Afera Andrićgrad:ODBRANA ANDRIĆGRADA: Finansijski izvještaj Kusturica podnio djeci i omladini

Istražujemo

ODBRANA ANDRIĆGRADA: Finansijski izvještaj Kusturica podnio djeci i omladini

Kusturica tvrdi da je njegova firma “Lotika” u Andrićgrad uložila skoro tri miliona maraka!? Finansijski izvještaj o utrošenim sredstvima, režiser je podnio okupljenima na SNSD skupu “Za bolji Višegrad”

ODBRANA ANDRIĆGRADA: Finansijski izvještaj Kusturica podnio djeci i omladini
FOTO: web tribune

U Višegradu je održan javni skup pod nazivom “Za bolji Višegrad“, na kojem su glavne zvijezde bili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i režiser Emir Kusturica.

Organizator skupa bilo je netom osnovano Udruženje mladih Višegrađana “Za bolji grad”, koje za sebe tvrdi da “okuplja mlade i obrazovane ljude, patriote, kojima su na srcu Republika Srpska i Višegrad u njoj“. U pismu, koje su uputili Miloradu Dodiku, pozivajući ga da prisustvuje skupu izrazili su svoju bezrezervnu podršku, čemu drugom, nego projektu Andrićgrad.

POŠTOVANI PREDSJEDNIČE MI NISMO NEODGOVORNI

"Poštovani predsjedniče, na ovom skupu mi, mladi Višegrađani posebnu podršku želimo da damo istorijskom projektu Republike Srpske - Andrićgradu. To, prije svega, jer neodgovorni pojedinci u Višegradu pokušavaju da umanje značaj ovog izuzetno značajnog projekta, za naš grad, regiju i cijelu Republiku Srpsku. Mi to nećemo dozvoliti”, naveli su u pismu.

Seirilo se na skupu o svemu i svačemu, patriotizmu, Rusima, panslavenskom univerzitetu, neprijateljima Republike Srpske i Andrićgrada. Najgorljiviji je, kao i obično, bio Emir Kusturica.

“Tužno je da kad neko nešto pošteno gradi, dođu neki pa zlurado kažu `ma, to je pranje para`. Ja i zbog toga kažem da Višegrađani zaslužuju bolji život, a ne da se od njih traži da ruše predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji im je zajedno sa mnom donio projekat Andrićgrada”, rekao je Kusturica.

Funkcioner Srpske demokratske stranke Miroslav Kojić, koji od samog početka realizacije projekta Andrićgrad insistira na transparentnosti cijelog posla, tvrdi da je skup “Za bolji Višegrda” bio najobičniji miting Saveza nezavisnih socijaldemokrata, na koji su organizovano dovedeni mladi aktivisti ove stranke iz drugih gradova u RS.

On kaže da je Uduženje “Za bolji grad” osnovano naprečac, te da iza skupa stoje “poznate skrivalice”, iza čije režije stoje Kusturica i SNSD. Zašto baš sada?

Prema Kojićevim riječima, zato što su mediji, ali i on lično u Parlamentu RS, gdje je poslanik, ponovo otvorili priču o netransparentnom trošenju sredstava koje su Vlada RS, opština Višegrad i ostale institucije RS izdvojile za izgradnjuu Andrićgrada.

Kusturica i njegov politički mentor Milorad Dodik jednostavno ne žele da shvate da, kada se radi sa narodnim parama, to treba da bude transparentno, da treba da se zna gdje pare završavaju. Umjesto da na to odgovore jednostavno, tako što će dostaviti finansijski izvještaj nadležnim institucijama, a prije svega opštini Višegrad i Vladi RS, jer se radi o desetinama miliona utrošenih para poreskih obveznika, oni su po hitnom postupku organizovali ovo udruženje, koje je organizovalo skup. Cilj tog skupa je bio da Emir Kusturica i Milorad Dodik pokušaju da odbrane svoje nečasne i nezakonite radnje u okviru projekta Andrićgrad, rekao je Kojić Žurnalu.

