Šta će ti obrazovanje kad imaš vlast:Obrazovanje u Fondu PIO RS: Sumnjive diplome, čudni fakulteti i nemogući magisteriji

Istražujemo

Obrazovanje u Fondu PIO RS: Sumnjive diplome, čudni fakulteti i nemogući magisteriji

Dok visokoobrazovani kadrovi čame po hodinicima, osobe sa sumnjivim diplomama, dobijenim na još sumnjivijim fakultetima, žare i pale u Republici Srpskoj. I nalaze se na čelu najvažnijih institucija

Obrazovanje u Fondu PIO RS: Sumnjive diplome, čudni fakulteti i nemogući magisteriji
Mladen Milić: Šta je starije, magisterij il diploma; FOTO: Glas srpske

Na Birou za zapošljavanje RS trenutno je prijavljeno više od 10.000 lica koja imaju završenu Visoku stručnu spremu. Kako stvari stoje, pred njima su godine (u naboljem slučaju) čekanja na neko zaposlenje. Ti mladi ljudi su bez ikakve perspektive i jedino razmišljaju o tome kako napustiti ove prostore.

Dok visokoobrazovani kadrovi čame po hodinicima, osobe sa sumnjivim diplomama, dobijenim na još sumnjivijim fakultetima, žare i pale u Republici Srpskoj. I nalaze se na čelu najvažnijih institucija.

ŠTA JE STARIJE, MAGISTERIJ IL DIPLOMA

Jedan od njih je i Fond PIO RS, na čijem čelu je Mladen Milić, čiju diplomu mnogi smatraju upitnom. U Narodnoj skupštini RS postavljeno je pitanje validnosti Milićevih diploma, a dobijeni odgovori iz nadležnog ministarstva samo su cijelu ovu priču dodatno zamaglili i pojačali sumnje.

Narodnoj skupštini RS upućen je dopis (a Republičkom tužilaštvu RS krivična prijava) grupe radnika Fonda PIO iz Istočnog Sarajeva, koji su ukazali na nevjerovatne stvari u vezi sa Milićevom diplomom i magistratom.

Ukratko, Milić je prvo magistrirao, pa onda diplomirao na Univerzitetu EDUCONS, Fakultetu za uslužni biznis (FABUS) u Sremskoj Kamenici (Republika Srbija).

Prema dokumentima, koji su u posjedu “Žurnala”, Milić je osnovne studije završio 28.03.2004. godine, a magistarski upisao 2003., godinu ranije.

Anton Kasipović, bivši ministar prosvjete, odgovorio je Skupštini sa dva dopisa; u prvom je napisao da je za “provjeru zakonitosti i vjerodostojnosti isprava stečenih u AP Vojvodina nadležna pokrajinska Komisija sa sjedištem u Novom Sadu”, prethodno konstatujući nebulozu da “nije ispunjen nijedan uslov koji bi mogao biti osnov za ponavljanje postupka” provjere Milićevih diploma.

U drugom dopisu, Kasipović je dao nevjerovatno objašnjenje oko činjenice da je Milić upisao magistarski, a da nije ni diplomirao.

“Prema navodima iz dopisa (FABUSA-a op.aut.), Mladen Milić je na postdiplomske, magistarske studije, upisan na osnovu produženog roka za upis u školskoj 2003/04 godini”, zaključio je Kasipović.

Jednostavnije rečeno, nadležni organi nisu uradili ama baš ništa da istraže/utvrde vjerodostojnost Milićevih diploma, a on je i dalje na čelu Fonda PIO i lojalnim kadrovima mijenja diplome i završene fakultete po sopstvenom nahođenju.

Već smo objavili slučaj Ljilje Stević, koja je sa promjenom radnog mjesta mijenjala (u Rješenjima) i fakultet koji je završila (čas ekonomski, čas  poslovno - finansijski studij).

Gotovo istovjetan je i slučaj Zorana Jovića, pomoćnika  direktora  Fonda PIO za finansijske poslove. Na tu funkciju imenovan je Rješenjem Mladena Milića, direktora Fonda  PIO, u decembru 2011.godine. 

USLUŽNI IL EKONOMSKI, NIJE VAŽNO

U Ugovoru o radu od decembra 2011. godine se navodi  da Jović ima završen fakultet za uslužni biznis. Pravilnikom o radu iz 2009. godine (član 64) je za rukovodno mjesto pomoćnika direktora za finansijske poslove utvrđeno da treba imati završen ekonomski fakultet. Jasno je da Jović nema odgovarajuću stručnu spremu za to važno radno mjesto.

Usvajanjem novog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u Fondu PIO RS  (21.01.2013. godine) predviđeni kriterijum za radno mjesto pomoćnika direktora za finansijske poslove je ponovo završen “ekonomski fakultet” .

Jović u februaru mjesecu 2013. godine ponovo sa direktorom Milićem potpisuje ugovor o radu gdje se raspoređuje na radno mjesto Pomoćnika direktora za finansijske poslove. Međutim, u ovom ugovoru se navodi da Jović ima “završen ekonomski fakultet”.

Prosto nevjerovatno, da Milić bez ikakvog straha svojim poslušnicima mijenja školske spreme po potrebi. I da niko ne reaguje, premda je upitan i Jovićev fakultet za uslužni biznis, koji neodoljivo liči na Milićev FABUS.

Naravno, mi smo oko svih ovih tema uputili pitanja Fondu PIO, ali iz te institucije jednostavno ignorišu naše zahtjeve, čime direktno krše Zakon o slobodi pristupa informacijama. Nema dileme zašto to rade, jer sve ovo što smo naveli je ogledni primjer korupcije koja caruje u Fondu PIO.

Nije Milić od juče, pa čovjek je studirao i prostudirao sve. Zato on traži leđa u Upravnom odboru Fonda, čiji je uvaženi član i Neda Plazačić, o kojoj smo takođe pisali i koja je u sukobu interesa, jer je i direktor jedne od podružnica.

Predsjednik UO Fonda PIO je Milorad Solaković. On ima zeta Sašu Dragičevića, koji je bio besposlen, ali za razliku od onih 10.000 nesretnika sa početka priče, Dragičević ima ”jakog punca/tasta”. Tako je Dragičević, marta ove godine, postao Stručni savjetnik direktora Milića.

Nije bilo javnog konkursa, iako je moralo da bude. Sve se pravda time da po Zakonu o radu direktor Fonda nije obavezan raspisivati konkurs.

Korupcija i nepotizam ne poznaju granice u Fondu PIO. Kao ni brzopotezna zamjena fakultetskih diploma.

(zurnal.info)