USTAVNI SUD BIH ODLUČIO:Odluke vlada FBiH i RS o prodaji državne imovine su neustavne!

Aktuelno

USTAVNI SUD BIH ODLUČIO: Odluke vlada FBiH i RS o prodaji državne imovine su neustavne!

Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim odluke Vlade RS o prodaji državnog zemljišta na Jahorini i odluku vlade FBiH o prenamjeni državnog zemljišta, kojom je stranoj firmi Adriatic Metals dozvoljena gola sječa na desetine hektara državne šume

Odluke vlada FBiH i RS o prodaji državne imovine su neustavne!
foto:Ustavni sud BiH

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je utvrdio da Odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o promjeni namjene šumskog zemljišta i njegovom privremenom korištenju u druge namjene nije u skladu s Ustavom Bosne i Hercegovine. Do istog zaključka Ustavni sud je došao i u Odluci koja se odnosi na Odluku Vlade RS o načinu i uvjetima prodaje nekretnina u vlasništvu Republike Srpske koje se nalaze u okviru posebnog područja Jahorina javnim nadmetanjem – licitacijom. U obje odluke Ustavni sud je zaključio da se radi o šumskom zemljištu koje predstavlja državnu imovinu koja je pod zabranom raspolaganja, kako je to Ustavni sud utvrdio u svojim ranijim odlukama koje se odnose na isto pitanje“, navedeno je iz Ustavnog suda.

Ustavni sud zaključio je da Vlada FBiH i Vlada RS nisu bile nadležne da svojim odlukama na bilo koji način raspolažu navedenom državnom imovinom. Ustavni sud podsjeća da je Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine propisano da zabrana „ostaje na snazi do stupanja na snagu zakona na državnom nivou kojim se uređuju prava vlasništva i upravljanja državnom imovinom, a koji bi usvojila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, odnosno sve dok visoki predstavnik drukčije ne odluči“.

Pogodovanje stranačkim kolegama i stranim firmama

Vlada Republike Srpske odobrila je prodaju više od 80.000 metara kvadratnih državnog zemljišta na Jahorini firmi u vlasništvu odbornika SNSD -a Srđana Klječanina za 41 milion maraka. Odluku o prodaji zemljišta njegovom stranačkom kolegi javno je podržao i branio Milorad Dodik. Premijer Vlade FBiH Nermin Nikšić našao je opravdanje za odluku Vlade FBiH da nezakonito dodijeli firmi Adriatic Metals skoro isto toliko državnog zemljišta, odnosno šume na korištenje. Neprocjenjivu državnu šumu koju je dozvolio da ova firma uništi nazvao je šikarom, a prodaju državne imovine pravdao je investicijama i novim radnim mjestima.

Neki očito misle da je bolje da ostane besperspektivna šikara koja će se zvati državna, nego perspektivna investicija na zemljištu koje je također državno",  kazao je premijer kometarišući prvobitnu odluku Ustavnog suda o privremenom stavljanju van snage odluke Vlade.

Gola sječa državne šume u Varešu od strane Adratic Metals-a

Nakon odluke Vlade FBiH, kompanija Adriatic Metals uništila je na desetine hekatara državne šume, čak i one koja nije bila dio neustavne odluke Vlade FBiH. Podsjetimo da su zbog ove kompanije i strani ambasadori u BiH prijetili aktivistima za zaštitu životne sredine da ne diraju ovu kompaniju. Uz očiglednu podršku stranih ambasada pa i Visokog predstavnika u BiH Vlada FBiH je bez razmišljanja izostavila Pravobranilaštvo BiH u svojoj odluci da dodijeli državnu imovinu firmi Adriatic Metals. 

Nezakonito posječena državna šuma

Krajem prošle godine kompanija Adriatic Metals u Varešu "slučajno" je posjekla, po vlastitom priznanju, oko 3.000 metara kvadratnih državne šume. To je više od 100 odraslih stabala jele, smrče, bukve i javora.

Kantonalna uprava za šumarstvo ZDK drugog oktobra prošle godine podnijela je dvije krivične prijave protiv firme i njenih direktora. Dva mjeseca nakon što je Adriatic Metals izvršila golu sječu, od Vlade Federacije su, umjesto sankcija, dobili dozvolu za krčenje još 7,2 hektara državne šume! 

Pitali smo i firmu Adriatic Metals šta se desilo nakon što su kako kažu “omaškom” posjekli oko 3.000 metara kvadratnih šume. U odgovoru navode da su pribavili rješenje za privremeno korištenje parcele od 7,2 hektara u državnom vlasništvu koja je većim dijelom pokrivena šumom, a koja se nalazi unutar odobrenog eksploatacionog polja za izgradnju rudnika.

Kompanija Adriatic Metals nekažnjeno posjekla 3000 kvadrata šumeDerviš Karić kažnjen zatvorskom kaznom zbog dva metra drvaKompanija Adriatic Metals nekažnjeno posjekla 3000 kvadrata šume

Osim gole sječe državne šume, građani ali i institucije iz Kaknja upozorili su da zbog aktivnosti kompanije Adriatic Metals. prijeti opasnost nestanka pitke vode.

Ostaje li Kakanj bez pitke vode zbog rudnika u Varešu?DOK TRAJU TUŽBE I KONTRATUŽBEOstaje li Kakanj bez pitke vode zbog rudnika u Varešu?

Iz Adriatic Metalsa naveli su ranije da su problemi sa kvalitetom vode i prisustvo teških metala u vodi u Kaknju prisutni decenijama prije njihovih aktivnosti.

Problemi sa kvalitetom vode u Kaknju prisutni su decenijamaadriatic metals odbacuje optužbeProblemi sa kvalitetom vode u Kaknju prisutni su decenijama

Šest mjeseci nakon pustošenja državne šume na području Vareša, Kantonalno tužilaštvo ZDK sjetilo se da pokrene postupke. Informacije o krivičnim postupcima dolaze u momentu prezentovanja izvještaja JP Vodokom Kakanj o poduzetim aktivnostima protiv ove firme zbog radova u vodozaštitnoj zoni izvorišta Bukovica.

Nadležne institucije ignorišu apele Vodokoma KakanjDOK TUŽILAŠTVO, NAVODNO, ISTRAŽUJENadležne institucije ignorišu apele Vodokoma Kakanj

"Do danas nema adekvatne reakcije nadležnih i odgovornih kantonalnih i federalnih institucija, nisu poduzete nikakve posebne mjere i aktivnosti kako bi se spriječilo ugrožavanje vodosnadbijevanja Kaknja“, naveli su iz JP Vodokom.

(zurnal.info)