PRIMITIVIZAM U SUDNICI I IZVAN NJE:Odgođen početak suđenja, Dodik nastavlja ponižavati sud i policiju

Istražujemo

PRIMITIVIZAM U SUDNICI I IZVAN NJE: Odgođen početak suđenja, Dodik nastavlja ponižavati sud i policiju

Milorad Dodik je u sudnici dočekan aplauzom, a njegove mnogobrojne pristalice aplaudirale su mu i ispred sudnice. Udovoljeno je zahtjevu odbrane da se početak suđenja odgodi jer planiraju uložiti žalbu na rješenje Vanraspravnog vijeća Suda BiH koje je odbilo zahtjev Dodikove odbrane da mu se sudi u Banjoj Luci. Dodik u sudnici odbio ustati, nije odgovarao na pitanja sudije, brecnuo se na sudskog policajca, ali sudija nije reagovao

Odgođen početak suđenja, Dodik nastavlja ponižavati sud i policiju
Milorad Dodik ispred Suda BiH (foto Adi Kebo/zurnal.info)

U Sudu BiH danas nije počelo suđenje Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske i Milošu Lukiću, v.d. direktoru Službenog glasnika, optuženima za krivično djelo neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH. Vanraspravno vijeće Suda BiH odbilo je zahtjev Dodikove odbrane da mu se sudi u Banjoj Luci, pa su advokati tražili odgodu jer planiraju uložiti žalbu.

Iako je Vanraspravno vijeće zahtjev odbrane odbacilo kao nepravovremeno, sudija pojedinac Mirsad Strika ipak je udovoljio zahtjevu odbrane za odgodom dok Apelaciono vijeće Suda BiH ne odgovori na žalbu Dodikove odbrane.

Milorad Dodik mora kao optuženik doći u sudnicu Suda BiHBEZ OBZIRA NA POLITIČKE IZJAVEMilorad Dodik mora kao optuženik doći u sudnicu Suda BiH

Ni tužitelji Nives Kanevčev, Nedim Ćosić i Biljana Golijanin nisu bili glasni u protivljenju ovom zahtjevu.

Nije nam ni na kraj pameti da zamajavamo sud već se radi o legitimnom zahtjevu“, reći će Dodikov advokat Goran Bubić. Spomenimo da je kao pravnog savjetnika predsjednik manjeg bh. entiteta angažovao advokata iz Hrvatske Antu Nobila.

Anto Nobilo

No, da li je to tako?

Dodik je izlazak pred Sud BiH pokušao odgoditi i ranije, dva puta tražeći izuzeće sutkinje pred kojom se izjašnjavao o krivnji Jasmine Ćosić Dedović. Dodik je sumnjao u njenu pristrasnost, ali je Sud BiH oba puta odbio njegov zahtjev kao neosnovan.

"Shvatite to kako želite", odgovorio je Dodik novinarima koji su ga pitali da li na ovaj način odugovlači proces. 

Dodik godinama svojim „bombastičnim“ nastupima i izjavama pokušava skrenuti pažnju sa svog dugogodišnjeg kriminala. Neprestano ponavlja rečenice da je njegov izbor Republika Srpska, a ne Bosna i Hercegovina, ali i da su Sud BiH i Tužilaštvo BiH neustavni.

Iako se u javnosti spekulisalo da će ignorisati sudske pozive, iz ova dva puta koliko se do sada pojavio u sudnici, izgleda da se odlučio za taktiku da na suđenja dolazi, ali zato uporno odbija ustati u sudnici i ignoriše svaki upit sudije.

Zakon propisuje da svi prisutni u sudnici ustanu kada Vijeće ulazi. Mogu vas udaljiti“, blago je upozorio sudija Strika, na šta mu je Dodik odgovorio sa „Odlično“.

Ipak to neću uraditi“, kazat će sudija, te je nastavio čitati Dodikove lične podatke kao to da je državljanin BiH i Srbije, da je diplomirani politolog, dobrog imovnog stanja i da se protiv njega ne vodi drugi krivično postupak.

Sudija nije reagovao ni kada se Dodik brecnuo na sudskog policajca govoreći mu: „Što sjedaš ovdje, pomjeri se, sjedi iza vrata“.

Sudski policajac se samo udaljio.

Dodik u sudnici Suda BiH na prethodnom ročištu

Jednom riječju cirkus – u sudnici i izvan nje. Dodik je u sudnici dočekan aplauzom od svojih pristalica ministara, gradonačelnika, direktora javnih preduzeća i sličnih. Aplaudiralo mu se i ispred sudnice dok je davao izjave novinarima, grubo vrijeđao Christina Schmidta i američkog ambasadora u BiH Michael Murphyja , te ponavljao da se radi o političkom procesu.

