Realnost ili SNSD marketing:Olimpijski centar Jahorina planira u ovoj godini potrošiti 277 miliona
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Realnost ili SNSD marketing: Olimpijski centar Jahorina planira u ovoj godini potrošiti 277 miliona

Olimpijski centar iz sredstava koje zaradi, nije u mogućnosti da vraća rate kredita što može otvoriti put za svojevrsnu privatizaciju svega izgrađenog i do sada uloženog u firmu kojom preko tri fonda indirektno upravlja Vlada RS

Olimpijski centar Jahorina planira u ovoj godini potrošiti 277 miliona
FOTO: bhrt.ba

 

Prema predloženom Planu javnih nabavki za 2021. godinu, koji je u posjedu Žurnala, Olimpijski centar Jahorina za investicije, kao i nabavku raznih usluga i roba izdvojiće nevjerovatnih 277.492.870 konvertibilnih maraka.

Rukovodstvo OC Jahorina planira da nabavi sve i svašta - od rezervih djelova za pelet peći u Ruskom domu, preko platnene raten ljuljaške, dekorativnog cvijeća, kancelarijskog namještaja, ića i pića, apetisane (zdrave grickalice), ski karata, maski za lice … Prema ovom dokumentu, radi se o nabavci 266 roba i usluga i infrastrukturnih ulaganja.

Najveća stavka su radovi i iznose ukupno 248.738.000 KM. Tu su izgradnja sportske hale, koja bi trebalo da košta 38 miliona KM, potom gasifikacija Jahorine, grantom od deset miliona KM. Garaža na Poljicama bi koštala devet miliona (barem je jeftinija od one koju planira Vlado Djajić da izgradi na UKC Banjaluka od 35 miliona KM). Prema planu, razmatraju da izgrade skijališta na Igrištima kod Vlasenice i to bi platili 32 miliona KM. Najzanimljivija stavka, koja košta deset miliona KM, zove se „izgradnja objekta u vikend naselju“?!!! Ne navodi se ni kakav je objekat u pitanju niti u koje svrhe bi trebalo da se gradi. Jedino objašnjenje uz ovu stavku je da je taj objekat „otvoreni“.

U Planu nabavki desetine miliona „frcaju“ na sve strane. Tako je za izgradnju gondole Pale-Jahorina (druga faza) predviđeno 60.500.000 maraka. Izgradnja te gondole bila je planirana za prošlu godinu, ali je prolongirana. Trasa gondole bi trebalo da bude duga oko pet kilometara. Ukupno, sa prvom fazom izgradnje gondola Pale-Jahorina bi trebalo da košta 105,5 miliona KM.

Koliko je ovaj posao precijenjen, potvrđuje i činjenica da je na Zlatiboru izgrađena gondola, trenutno najveća na svijetu, duga devet kilometara, koja je koštala ukupno 13 miliona evra. Kilometar trase gondole Jahorina – Pale, kako je planirano, iznosiće 10,8 miliona evra, odnosno tek tri miliona evra manje od svih devet kilometara trase zlatiborske Gondole!

Rekonstrukcija žičare Poljice i njeno premještanje na lokalitet prema Trnovu, koštaće 39 miliona KM. Za izgradnju staza i proširenje skijališta predviđen je „sitniš“ od šest miliona. Zato su četvorosjedi za nove staze tri puta skuplji, cijelih 18 miliona KM. Kada vidite sve ove cifre, izgradnja ski liftova po cijeni od 2,5 miliona, dođe kao kupovanje kokica. Radovi za izgradnju vještačkog osnježivanja trebalo bi da budu plaćeni  10.350.000 KM, izrada pasarele kod hotela Jahorina dva miliona KM...

Jedno je plan investicija i nabavki, a sasvim drugo su stvarne mogućnosti i količina novca sa kojim raspolaže OC Jahorina.

Prema njihovim dokumentima, OC Jahorina je u 2020. godini ostvarila prihode od 12.686.792 KM, a rashodi su iznosili 10.604.072 KM. Dakle, ostvarena dobit je nešto više od dva miliona.

OC Jahorina se prošle godine kreditno zadužila za 44 miliona KM, a u ovoj godini raspisali su tender za novi kredit od 55,6 miliona KM. Troškovi kredita od 55,6 miliona KM  su15.466.000 KM. Kredit se podiže na period od deset godina, uz kamatu od čak četiri posto. Grejs period je tri godine. 

 Pod uslovom da dobiju taj kredit i da nisu potrošili ništa od kreditnog zaduženja iz prošle godine (što je malo vjerovatno), oni imaju obezbijeđenih 99 miliona KM, što je otprilike trećina planiranih ulaganja.

Postavlja se pitanje zašto je OC Jahorina napravila plan od skoro 277,5 miliona KM, koji je nerealan, nesprovodiv, pošto novca jednostavno nema. S neba im neće pasti gotovo nedostajućih 180 miliona maraka, što znači da je njihov Plan javnih nabavki čisti spin, bez ikakvog pokrića, koji služi za marketing vladajuće strukture. S druge strane, novac kojim trenutno raspolažu ulažu gdje hoće i kako hoće i to u skladu sa željama interesnih grupacija koje godinama dominiraju Jahorinom.

Iz Plana javnih nabavki nemoguće je saznati šta će se realizovati, što otvara veoma širok prostor rukovodstvu OC Jahorina da mešetari u skladu sa ličnim interesima i interesima grupacija sa kojima su već ranije sklopili dilove.

Ono što posebno zabrinjava jeste da baš niko ne reaguje na najavu izdvajanja enormnih suma za izgradnju određenih projekata, čiji početak, kao ni izgradnja ni završetak ničim nisu garantovani. Nakon ovakvog plana, jedino je izvjesno da će oni, koji su napravili ovaj plan, dobro profitirati, a sa Jahorinom šta bude. Takođe je jasno, OC iz sredstava koje zaradi, nije u mogućnosti da vraća rate kredita i da je na djelu svojevrsna privatizacija planine na očigled cjelokupne javnosti. Kreditori će, prije ili kasnije, doći po svoje...

 

(zurnal.info)