Ko će biti novi glavni državni tužilac:Objavljujemo kratke biografije 13 kandidata
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Ko će biti novi glavni državni tužilac: Objavljujemo kratke biografije 13 kandidata

Objavljujemo kratke biografije 13 kandidata za poziciju glavnog državnog tužioca

Objavljujemo kratke biografije 13 kandidata

Za poziciju glavnog državnog tužitelja prijavili su se kandidati: Kasim Halilčević, Miroslav D. Marković, Dijana Kajmaković, Tomislav Ljubić, Munib Halilović, Mustafa Hujdurović, Miroslav Janjić, Seid Marušić, Ivan Matešić, Saša Sarajlić, Ismet Šuškić, Gordana Tadić i Siniša Vranješ. 

Detaljnije u nastavku.

KIFLE I GUME

Kandidat Kasim Halilčević tužilac je u Odjelu tri Tužilaštva BiH. Za njegov uspon zaslužan je smijenjeni glavni državni tužilac Goran Salihović. Najveći uspjeh tužitelja Halilčevića je procesuiranje Mirele Smajlović iz Vogošće. Halilčević je optužio Smajlovićevu da je krivotvorenom novčanicom od 20 maraka kupila kiflu. Štaviše, zbog tog kriminala, tražio je da se optužena pritvori. Drugi predmet po kojem je, također, poznat je slučaj krađe guma sa službenog auta Granične policije. Kako bi dokazao kiminal osumnjičenog graničnog policajca, Halilčević je čak u sudnicu dokotrljao četiri ukradene gume.   

REFERENDUM, MEZAR, PAKNE

I kandidat Miroslav D. Marković specijalizirao se za točkove. Istina, on je ispitivao kočioni mehanizam na privatnom automobilu Slavka Tadića, inače supruga vd glavne državne tužiteljice Gordane Tadić. Tokom opsežne istrage uspio je utvrditi da nije bilo pokušaja atentata, te da suprug njegove vd šefice samo nije zamijenio pakne. Osim ovog, posljednjeg predmeta, D. Marković istragom je utvrdio da Milorad Dodik nije počinio krivično djelo održavanje neustavnog referenduma o Danu RS. Nikad nije utvrdio ni ko je minirao mezar Alije Izetbegovića na Kovačima. 

LAUREATKINJA DNEVNOG AVAZA

Vječna kandidatkinja Dijana Kajmaković poznata je kao „laureat Dnevnog avaza“.  Njen suprug je postao direktor  Aerodroma Sarajevo kao kadar Saveza za bolju budućnost Fahrudina Radončića. Bila je tužilac u predmetu Zijad Turković i drugi u okviru kojeg je uhapsila tadašnjeg direktora Kargo centra sarajevskog aerodroma Nijaza Zubana. Odmah nakon hapšenja, Zubanovu poziCiju je zauzeo njen suprug, koji je postao šef Kargo centra. Nakon suđenja Zuban je oslobođen, a suprug Dijane Kajmaković je napredovao u službi. Iako je Bošnjakinja, SDA je protiv njenog imenovanja.

LIJANOVIĆI, PRAVNI FAKULTET

Glavni tužilac Kantonalnog tužilaštva Tuzla, također, ima ambicije da postane glavni državni tužilac. Prije nego se otisnuo u tužilačke vode, Ljubić je bio advokat. U procesu protiv profesora Pravnog fakulteta u Sarajevu, koji su optuženi za korupciju i bludne radnje, Ljubić je branio svog prijatelja Zdravka Lučića.  Profesor Zdravko Lučić je, inače, bio optužen da je zajedno sa Draganom Čovićem i Matom Tadićem učestvovao u organizovanom kriminalu u vezi sa mesnom industrijom Lijanovići. Upravo ta HDZ-ovska veza mogla bi biti odskočna daska tužitelju Ljubiću. Inače, Ljubić je, prema Kodeksu nosilaca pravosudnih institucija u sukobu interesa.  Svoj poslovni prostor iznajmljuje advokatu Ivi Antiću s čijim klijentima je tužilaštvo, sa  Ljubićem na čelu, sklopilo najmanje pet sporazuma o priznanju krivnje. Ljubića i Antića još vezuje i slučaj Pravni fakultet, jer je Antić nekoliko puta saslušavan u policiji na okolnosti prodaje ispita i ostalog kriminala.

PRVI IZBOR SDA

Kandidat Munib Halilović bio je tužilac u odjelu za ratne zločine Tužilaštva BiH, odakle je, zbog slučaja Dobrovoljačka, prešao u Federalno tužilaštvo. Kolege ga vezuju sa SDA, što znači, da bi, nakon naprasnog odustajanja Dalide Burzić, on mogao biti prvi izbor „najveće bošnjačke stranke“. Bitnijih predmeta u karijeri nema.

