KADA TUŽILAŠTVO ZAKAŽE:Od osumnjičenog za kriminal do velikog biznismena

Istražujemo

KADA TUŽILAŠTVO ZAKAŽE: Od osumnjičenog za kriminal do velikog biznismena

Umjesto procesuiranja, Blaž je od „kontroverznog“ prerastao u „uglednog“ biznismena, sa velikim zamasima u građevinskim projektima, od radova na autoputu, preko stanogradnje do solarnih i mini-hidrocentrala.

Od osumnjičenog za kriminal do velikog biznismena
Dragan Blaž (foto: facebook)

Proteklo je godinu i pol dana od krivične prijave koju je Tužilaštvu BiH podnijela Komisija za vrijednosne papire FBiH za nezakonitosti u prometu dionicama ŽGP-a. Kako je navedeno iz Komisije, u pitanju su udruživanja radi činjenja krivičnih djela - zloupotrebe ovlaštenja, nesavjesnog privrednog poslovanja, primanja nagrade za trgovinu utjecajem, pranja novca i manipulacije na tržištu spornim prometom dionicama ŽGP Sarajevo, odnosno aktivnostima koje su dovele do drastičnog umanjenja vrijednosti imovine društva ŽGP i potom izazivanju namjernog stečaja.

Na spisku je više osoba i firmi iz BiH, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, Švicarske, Austrije, Slovačke i Lihtenštajna.

iz saopštenja Komisije za vrijednosne papire FBiH

Već dugo postoje navodi da se putem investicionih fondova ili društvima za upravljanje  fondovima, pojedine firme bivaju kupljene „naduvanom“ cijenom i to novcem fonda, koji se tako „izvlači“  na račune pojedinaca. Istom firmom se nastavlja upravljati preko tog fonda, što u stvari znači zloupotrebu novca uglavnom malih dioničara. Od tih brojnih navoda Komisija je „izvukla“ jedan slučaj, onaj uništavanja nekada moćne građevinske firme ŽGP Sarajevo. Firma je i pored brojnih poslova, posjedovanja mehanizacije i radnika postepeno dospjela u milionske dugove te je konačno januara prošle godine pokrenut stečajni postupak. 

poslovanje ŽGP-a - od desetine miliona prihoda do nule (izvor: akta.ba)

Poznato je da ovdašnjim tužilaštvima trebaju godine i za neuporedivo jednostavnije istrage finansijske prirode, pa će za epilog trebati još neko vrijeme, ukoliko nas tužilac uskoro ne demantuje okončanjem slučaja, odustajanjem od istrage ili eventualno hapšenjima i optužnicom.

Gdje je sada ŽGP, njegovi radnici i mehanizacija? U prijedlogu za otvaranje stečaja koju su podnijeli zaposlenici ove firme, ukazano je kako je većina radnika već dobila otkaze u ŽGP-u  Sarajevo ili su pod prijetnjom otkaza prebačeni u preduzeća Pont, Bossil, LKW-servis i druge povezane firme.

Odgovor na pitanje koje su to povezane firme nalazimo na web stranici koja očito pripada firmi Bossil.

izvor: www.gradimo.ba

„Konzorcij ŽGP, BOSSIL, PONT te naše sestrinske firme: LKW SERVIS, LUČENICA KOP, D-INVESTING i HOLZ BLAŽ, su tu i za odvoz, iskop, ugradnju materijala kao i za specijalni transport. Imamo i servis za nabavku i prodaju radnih mašina i kamiona a naša Lučenica Kop je zadužena za eksploataciju kamena, navedeno je na toj web stranici.

Ko su vlasnici nabrojanih firmi? Prema sudskom registru to su braća Dragan i Josip Blaž.

Na listi osoba iz navedene krivične prijave Komisije za vrijednosne papire FBiH inicijali D.B. iz Viteza i  J.B. iz Viteza, kako saznaje Žurnal, pripadaju upravo braći Blaž. Dragan Blaž je naveden i kao član Nadzornog odbora ŽGP-a.

Da, to je onaj Dragan Blaž, jedan od „kontroverznih biznismena“  o kojem je Žurnal svojevremeno pisao.

Spremi 250 hiljada maraka i sve će biti sređeno!SLUČAJ BINELA KOMERC (Video)Spremi 250 hiljada maraka i sve će biti sređeno!

Od tada najavljene velike istrage koja je uključivala krivična djela pranje novca i utaje poreza, preko moguće korupcije državnih službenika do fiktivnih firmi, prijetnji, ucjena, evidentno je - godinama poslije nema ništa. Ostale su tek SMS poruke o predmetu razmjenjen sa nadležnim tužiocem.

