Izbori 2014.:NVO: Osnovana koalicija za slobodne i poštene izbore

Novosti

NVO: Osnovana koalicija za slobodne i poštene izbore

Koalicija će svoje aktivnosti u predizborno vrijeme usmjeriti na posmatranje rada izborne administracije, procesa registracije birača i predizbornih kampanja političkih subjekata, istaknuto je danas u Sarajevu na prezentaciji aktivnosti Koalicije

NVO: Osnovana koalicija za slobodne i poštene izbore

Nevladine organizacije iz cijele Bosne i Hercegovine, njih sedam, osnovalo je Koaliciju za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' radi organiziranja i provođenja građanskog, nestranačkog posmatranja općih izbora 2014. godine u BiH.

''Perpetuum mobile'' iz Banje Luke, ''Don'' iz Prijedora, ''Forum građana Tuzle'', ''Infohouse'', ''Centri civilnih inicijativa'' i ''Omladinska informativna agencija'' iz Sarajeva i Centar za građansku suradnju iz Livna umreženi su u namjeri da doprinesu slobodnim i poštenim izborima u BiH.
Koalicija će svoje aktivnosti u predizborno vrijeme usmjeriti na posmatranje rada izborne administracije, procesa registracije birača i predizbornih kampanja političkih subjekata, istaknuto je danas u Sarajevu na prezentaciji aktivnosti Koalicije.

Osnovni cilj Koalicije je da posmatra izbore, uključujući i predizborni period i period nakon izbora. Posmatrači Koalicije će na posmatrati izborni proces na određenim glasačkim mjestima i u skladu sa ovlaštenjima evidentirati neka eventualna narušavanja izbornog procesa, rekao je Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle u razgovoru za Žurnal.

Najavljeno je da će Koalicija na izborni dan pratiti otvaranje biračkih mjesta, proces glasanja i utvrđivanje rezultata glasanja te rad izborne administracije u zemlji, a u postizborno vrijeme zaprimljene primjedbe i prigovore na izborni proces.

Sigurno da ćemo biti otvoreni da i građani mogu prijaviti ove nepravilnosti, a bit će otvoreni telefoni na koje će građani moći prijaviti određene propuste u izbornom procesu, naglasio je Šehić.

Aktivnosti namjeravaju provoditi uz podršku više hiljada posmatrača.
Zbog odabira, edukacije i raspoređivanja posmatrača u cijeloj BiH, organizirali su sedam regionalnih ureda i jedan glavni gdje će biti prikupljane informacije s terena.

Bit će javni poziv, oni će se moći prijaviti direktno Koaliciji, a nakon toga će se vršiti edukacija i tada će se izabrati oni koji se pokažu najboljima i koji budu imali naviše odgovornosti prema tom procesu, kaže Vehid Šehić i dodaje da će posmatrači  imati određenu naknadu, koja će se sastojati od naknade za putne troškove i troškove hrane.

Ta naknada sigurno neće biti kao one koje daju političke stranke, ali mi želimo da promovišemo aktivizam. Volonterstvo ne znači da je sve besplatno. Neophodno je da se troškovi volontera pokriju kako bi oni mogli raditi cijeli dan, pojašnjava Šehić.

Direktor Koalicije Dario Jovanović je naglasio da će Koalicija nastojati uočiti potencijalne neregularnosti i nepravilnosti te objektivno i pravovremeno izvještavati o tome, prije izbora, u toku, i poslije izbora.

Nakon završetka izbora, mi ćemo napraviti analizu svih prigovora koju ćemo dostaviti onima koji provode izbore – biračkim odborima, općinskim/opštinskim biračkim komisijama. Prikupit ćemo sve izvještaje od naših posmatrača i na osnovu analize utvrditi šta bi to trebalo mijenjati u izbornom procesu, naročito u dijelu posmatranja izbora, odnosno održavanja izbora kako bi oni bili provedeni na jedan demokratski i pošten način, što podrazumijeva da će onda biti i pošteni rezultati izbora. Oni koji dobiju povjerenje građana će imati i legalitet i legitimitet. To je isključivi cilj Koalicije u narednom periodu, kaže predsjednik Foruma građana Tuzle.

Nastojat će, istakao je Dario Jovanović, podići svijest o izbornoj kulturi, ponuditi preporuke za unapređenje izbornog procesa i ohrabriti sve građane da izraze svoju volju na dan izbora.
Devetomjesečni Projekt ''...jer nam je stalo'' u okviru kojeg su organizirane aktivnosti praćenja izbora podržali su Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), Delegacija EU u BiH, britanska vlada i Ambasada Kraljevine Norveške.

 (Fena, zurnal.info)