ADVOKAT I SUDIJA

Kandidat Seid Marušić dolazi iz Kaknja. Trenutno je tužilac Tužilaštva BiH. Dovoljno je reći da 2003. godine nije mogao proći reformu pravosuđa, pa je morao raditi kao advokat u Zenici. Pod čudnim okolnostima se 2007. godine vraća u pravosuđe. Bio je sudija u Travniku do 2013. godine kada postaje državni tužilac. 

GIBRALTAR, ORIĆ

Miroslav Janjić tužilac je u Odjelu za ratne zločine. Disciplinski je prijavljivan najmanje dva puta. Prijavljen je da je iz jedne optužnice za ratne zločine „izbacio“ pet žrtava. Nije kažnjen. U predmetu Gibraltar zakasnio je sa podnošenjem žalbe na oslobađajuću presudu protiv Stipe Prlića i ostalih optuženih za izvlačenje novca iz HT Eroneta. Predmet je propao. Janjić je bio tužilac i u predmetu Naser Orić. Prvostepena presuda je oslobađajuća.

PRVI IZBOR HDZ-A

Ivan Matešić je, također, tužilac Tužilaštva BiH. Blizak je strukturama HDZ-a BiH. Nema bitnih predmeta u svojoj karijeri, ali unatoč tome slovi za ozbiljnog kandidata za poziciju glavnog državnog tužioca. Zahvaljujući prijateljskim vezama sa kadrovima HDZ-a BiH.

KURTEŠ, BRAĆA ŠIMIĆ

„Iscurila mi baterija, pa nisam bio dostupan da ispoštujem odluku Suda BiH“, rekao je državni tužilac Saša Sarajlić nakon što je upozoren da nije postupio po odluci Suda BiH da iz pritvora pusti Predraga Kurteša i ostale osumnjičene za izvačenje novca iz Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH. Sarajlić je poznat i kao postupajući tužilac u slučaju „braća Šimić“ kada je nakon ispitivanja odlučio da na slobodu pusti kriminalce iz Hercegovine koji su pripremali ubistvo tadašnjeg komesara a današnjeg direktora Granične policije Zorana Galića. Nakon što je predmet oduzet Sarajliću, Šimići su osuđeni na ukupno 21 godinu zatvora. 

ČOVIĆ - BIČAKČIĆ

Kandidat Ismet Šuškić na seminarima se pojavljuje kao ekspert iz oblasti finansija. Pojavljivao se kao tužilac u predmetu Čović-Bičakčić. Predmet okončan oslobađajućom presudom. Na dan početka predizborne kampanje 2014. godine uhapsio Jerka Lijanovića i ostale. Istragu protiv Lijanovića je vodo od 2011. godine, ali se za akciju odlučio u predizbornoj kampanji. Time je otvoren put za apsolutnu dominaciju Čovićevog HDZ-a BiH u Hercegovini. Posjeduje stan u Makarskoj. 

GORDANA TADIĆ

Gordana Tadić. Tokom njenog vd mandata na poziciji glavne državne tužiteljice sve istrage protiv Milorada Dodika su obustavljene. Zabranila je raspisivanje međunarodne potjernice za SNSD-ovim kadrom Sinišom Dodikom, osumnjičenim za korupciju. Nijedan predmet protiv kadrova HDZ-a BiH nije otvorila. U njenoj porodičnoj kući se nalazi kladionica Bet Live koja je u momentu skapanja ugovora o rentanju poslovnog prostora bila porezni dužnik. Prijetila je otvaranjem istraga protiv svojih kritičara. U stalnom je sukobu sa čelnicima svih sigurnosnih službi. Njen najveći promotor je Josip Šimić, optuženik za krivotvorenje dokumenata SIPA-e. U javnosti je izmislila aferu da je prisluškivana, te da je na nju i njenog supruga pokušan atentat. Ništa od navedenog nije bilo tačno.

PORESKE UTAJE

Siniša Vranješ okružni je tužilac iz Banja Luke. Specijalizovan je za porezne utaje i za njega se ne vežu nikakve afere. Međutim, njegov problem je Milan Tegeltija. Ukoliko Siniša Vranješ bude imenovan za glavnog državnog tužioca, male su šanse da se Milan Tegeltija zadrži na poziciji predsjednika VSTV-a. Osim toga, Milorad Dodik i Dragan Čović su nedavno na Jahorini usaglasili da bi glavni državni tužilac trebao biti Hrvat.  

(zurnal.info)