Da se radi o stranačkom mitingu, dodao je Kojić, potvrđuje i činjenica da na skup nisu pozvani načelnik Višegrada Slaviša Mišković iz SDS niti bilo ko drugi od predstavnika ove stranke, koja je od 2012. godine na vlasti u Višegradu. Kojić se pita - da li je to tako samo zbog činjenice da je vlast iz SDS-a, pa ne zaslužuje poziv na ovaj “nestranački skup“?

GDJE SE NALAZI TRI MILIONA MARAKA

Onaj ko se u Višegradu usudi pitati kako su trošene pare u projektu Andrićgrad, završi razapet kao nacionalni izdajnik. Jer, Andrićgrad je navodno nacionalni projekat, premda je riječ o privatnom zdanju, preciznije materijalizovanju Kusturičinih snova narodnim parama. Kusturica je većinski vlasnik sazidanih snoviđenja vrijednih oko 38 miliona maraka, mada je u njihovo materijalizovanje putem svoje firme „Lotika“ uložio svega 5.100 maraka.

Kusturica, međutim, sada tvrdi drugačije. Navodno je njegova firma “Lotika” u Andrićgrad uložila skoro tri miliona maraka!? Finansijski izvještaj o utrošenim sredstvima, režiser je podnio, vjerovali ili ne, okupljenima na skupu “Za bolji Višegrad”!

Naveo je da je Vlada Republike Srpske u Andrićgrad uložila je 7.251.511 KM, opština Višegrad 5.702.000 KM, “Lotika” 2.975.161 KM, “Elektroprivreda Republike Srpske” 2,5 miliona KM, dok je donacija Srpske pravoslavne crkve iznosila 400.000 KM, a kreditna zaduženja su 13.100.000 KM.

“Ovi pokazatelji najbolje govore kako smo poslovali, pri čemu kapitalna dobit iznosi dva miliona KM, uz izgrađenih 28.000 metara kvadratnih u Andrićgradu”, naglasio je Kusturica.

Laž se ne smije koristiti kao istina, poručio je Kusturica vlastima u Višegradu, za koje je rekao da funkcionišu po principu “gdje sam ja u toj priči”.

Kusturica je pokušao da se odbrani. Ne mogu da vjerujem da čovjek izađe na skup i djeci i omladini, koji su plaćeni da dođu tamo, a ne znaju ni gdje su došli ni zašto su došli, prezentuje finansijski izvještaj, umjesto da taj izvještaj dostavi opštini Višegrad i Skupstini RS, tvrdi Kojić.

Kaže da je sa mitinga upućena salva uvreda na njegov račun, da je proglašen “primitivcem i varvarinom, koji bi sve da ruši i ne dozvoljava napredak”.

Ni ja niti iko iz lokalne vlasti nije protiv ideje Andrićgrada, ali ne može se pod plaštom jednog značajnog projekta sakriti ono što se radi i ne dozvoliti nikome da se uđe u finansijske tokove tog projekta, a pogotovo onome (opštini Višegrad), ko je sufinansijer tog projekta, rekao je Kojić. 

Tezu da je “Lotika” do sada u Andrićgrad uložila skoro tri miliona maraka, Kojić objašnjava prepostavkom da je Kusturica počeo da “pravi nekakve igranke i dovodi privatne procjeniteljske kuće, kako bi navukao ulaganja svoje firme”.

Kusturica je prikazao da njegova firma Lotika učestvuje u izgradnji Andrićgrada. On je svoju firmu, sa svojim mašinama, uveo da radi u izgradnji Andrićgrada i da radi sa parama koje su izdvojile Vlada RS, opština Višegrad i ostale institucije. On radi našim parama, a onda prikazuje svoju dobit. To nema nigdje na svijetu, naglasio je Kojić.

On je dodao da je Kusturica i svoje nematerijalno ulaganje takođe prikazao kao njegovo učešće u izgradnji Andrićgrada.

(zurnal.info)