Umjesto tadašnjeg procesuiranja, Blaž je od „kontroverznog“ prerastao u „uglednog“ biznismena, sa velikim zamasima u građevinskim projektima, od radova na autoputu, preko stanogradnje do solarnih i mini-hidrocentrala. Kako saznaje Žurnal, u Upravi za indirektno oprezivanje sada ima novog zaštitnika i savjetnika za "muljažu" sa PDV obvezama, posebno zaduženog za privrednike pod patronatom HDZ-a, no o tome drugom prilikom. Blaža je nakon ulaska u strukture ŽGP-a baš krenulo...

izvor: pravosudje.ba

Pored građevinskih poslova u Vitezu, Blažu je ništa manje profitabilno i mešetarenje sa građevinskim zemljištem u Vitezu. Jedno od spornih pitanja jeste kako je Općina Vitez prodavala državno zemljište koje je pripadalo PD Vlašić za lokaciju poslovne zone?

lokacija PC 96-2 (foto: zurnal.info)

Tu je svoju priliku, uz svesrdnu pomoć HDZ kadra, iskoristio Dragan Blaž, kupujući placeve na lokaciji predviđenoj za poslovnu zonu tzv PC96-2, koje je potom dijelom preprodavao.

izvor: katastar.ba

Prema dostupnim podacima, neke od placeva je kupovao bivši direktor firme Bossil, da bi naknadno u zemljišnim knjigama osvanuli u vlasništvu Blažove firme D-investing.

jedan kupuje, drugi prodaje... (izvor: katastar.ba)

Jednaka misterija, ali samo za tužilaštva, jeste kako je LKW servis Dragana Blaža postao vlasnik objekta u Porječanima u stečajnom postupku Asfaltgradnje, odnosno njenog društva Asfaltplant, koju sada prodaje.

izvor www.gradimo.ba

Posebna priča jeste ona sa „nestankom“ radne mašine - bagera LKW-a iz carinskog terminala u Zenici. Već godinama traje i policijska istraga o novom bageru koji je dovežen na carinski terminal radi carinjenja. Taj bager je navodno uporedo obavljao neke poslove za Željezaru Zenica za što je fakturisano nešto više od 200.000 maraka. To je prvi nezakonit čin u koji su umješani neki bivši rukovodioci Željezare.

Jedne noći je taj bager utovaren i odvežen, a na njegovo mjesto istovaren je neispravni bager! Taj dio nije mogao proći bez nadzora djelatnika UIO, jer kako smo naveli, bager je „čekao carinjenje“ koje se nije događalo.

Kako saznaje Žurnal iz policijskih izvora, postoje video snimci te „operacije“, no nisu identifikovane registarske tablice tzv labudice kojom je bager odvežen. Nakon toga LKW tuži Željezaru za „ležarinu“ i „uništavanje bagera“ i izgubljenu dobit od 1,5 miliona maraka!¨

Računi Željezare u stečaju su toga radi rješenjem Općinskog suda Novi Travnik bili blokirani, pa je Željezara morala izvršiti uplatu Blažovoj firmi. Ako se istraga ikada dosljedno okonča, Blaž će morati vratiti "miliončić" Željezari...

izlaz iz LKW servisa (foto: ŽGP)

Pored navedenih, postoji još jedna firma za koju naši pouzdani izvori navode da je pod kontrolom Dragana Blaža. U sudskom registru nema upisanog vlasnika firme Sigma-SK iz Zenice. Brojevi telefona firme su isključeni. Prijavljena lokacija sjedišta firme ne ostavlja dojam aktivnog rada.

na adresi firme Sigma-SK Zenica (foto: zurnal.info)

No, kada pogledamo tenderske poslove, zenička firma je itekako aktivna i profitabilna, naročito na području općine Vitez , te poslovima sa institucijama gdje vlada HDZ linija. A za tu liniju u posljednje vrijeme Dragan Blaž je važna opcija..

To je samo djelić radnog životopisa jedne osobe koja od posebnog interesa tužilaštva postaje privrednik visokog, višemilionskog nivoa. Dragan Blaž nije odgovorio na pozive i poruke Žurnala za razgovor. A imamo toliko još mnogo toga da pitamo, ne samo za ŽGP, nego i za neke druge poslove i poslovne partnere, od Broda do obale Jadrana...

(zurnal.info)