Druga nagrada EU za istraživačko novinarstvo:O sistemskoj pljački RiTE Gacko sada znaju svi osim tužilaca
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Druga nagrada EU za istraživačko novinarstvo: O sistemskoj pljački RiTE Gacko sada znaju svi osim tužilaca

Za rad na dokumentarnom filmu “Terma” naše je autore Evropska unija nagradila za izuzetan doprinos istraživačkom novinarstvu. Objavljujemo nekoliko detalja koji su se odigravali “iza scene” tokom pripreme filma

O sistemskoj pljački RiTE Gacko sada znaju svi osim tužilaca

Izuzetno hladna, vjetrovita decembarska noć u Gacku. Preostalo je sat vremena do premijere dokumentarnog filma “Terma”, priči o višegodišnjem sistemskom potkradanju Rudnika i Termoelektrane Gacko. Sala kina ima više od tri stotine mjesta i čini se nemogućim da toliko ljudi dođe na projekciju, iako je besplatna. Prikrivam nervozu zajedno sa Milankom Kovačević i Slobodanom Golubovićem, kolegama iz portala „Moja Hercegovina“. Oni su iz Gacka i hrabro su, uprkos mogućim problemima, pristupili pripremi filma. Dva mjeseca smo predano radili i sada ga prikazujemo „na mjestu zločina“. Gledaće ga oni koji rade u toj velikoj firmi, članovi njihovih porodica. A bez Terme, kako je ovdje nazivaju, teško je zamisliti danas život i egzistenciju u Gacku.

Nekoliko minuta do projekcije u sali se već traži „stolica više“. Slijedi pola sata gledanja filma i razgovor autora sa gledaocima. Njihovi komentari o filmu, svejedno da li su radnici, inžinjeri, pravnici, ukazuju da smo uspjeli pokazati kako je rukovodstvo firme uz podršku vrha SNSD-a bahatim i neodgovornim ponašanjem te kriminalnim ugovorima za kratko vrijeme potpuno razorilo stratešku firmu i ugrozilo posao za skoro 2.000 radnika.

ZAPOŠLJAVAJ OVO DIREKTORE !

Film “Terma“ nedvosmisleno je ukazao da je na vrhu piramide onih koji su se posljednjih deset godina bogatili na račun RiTE Gacko upravo predsjednik RS i SNSD-a Milorad Dodik. Uzaludni su bili dopisi i pozivi da odgovori na naša pitanja. Iz njegovog kabineta na ovakve zahtjeve ne praktikuju ni barem elementarnu pristojnost da upute negativan odgovor.

Za film odbija govoriti i generalni direktor Milenko Milidrag. Zaista, šta može reći čovjek koji se mora smješkati i klimati glavom nakon što mu stranački šef na predizbornom skupu naredi : „Direktore zapošljavaj ovo, jes' čuo šta sam rek'o..“

Umjesto Milidraga za film govori Srđan Milović, izvršni direktor RiTE Gacko. Dovoljno je sposoban da na svako konkretno i neugodno pitanje odgovori sa smješkom ili narodski rečeno „slaže, a ne trepne“.

Nakon snimljenog razgovora snimamo pogone Terme. Cijelo vrijeme nas prati radnik obezbjeđenja. Imali smo priliku izvan kruga razgovarati sa radnicima, saznati mnogo toga, no niko ne smije pred kamerama reći ono što je jasno - iz RiTE Gacko se izvlače milioni za nepotrebne poslove koje obavljaju privatne firme, a prekomjernim i stranačkim zapošljavanjem kupuju i glasovi i socijalni mir.

LAŽNA OBEĆANJA I PRIJETNJE TUŽBOM

U toku snimanja filma izvori nam dostavljaju podatke o novom zapošljavanju kadrova SNSD-a. Mnogo je zahtjevnije dokumentovati ono što se dešava putem namještenih tendera, prenaduvanih računa i fiktivnih poslova za koje je plaćeno desetine miliona.

Kako tu prednjači firma „Termograding“ kontaktiramo vlasnika Žarka Dragičevića, koji živi u Beogradu. Da je u to vrijeme u Gacko dolazio Milorad Dodik, došao bi Dragičević brzo. Ovako nam sedmicama obećava kako će doći da snimimo njegovu izjavu, a potom sve otkaže. Očekivali smo da će četvrti dogovor biti konačno uspješan, no uzalud.

„ Moram hitno u Zagreb, a zatim dalje prema Italiji,“ reći će nam Dragičević.

„Moram hitno u Zagreb, a zatim dalje prema Italiji,“ reći će sat kasnije nam vlasnik firme „Lager“ iz Posušja, jedne od onih sa liste koje su itekako „uspješno“  poslovale kako sa RiTE Gacko, tako i ostalim rudnicima i termoelektranama u BiH.

Ilustrativan dokaz koji govori o povezanosti ova dva regionalna stranačka tajkuna. Vlasnik Lagera odbija govoriti, a uzaludni su bili i pozivi Bori Kataniću, osobi koja se pojavljuje u nekoliko firmi registrovanih u BiH, Srbiji te Švicarskoj. Jedna od njih je „Sky Topeko“ iz Beograda koja je od RiTE Gacko naplatila desetine miliona za nikakav ili loše urađen posao.

HAPŠENJA KAO PREDSTAVA ZA JAVNOST

Nije jednostavno pronaći ni sagovornike koji će otvoreno ukazati na korupciju i nepotizam. Mnogi bivši rukovodioci, koji znaju šta se u pozadini dešavalo, izbjegavaju nas na sam nagovještaj teme. Za film zato hrabro govore predsjednik sindikata RiTE Gacko Željko Tepavčević te bivši direktor Dragomir Čulić. Krećemo sa montažom filma i uvrštavanjem sadržaja za koje imamo potpunu dokumentaciju. Kao i uvijek nakon ovakvih priča, razoračarani smo što za sve nezainteresovana nadležna tužilaštva. Nije moguće da je ekipa ovog filma za dva mjeseca prikupila više dokaza nego što oni navodno ne uspijevaju godinama. Ustvari, jasno nam je zašto izbjegavaju da istraže očigledno...

Kako bi ipak pokazali da nešto rade, mjesec dana nakon filma reaguju na samo jednu stavku iz sadržaja, a to je krađa goriva iz RiTE Gacko. MUP RS hapsi tridesetak osoba, no to je kap u moru pokradenog iz Terme. Nakon akcije ukazuje se slavodobitno entitetski predsjednik Milorad Dodik, riječima da Republika Srpska ne smije dozvoliti da ovakav kriminal ostane nekažnjen. Ironija je da to izgovara nakon višegodišnje sistemske pljačke ovog preduzeća koju provode kadrovi SNSD-a, a čiji je sudionik prethodnih godina i on sam. Da nije tako, sigurno bi nas tužio. Zato, pogledajte film “Terma”.

 

(zurnal.info)