Službena auta i gradski prevoz:OBEĆANJE KANTONA SARAJEVO: Svakog prvog dana u mjesecu nećemo rasipati vaš novac!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Pod okupacijom

OBEĆANJE KANTONA SARAJEVO: Svakog prvog dana u mjesecu nećemo rasipati vaš novac!

Vlada Kantona Sarajevo u posljednjih 20 godina nije kupila niti jedan nov tramvaj niti trolejbus ali zato jeste 45 službenih vozila za ministre i službenike. Kao znak dobre volje, Vlada je 1. aprila objavila kako će ministri jedan radni dan u godini na posao dolaziti taksijem umjesto službenim autom

OBEĆANJE KANTONA SARAJEVO: Svakog prvog dana u mjesecu nećemo rasipati vaš novac!
Prvi put na posao bez službenog auta; FOTO: Vlada Kantona Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo odlučila je prvog aprila da uskrati svojim uposlenicima korištenje službenih vozila prvi radni dan u mjesecu. Saopštenje na internet stranici Vlade u duhu skeča Nadrealista “Imaš kuću, imaš stan, imaš vikendicu, imaš šator, vrati šator”, hvali ovaj potez i od ministara pravi mučenike.

Jedan od njih, Senad Hasanspahić, ministar komunalne privrede i infrastrukture, na posao je došao sa suprugom njenim vozilom. Ako i možemo zanemariti pitanje šta će službeno vozilo jednom kantonalnom ministru, šta je drugo nego bahato mišljenje ministara da službeno vozilo služi za prevoz od kuće do posla i korištenje poslije radnog vremena i za privatna zadovoljstva.

Služba za odnose sa javnošću Vlade, koja niti nakon dva mjeseca molbi nije odgovorila na naša pitanja o službenim vozilima i gradskom saobraćaju, donosi fotografije zadihanih ministara i hvali ovu akciju koja čuva okolinu i kantonalni budžet.

“Danas su ministri u Vladi KS, što možete vidjeti na fotografijama koje su napravljene jutros nešto malo prije osam sati, došli na posao, neki taksijem, pješice, javnim prijevozom ili su prevoz dijelili sa supružnicima ili kolegama”, navodi se u saopštenju uz napomenu da se ne radi o prvoaprilskoj šali!

Iz saopštenja je jasno da se odluka odnosi samo na ministre u Vladi pa su tako pozvali i druge uposlenike kantona da ne koriste službena auta prvog dana u mjesecu. Apel za nekorištenje službenih auta upućen je i građanima?!

Nedavno je objavljena informacija da Kanton Sarajevo ima 45 službenih vozila. Tako političari i funkcioneri imaju dvostruko više vozila na raspolaganju od svih stanovnika grada koji koriste trolejbuse, kojih je 21 prema nezvaničnim podacima jer zvanični ne postoje na stranici Gradskog saobraćaja Sarajevo GRAS. Za stanovnike naselja u koje dolaze samo minibusi na raspolaganju je 37 minibusa, zvanični je podatak GRAS-a. Oni dnevno prevezu više od 26.000 putnika koji za razliku od funkcionera moraju platiti svoj prevoz i kada sjede i stoje i kada autobus kasni.

GRAS tvrdi da je u Sarajevu ispravno 50 tramvaja i 94 autobusa iako drugi izvještaji pokazuju da je ispravno i vozi samo 50 autobusa. Statistika kaže da je na platnom spisku kantona oko 11.000 uposelnih od kojih je više od polovina u osnovnom i srednjem obrazovanju. Tako dolazimo do podatka da je za 5.000 privilegovanih političara i uposlenika Kantona obezbijeđeno 45 auta. Za sve ostale stanovnike Kantona kojih je prema procjeni sa internet stranice Vlade oko 400.000 tu su 202 vozila gradskog saobraćaja.

I to kakva.

Prosječna starost tramvaja je 30 godina a oni prevoze 50 posto svih ljudi koji koriste javni prevoz. Tramvaji koji danas prevoze građane Sarajeva stariji su od Kantona koji njima upravlja. Trolejbusi su u prosjeku stari 23 godine, minibusevi 12 i autobusi 13 godina.

Osim starosti drugačiji je i način na koji vozila političari nabavljaju za sebe i građane. Vozni park Kantona redovno se obnavlja kupovinom isključivo novih auta novcem iz budžeta. GRAS vozila uglavnom dobija kao donaciju.

Vlada Kantona Sarajevo u posljednjih 20 godina nije kupila niti jedan nov tramvaj niti trolejbus. Taj podatak nismo uspjeli dobiti niti od GRAS-a niti od Vlade ali to zna svaki stanovnik grada jer takav tramvaj na sarajevskim šinama nije viđen. Vozi tek nekoliko tramvaja koji su prerađeni od starih modela u radionicama GRAS-a.

