Najutjecajniji svjetski umjetnici:Od dizajnera “Ptičijeg gnijezda” do Abramovičeve djevojke
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Galerija Žurnal

Od dizajnera “Ptičijeg gnijezda” do Abramovičeve djevojke

Od dizajnera “Ptičijeg gnijezda” do Abramovičeve djevojke

AiWeiwei_copy_copy

Godina koja mu je donijela zatvaranje, proteste diljem svijeta i neke od najproslavljenijih postavki u savremenoj umjetnosti, lansirala je Ai Weiweia u sami vrh prestižne liste svjetskih umjetničkih moćnika.

ArtReview magazin smjestio je pedesetčetvorogodišnjeg Aia na sam vrh Liste najutjecajnijih za 2011. koja okuplja umjetnike, galeriste i kolekcionare dominantne na međunarodnoj sceni. Ai, otvoreni kritičar kineskih vlasti, najpoznatiji po dizajniranju Ptičijeg gnijezda - karakterističnog stadiona napravljenog za Olimpijadu u Kini 2008. godine – proveo je u zatvoru 81 dan ove godine, što je izazvalo globalne demonstracije.

Ovog puta je na listi pretekao kolekcionara i galeristu, milijardera Larrya Gagosiana, te umjetnika Demiana Hirsta, što je jedan od najprestižnijih svjetskih pokazatelja utjecajnosti.

“On gura umjetnost izvan svijeta muzeja i galerija, istražujući načine putem kojih se ona može preplitati sa stvarnim životom, radije nego da je drži privilegijom koju možete vidjeti u umjetničkim institucijama u kojima i ostaje jednom kad iz njih iskoračite” kaže urednik ArtReview-a Mark Rappolt. Ai je drugi umjetnik na čelu ove liste koja postoji već desetu godinu, poslije Demiana Hirsta koji je na poziciji broj jedan bio 2005. i 2008. godine.

Suci koji su učestvovali u stvaranju ove liste, 26 profesionalaca iz svijeta umjetnosti iz svih krajeva svijeta, rekli su da je Ai mjesto na vrhu zaslužio “zbog svog aktivizma jednako koliko i zbog svog stvaralaštva”.

Nakon što su ga kineske vlasti uhapsile trećeg aprila, direktor Tate galerije sir Nicholas Serota (na poziciji br.6) i skulptor Anish Kapoor (na broju 50) pružili su mu potporu. Kapoor je, takođe, otkazao predstojeću izložbu u Kini.

Ai je u instalaciji, postavljenoj u sklopu prestižne Tate-ove Unilever serije do prošloga maja, koristio 100 miliona porcelanskih sjemenki suncokreta rasutih po podu aule Turbine Hall u galeriji Tate Modern. Pojavio se, takođe, na listi 100 magazina Time što je, piše ArtReview, “dokaz njegovog utjecaja izvan striktne sfere umjetnosti”.

JPJ_copy_copy

Samo se dvoje Britanaca našlo u top 10 na listi ArtReview-a, od kojih jedna iz direktorskog dvojca galerije Serpentine Julia Peyton-Jones, koja dijeli drugo mjesto – što je čini najviše rangiranom galeristicom na svijetu – te sir Nicholas, četiri mjesta ispod.

Najviše rangirani strani (ne-britanski, prim.prev) galerist je direktor njujorškog Muzeja moderne umjetnosti (Museum of Modern Art), Glenn D Lowry, na trećem mjestu.

Ostali istaknuti Britanci na listi su osnivači Friezea (svjetski poznat umjetnički sajam, prim.prev) Amanda Sharp i Matthew Slotover, koji dijele 24-to mjesto, vlasnik Galerije Lisson Nicholas Logsdail - koji je ujedno i Aiev zastupnik - na 30-om mjestu i suosnivač White Cube-a (jedna od vodećih svjetskih galerija moderne umjetnosti, prim.prev) Jay Jopling na 31-om mjestu.

“Ono što sam otkrio radeći na Aievoj izložbi u Lisson galeriji, maja mjeseca, jeste da su i njegova umjetnost i politički angažman dio istog senzibiliteta” rekao je glavni kustos galerije Lisson Greg Hilty. “On je aktivist koji koristi svoj osjećaj za estetiku kako bi oblikovao društvenu misao, donoseći moralni smisao aktivizma u svoje umjetničko djelovanje...Kod njega je teško razdvojiti umjetnost od aktivizma”. Ai je upotrijebio sjemenke suncokreta u Tate galeriji kao politički simbol. Tokom Kineske kulturne revolucije, Mao je u propagandi predstavljao sebe kao Sunce a javnost kao suncokrete koji se ka njemu okreću.