Podsjetimo, optužnica protiv Dodika i Lukića uslijedila je nakon što je Narodna skupština RS 27. juna usvojila dva sporna zakona, koje je po redovnoj zakonodavnoj proceduri Dodik potpisao, te su objavljeni u Službenom glasniku RS.

Radi se o zakonima koji navode da se odluke Kancelarije visokog predstavnika u BiH (OHR) više neće objavljivati u ovoj publikaciji, a time ni poštovati u tom bh. entitetu, kao i da se u RS više neće primjenjivati odluke Ustavnog suda BiH.

SVE PRIJAVE PROTIV DODIKA

Protiv lidera SNSD-a već godinama se u Tužilaštvu BiH nižu prijave zbog različitih krivičnih djela, ali većina ih je arhivirana ili su istrage obustavljene.

Žurnal opet podsjeća na neke od tih prijava:

Svi udari Milorada Dodika na BiHŠTA KRIJU TUŽILAČKE LADICE (Video)Svi udari Milorada Dodika na BiH

Dodik je bio jedan od osumnjičenih u predmetu „referendum“ koji je formiran još dok je na čelu Tužilaštva BiH bila Gordana Tadić. Podsjetimo, ovaj predmet je formiran u spetembru 2020. nakon što su vlasti RS-a odlučile da, unatoč zabrani Ustavnog suda BiH, održe referendum o Danu RS.

Nedavno je obustavljena istraga u slučaju „ikona“ nakon što su ukrajinske vlasti obavijestile Tužilaštvo BiH da je ikona koju je Dodik ranije poklonio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu praktično bezvrijedna. Podsjetimo da su ukrajinske vlasti tražile da se provjeri da li je ikona ukradena s područja njihove zemlje i spada li u popis umjetničkih djela od nacionalnog značaja, da bi kasnije utvrdili da ikona nije na popisu njihove kulturne baštine.

U vrijeme Salihovića obustavljena je i ona u predmetu „zlato“. Dodik je bio prijavljen da je, kao mito, od ruskog biznismena Olega Burlakova primio kilogram zlata. Bivši ambasador BiH i nekadašnji šef Predstavništva RS u Moskvi Gordan Milinić svojevremeno je izjavio da je lično ovo vidio. Navodno, Dodik je tada rekao da će Burlakovo zlato pokloniti unuku.

Još od 2015. godine kada je na čelu Tužilaštva BiH Goran Salihović aktivan je predmet „Pavlović banka“, koji se odnosi na Dodikovu kupovinu vile na Dedinju u Beogradu 2007. godine. Samo formalno otvorena istraga „razvučena“ je i na period Gordane Tadić.

Do danas u ovom predmetu ništa nije urađeno, a aktuelni glavni tužilac Milanko Kajganić kazao je u oktobru prošle godine da „Srbija odbija dostaviti dokumentaciju“.

Međutim, prema dokumentaciji baš Tužilaštva BiH, jasno je da je Srbija još prije osam godina Bosni i Hercegovini ustupila dokumentaciju koja se tiče predmeta „Pavlović banka“, u kojem je ključno na koji način je Dodik kupio zdanje.

Dodik je vilu na Dedinju kupio 14. maja 2007. i to za 750.000 eura. U to vrijeme je tvrdio da je nekretninu platio novcem od kredita da bi se ispostavilo da je kredit u „Pavlović banci“ podigao tek godinu kasnije. U vrijeme kada je bio premijer Republike Srpske, zahtjev za kredit je ovjerio pečatom Vlade RS.

Podsjećamo i na slučaj kada je Dodik sa tajkunom Slobodanom Stankovićem bio osumnjičen za organizovani kriminal, a u vezi sa izgradnjom zgrade Vlade RS u Banjaluci, čija se vrijednost procjenjivala na više od 200 miliona KM.

Ovaj predmet je bio prvo u Tužilaštvu BiH da bi u junu 2011. tadašnji glavni tužilac Milorad Barašin donio naredbu da se predmet prebaci u Specijalno tužilaštvo RS. Nakon nekoliko mjeseci – obustavljena je.

Iz Tužilaštva BiH su ranije na upit Žurnala u vezi sa krivičnim prijavama odgovorili da je „u radu više predmeta u kojima je Dodik u svojstvu prijavljene ili osumnjičene osobe, te kada budu donesene tužiteljske odluke javnost će biti informisana“.

(zurnal.info)