskom nasilju

Žrtva napada 25. decembra bio je i mladić S.M, o čemu postoji video zapis, kao i medicinska dokumentacija o povredama

Novi dokazi o policijskom nasilju

„Oprosta i zaborava nema. Ubili ste dijete od 21 godinu, studenta dva fakulteta. Ubili ste moje sjeme. Ubili ste ovu svijeću, moje ognjište, iščupali ste mi dušu i srce. Časni Petre Kočiću, jazavci su preko puta”, rekao je Davor Dragičević na kraju protestne šetnje u parku “Petar Kočić”.


Preko puta parka, na Trgu Krajine, i večeras su bile jake policijske snage – pripadnici Jedinice za podršku i Policijske uprave Banjaluka, koji su blokirali trg. 

Pošto nisu dozvolili okupljanje na Trgu Krajine, građani su krenuli u protest šetnju. 

Više od pet hiljada ljudi večeras je šetalo  zajedno sa Davorom Dragičevićem i Suzanom Radanović, roditeljima ubijenog 21-godišnjeg mladića Davida Dragičevića, tražeći pravdu za njihovog sina. 

“Zločinci i ubice nemaju ni vjeru ni naciju. Pozivam sve građane ove zemlje da daju podrsku Murizu (Memiću), kao i svim roditeljima kojima su djeca ubijena”, rekao je Davor Dragičević. 

On je istakao da je jedina satisfakcija koju može da doživi pravda za njegovog sina. 

„David ovo ne može da vidi. Još sutra mogu ovako s nama. U nedjelju je Trg naš. Nemaju šta da traže tu. Pozivam sve u nedjelju u 18 časova na Trg Davida Dragičevića“, naglasio je Davor.

Rekao je i da ima poruku za Milorada Dodika. „Naći ćemo vam državu i novi minimalac. I niko vas se nikad više neće sjećati, a vaši potomci najbolje da promijene prezime“, naglasio je David. 


Kolona građana večeras se od Trga Krajine kretala prema hotelu Talija, čiji je vlasnik Đurađ Regodić, kum ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača, potom su šetali do Republičkog javnog tužilaštva, onda pored Palate republike do zgrade Vlade RS. 

Odatle su se vratili u park Petar Kočić, gdje je završen skup. 

Na čelu kolone vijorila se zastava sa likom Davida Dragićevića, a sve vrijeme građani su skandirali: Pravda za Davida, Ubice, ubice, Lukaču ostavka, a pjevali su i Davidovu pesmu „Klinac iz Geta“. 

Večerašnje okupljanje je prošlo bez incidenta. 

Davor Dragičević najavio je da će se u nedelju održati veliku skup „Pravda za Davida“ i da je za to okupljanje dobio dozvolu policije. 

POLICIJSKO NASILJE

Iako su pripadnici vlasti RS juče i danas negirali da je policija u utorak, 25. decembra, upotrijebila prekomjernu silu i da nema povrijeđenih, to je čista laž. 

Osim Ivana Begića, koji je pokazao medicinsku dokumentaciju, o čemu je Žurnal već pisao, stižu i novi dokazi o policijskoj brutalnosti. 


Žrtva napada 25. decembra bio je i mladić S.M, o čemu postoji video zapis, kao i medicinska dokumentacija o povredama. 

S.M. je povrijeđeno stopalo, a u bolnici mu je stavljena longeta. Policija ga je bukvalno šutirala nogama i udarala čime je stigla, zbog čega je zadobio povrede glave i u predjelu bubrega. 

Video napada može se pogledati ovdje.

(zurnal.info)