Da li ćemo plaćati skuplje gorivo:Odluka o poskupljenju u rukama pet osoba

Istražujemo

Da li ćemo plaćati skuplje gorivo: Odluka o poskupljenju u rukama pet osoba

Prema članu 121 Poslovnika o radu Parlamenta BiH, Komisija za budžet i finansije, praktično, može blokirati usvajanje Zakona o akcizama. Komisija broji devet članova, a njih petoro već je glasalo protiv Zakona

Odluka o poskupljenju u rukama pet osoba

Akcize su u rukama petoro ljudi. Ostanu li Damir Bećirović, Salko Sokolović, Aleksandra Pandurević, Nenad Lalić i Jasmin Emrić dosljedni sebi Zakon o akcizama neće biti usvojen. Ne promijene li ovi državni zastupnici mišljenje, većina u Predstavničkom domu potpuno je nebitna.

Prema članu 121 Poslovnika o radu Parlamenta BiH, Komisija za budžet i finansije, praktično, može blokirati usvajanje Zakona o akcizama. Komisija broji devet članova, a njih petoro već je glasalo protiv Zakona. S obzirom na to da je propala hitna procedura, Zakon o akcizama mora biti usvojen po skraćenoj proceduri, koja nalaže da se o Zakonu, prije oba Doma, izjasne nadležne Komisije.

Ukoliko u ponedjeljak Komisija izglasa negativno mišljenje, Predstavnički dom BiH na narednu će sjednicu uvrstiti zaključak Komisije. Ako većina zastupnika u Predstavničkom domu podrži mišljenje Komisije, smatrat će se da je Zakon odbijen. No, skupe li SDA, SBB, SNSD i HDZ većinu, te odbiju li negativno mišljenje, Zakon se ponovo vraća nadležnoj Komisiji. Ako i tada Komisija izlasa negativno mišljenje, stav Parlamenta je više nebitan - zakonodavni postupak, prema članu 121 Poslovnika o radu Parlamenta BiH, bit će obustavljen.

Dakle, više uopće nije bitno da li će vladajuće stranke imati većinu u Predstavničkom domu. Bitna je jedino većina u Komisiji za budžet i finansije. Svjestan je toga i Lars Gunar Wigemark, šef Delegacije EU i najveći lobista aktualne vlasti koju čije Izetbegović, Čović, Radončić i Dodik. Naime, nakon što je bezuspješno ručao sa SDA-ovom četvorkom koja je protiv povećanja akciza, Wigemark je odlučio da u nedjelju, na neradni dan, zakaže službeni posjet Općini Cazin.

Prema saznanjima Žurnala, Wigemarkova posjeta Cazinu nema nikakve veze sa tom Općinom, već je isključivo vezana za Zakon o akcizama. Član Komisije za budžet i finansije Jasmin Emrić kadar je A-SDA čije je sjedište u Cazinu, pa se šef Delegacije EU odlučio da dođe na noge čelnicima ove partije, te da ih pokuša ubijediti da Jasmin Emrić na sjednici Komisije zakazanoj za ponedjeljak bude za Zakon o akcizama.

Međutim, prema saznanjima Žurnala, Rifat Hozanović, koji je siva eminencija A-SDA, protivi se donošenju seta Zakona koje je predložilo Vijeće ministara, a koji podrazumijevaju povećanje akzica na naftu i naftne derivate. Ukoliko bi Wigemark uspio u svojim nakanama da ubijedi Jasmina Emrića da na Komisiji podrži Zakon o akcizama, većina u Predstavničkom domu više ne bi bila sporna.

Prilikom posljednjeg izjašnjavanja u Predstavničkom domu, rezultat glasanja je bio 19 : 19, uz dva suzdržana glasa. Pređe li Jasmin Emrić na stranu onih koji podržavaju Zakon, to bi značilo da vladajuća koalicija potpomognuta SNSD-om,  ima sigurnih 20 ruku. Tome bi trebalo dodati još i glas Safera Demirovića iz SDA koji se nije pojavio na posljednjoj sjednici Predstavničkom doma, zbog sukoba Mirsada Kukića sa rukovodstvom SDA.

S obzirom na to da se Kukić u petak sreo i izmirio sa Bakirom Izetbegovićem Demirović će, izvjesno je, doći na sjednicu i glasati za Zakon. To bi značilo da Zakon ima podršku 21 zastupnika. Međutim, ni to ne bi bilo dovoljno, ukoliko bi svi ostali glasali protiv. No, jedno ime moglo bi biti sporno.

Mirsad Mešić, zastupnik SDP-a BiH, zbog zdravstvenih razloga nije se pojavio na sjednicama Predstavničkog doma kada se raspravljalo o akzicama. Međutim, ono što baca sumnju na njegovo odsustvo sa pomenutih sjednica je činjenica da se Mešić uredno pojavljivao na sjednicama parlamentarnih komisija. Stoga se nameće logično pitanje, kako je ovaj zastupnik SDP-a mogao dolaziti na sjednice komisija, ali ne i na sjednice Predstavničkog doma kada se raspravljalo o akcizama. Ipak, Mešićeva uloga u budućnosti bi mogla biti nebitna, ukoliko pet članova Komisije za budžet i finansije sutra bude glasalo protiv Zakona o akcizama.

Da li će građani BiH plaćati skuplje gorivo ovisi o tome da li će Aleksandra Pandurević, Damir Bećirević, Nenad Lalić, Salko Sokolović i Jasmin Emrić promijeniti vlastito mišljenje.

(zurnal.info)