Lista časopisa ArtReview, objavljena kako bi se podudarala s ovosedmičnim međunarodnim sajmom umjetnosti Frieze, dolazi sa “uputstvom za upotrebu”: ”Namjera ove liste je da dokumentuje snage i opiše “svijet” koji utječe na stvaranje i predstavljanje savremene umjetnosti. Kao i kad je riječ o bilo čemu u vezi s umjetnošću, stvaranje ove liste nije nauka”.

Najutjecajnijih 100:

Prvih 10...

1. Ai Weiwei

Pored iscrpljujućeg programa izložbi, kineski je umjetnik ove godine proveo 81 dan u zatvoru zbog “privrednog kriminala”, za koji se vjeruje da je u vezi s njegovom otvorenom kritikom političkih pitanja.

2. Hans Ulrich Obrist & Julia Peyton-Jones

Moćno partnerstvo na čelu pretižne londonske Serpentine galerije u Kensington Gardens-u (jedan od Kraljevskih parkova Londona, prim.prev), koje ArtReview opisuje kao "kustoski dinamo".

3. Glenn D. Lowry

Direktor njujorškog Muzeja moderne umjetnosti, Lowry je zaslužan za širenje umjetničke kolekcije i izložbenog prostora u proteklih 12 mjeseci.

4. Larry Gagosian

Svjetski poznati kolekcionar i galerist postavio je nevjerovatnih 58 izložbi u svojih 11 galerija diljem svijeta u proteklih 12 mjeseci, uključujući izložbe Richarda Princea (američkog slikara i fotografa, prim.prev).

5. Anton Vidokle, Julieta Aranda & Brian Kuan Wood

Organizatori dnevnog email servisa e-flux, posvećenog informacijama iz umjetnosti, koji danas ima 50,000 čitatelja diljem svijeta. Posebna ciljna grupa su im komercijalne galerije.

6. Sir Nicholas Serota

Predsjedava The Tate-om, najutjecajnijom britanskom umjetničkom institucijom, čije četiri galerije obilazi nekih 7.4 milliona posjetitelja svake godine. Uskoro bi trebalo da otvori prvu fazu proširenja galerije Tate Modern.

cindy_sherman_copy_copy_copy7. Cindy Sherman

Partnerica bivšeg frontmana Talking Heads-a David Byrnea. Jedna od njenih ranih fotografija prodata je na aukciji u maju za 3.89 miliona dolara (2.47 miliona funti), postavši tako najskuplja fotografija ikad prodata na aukciji.

8. Iwan Wirth

Suosnivač Hauser & Wirth-a, jedne od najmoćnijih londonskih komercijalnih umjetničkih galerija, ove je godine nadgledao transformaciju svog prostora u Piccadilly-u (ulica u centru Londona, prim.prev) u društveni centar za lokalno stanovništvo.

9. David Zwirner

Galerist i suosnivač dobrotvornog fonda Artists for Haiti sa glumcem Benom Stillerom, prikupio je oko 13.7 miliona dolara (8.71 miliona funti) na dobrotvornoj aukciji u Christie's-u prošlog mjeseca. Otprilike trećinu umjetnika – koji su donirali ukupno 27 radova – zastupa sam Zwirner.

10. Beatrix Ruf

Direktorica centra za savremenu umjetnost Kunsthalle Zurich, nedavno je imenovana u novoosnovani savjetodavni odbor za kulturu CERN-a, koji rukovodi evropskim Velikim hadronskim sudaračem.

... i neki od ostalih istaknutih članova liste:

Anish Kapoor (#50)

Slavni britanski skulptor. Njegova znakovita osmatračnica dizajnirana za Olimpijski park 2012, ArcelorMittal Orbit, gotovo je završena.

Damien Hirst (#64)

Originalni Young British Artist (ime dato grupi vizuelnih umjetnika koji su počeli izlagati zajedno u Londonu 1988., prim.prev). Planirano je da naredne godine ima veliku retrospektivu u galeriji Tate Modern, u vrijeme Olimpijade. Galerija Gagosian predstaviće njegov rad u svih ll galerija simultano, narednog januara.

Dasha Zhukova (#81)

Ruski model i filantropist, životna partnerica vlasnika FC Chelsea Romana Abramovicha. Ispunila je moskovski Garage Center for Contemporary Culture nekim od najuspješnijih umjetničkih dijela u proteklih 12 mjeseci.

( zurnal.info)

Preneseno iz The Independenta. Prevela: A.Bosiočić-Dronjić