Novi autobusi i minibusi su nabavljani ali su češće dobijani kao donacija nego su kupovani. Tačan broj nabavljenih novih i polovnih i doniranih vozila GRAS-u nismo uspjeli dobiti niti nakon nekoliko pokušaja koji su počeli sredinom februara. Za isto vrijeme nismo uspjeli dobiti niti odgovor iz Vlade Kantona Sarajevo o ulaganjima u nova vozila za stanovnike glavnog grada i ulaganja i broj službenih vozila za političare i službenike.

U svojim novim službenim autima političari su došli da se pred kamerama pohvale novim autobusima za GRAS prije izbora u oktobru 2014. godine. Autobusi koje je donirala Turska ukrašeni su balonima i ponosno provozani gradom. Najavljeni su i tramvaji, također iz Turske ali oni još uvijek nisu stigli. Dvadeset godina nakon rata političari u Sarajevu ne žele obnoviti još jedan način prevoza – sarajevsku žičaru. Kabine su gradu donirane prije nekoliko godina ali još uvijek nisu montirane uz brojna opravdanja.

Novca već godinama nema niti za sarajevske vatrogasce. U februaru su od vatrogasaca iz Beča dobili četiri polovna vatrogasna vozila. Ona su za Beč prevaziđena ali su za sarajevske vatrogasce najbolja koje imaju.

Dok građani zavise od sadake imperijalnih sila koje su se smjenjivale na ovom prostoru, današnjih prijateljskih Turske i Austrije, političari nemaju taj problem. U budžetu se uvijek nađe novca za novi auto, njegovo održavanje, gorivo, registraciju...

Sarajevo je grad sa najviše službenih auta u državi. Samo državna vlast i institucije imaju 3.549 vozila vrijednih 25 miliona maraka, podaci su iz revizorskog izvještaja iz 2012. godine. Za nabavku novih, registraciju i osiguranje, gorivo, održavanje, pranje i parkiranje potrošeno je 18,5 miliona maraka.

Novca u budžetima očito ima. Nema ga samo za udoban, siguran i jeftin javni prevoz za većinu stanovnika koja ionako nema novca za potrošiti u tržnim centrima sa markiranom robom izgrađenih uz pomoć i pokroviteljstvo vladajućih partija. Taj prevoz koriste stanovnici koji neće kupiti bezobrazno skupe stanove u centru izgrađene na mjestu gdje je nekada bio park, dječije igralište ili fabrika u kojoj su njihovi očevi zaradili penziju.

Do novih naselja koja se grade na obroncima Sarajeva gradski prevoz svakako neće biti potreban. Do novih luksuznih apartmana Poljine Hills ili već postojećih vila njihovi vlasnici neće putovati minibusom starim 15 godina. Tamo će ih potpuno besplatno voziti službeno auto.

Gradski prevoz u Sarajevu ostavljen je za prevoz onih koji idu na posao gdje ne dobijaju platu, studentima do fakulteta gdje će dobiti diplomu od koje će na svakom konkursu biti važnija štela, nezaposlenima do biroa...

Javni prevoz koristi Fahro Klepo, radnik koji je radio u sarajevskom Šipadu 38 godina i 11 mjeseci i koji je 13 mjeseci prije zakonskog uslova za penziju proglašen tehnološkim viškom i danas je na birou.

Tramvajem se neće voziti kantonalni ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Predrag Kurteš koji je u prošlom mandatu na federalnom nivou uništio dva službena golfa u noćnim satima, dugo nakon isteka radnog vremena. Gradski prevoz ionako ne radi u vrijeme kada Kurteš pravi sudare službenim autom.

Sve je to oprošteno u bajkovitom saopštenju Vlade kojeg kao da je pisao lik političara koga tumači Zenit Đozić u skeču sa početka teksta.

“To što je slučajno ovaj prvi Dan bez službenih automobila pao prvog aprila nećemo predstaviti kao šalu, lijepo bi bilo da usitinu svi više razmišljamo i djelujemo za ljepšu okolinu i čistiji zrak”, piše na kraju saopštenja u kome se hvali odluka da političari 12 dana u godini ne koriste službena auta.

Ostala 353 dana u godini političari neće štedjeti ni zrak ni budžet. Većina stanovnika Sarajeva vozit će se ekološki prihvatljivim i jeftinijim prevozom GRAS-a bez da im to kažu političari. Ne svojim izborom i zbog ekologije nego zato što drugačije ne mogu.

(zurnal.info)