Niko ne želi pomoći Centru za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida:Okrutne igre opštinske vlasti

Istražujemo

Okrutne igre opštinske vlasti

Okrutne igre opštinske vlasti

Zavodu distrofičara ni nakon stečaja, prema svemu sudeći, spasa biti neće.

Zavod je u stečaju kupila Vlada Republike Srpske, nakon čega je promijenio ime u Centar za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida. Međutim, ostalo je sve na promjeni imena, jer i dalje grca u dugovima, radnici prijete štrajkom zbog proglašenja nekolicine kolega nesposobnim za rad; a Žurnal saznaje da je na lokaciju na kojoj se Centar nalazi već „bačeno oko“.

Apsurdno, niko nakon stečaja gotovo ništa i ne čini da poboljša položaj Centra i radnika. Slučajno ili ne.

OPŠTINSKE IGRE

Vlada Republike Srpske u junu ove godine donijela je Zaključak kojim je obavezala sve republičke organe uprave, organe lokalne samouprave, javne ustanove i fondove, kao i preduzeća u većinskom vlasništvu Republike Srpske da u roku od trideset dana sa Centrom za rehabilitaciju i zapošljavanje invalida ugovore poslove iz djelatnosti centra. Konkretno, navedene institucije bile su obavezne (i još uvijek su) da dvadeset procenata svojih ukupnih potreba za štampanjem (osnovna djelatnost Centra pored kancelarijskog materijala) ostvaruju u Centru.

Od toga, međutim, nije bilo niti ima išta. Institucije koje su to obavezne posao kod Centra za rehabilitaciju naručuju na kašičicu. Zaključak koji je vlada pompezno najavila kao dio rješenja problema Centra, postao je i ostao mrtvo slovo na papiru.

Iz Centra je na adresu Odjeljenja za finansije Banja Luke u julu, pola mjeseca nakon donošenja famoznog zaključka, poslato pismo - u tački broj dva Centar pita grad:

Zašto niste raspisali tender za štampani materijal i tonere za preduzeća koja zapošljavaju invalide na što vas obavezuje član 49. Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju invalida?

Osam dana kasnije, 12.jula, grad odgovara:

Osnov za raspisivanje tendera za nabavku kancelarijskog materijala je vaš dopis iz novembra 2011. godine u kome navodite svoju osnovnu djelatnost i tačke 4. Zaključka Vlade od 04.03.2010. godine (ne obavezuje jedinice lokalne samouprave).

ROKOVI NE MIJENJAJU SITUACIJU

Dakle, samo dva dana prije isteka roka koji je Vlada RS ostavila svim republičkim institucijama i lokalnim samoupravama da sa Centrom potpišu poslovne ugovore, grad Banja Luka se u pisanom odgovoru Centru poziva na vrijeme kada nije bio obavezan na poslovnu saradnju sa Centrom. Ni nakon što je rok istekao situacija se nije promjienila; grad Banja Luka ne sarađuje sa Centrom za rehabilitaciju i zapošljavanje invalida.

I u nepoštovanju Zaključka koji ih na to obavezuje nisu jedini.

Zato, između ostalog, Centar propada. Radnicima, onima koji su još ostali na svojim radnim mjestima, kasne plate, a sedmoro njih je zbog nesposobnosti za rad dobilo rješenje o prestanku radnog odnosa. Jednostavno, nemaju da budu od čega plaćeni.

Uskoro će, saznaje Žurnal, pred radnike Centra ponovo ministar rada i boračko invalidske zaštite Petar Đokić. Možda ministar tada bude imao odgovor na pitanje zašto zvanične institucije ne poštuju zvaničan zaključak Vlade Republike Srpske.

(zurnal.info)