SIPA na Kliničkom centru:Oduzeta dokumentacija o nezakonito zadržanom novcu Ljekarske komore!

Istražujemo

SIPA na Kliničkom centru: Oduzeta dokumentacija o nezakonito zadržanom novcu Ljekarske komore!

Odlukom Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS-a, članarina koju su ljekari izdvajali za članstvo u Ljekarskoj komori zadržavana je na računu KCUS-a. Na taj je način Ljekarska komora oštećena za više od 20 hiljada maraka

Oduzeta dokumentacija o nezakonito zadržanom novcu Ljekarske komore!

Pripadnici SIPA-e, početkom ove sedmice, izuzeli su dokumentaciju sa Kliničkog centra Sarajevo, a koja se odnosi na nezakonito zadržavanje novca koje su ljekari izdvajali za članarinu u Ljekarskoj komori, saznaje Žurnal. 

"Obavještavamo Vas da policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, mjere i radnje iz svoje nadležnosti, preduzimaju u skladu sa naredbama i zahtjevima nadležnog tužilaštva. Kada je u pitanju postupanje u predmetu Klinički centar, obavještavamo Vas da se mjere i radnje preduzimaju po naredbama i zahtjevima Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, te je navedeno Tužilaštvo nadležno za davanje podataka u vezi sa postupanjem u ovom predmetu", saopćeno je za Žurnal iz Državne agencije za istrage i zaštitu.

Podsjećamo, odlukom Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS-a, prošle godine, članarina koju su ljekari izdvajali za članstvo u Ljekarskoj komori zadržavana je na računu KCUS-a.  Na taj je način Ljekarska komora oštećena za više od 20 hiljada maraka. Na platnim listama bilo je vidljivo da je novac odbijen, ali nikada nije proslijeđen Komori.

Žurnal je, podsjećamo, krajem prošle godine objavio dokumente koji su potvrđuju da je novac zadržavan isključivo po naredbi generalne direktorice Sebije Izetbegović, te da je ona, zbog svojih ličnih sukoba sa Ljekarskom komorom, čak najavljivala da će oduzeti novac nezakonito potrošiti!?

"S obzirom da niste odgovorili na pitanja koja su Vam upućena iz KCUS ista ponavljamo i molim da nam pošaljete odgovore hitno. U protivnom će po odluci Kolegija direktora i Koordinacionog odbora KCUS sredstva namijenjena Ljekarskoj komori biti uplaćena za potrebe apoteke tj. naših pacijenata,", navodeno u pismu kojeg je uputila Ljekarskoj komori KS.

Tada je uslijedila pobuna određenog broja uposlenika KCUS-a, koji su tražili da se novac prebacuje na račun Ljekarske komore. Neki od ljekara koji su se suprostavili odluci generalne direktorice bili su prisiljeni napustiti KCUS.

(zurnal.info)