Tajkunske misterije:Omiljeni Dodikov Milijunaš (1): Kome je Slobodan Stanković nosio milion maraka
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Omiljeni Dodikov Milijunaš (1): Kome je Slobodan Stanković nosio milion maraka

U dva nastavka Žurnal piše o omiljenom tajkunu Milorada Dodika, Slobodanu Stankoviću, koji je nedavno uhvaćen u Hrvatskoj s milion maraka u kesi

Omiljeni Dodikov Milijunaš (1): Kome je Slobodan Stanković nosio milion maraka
FOTO: CIN

Sve je “mirisalo” na veliku aferu, a završilo se po principu “tresla se gora…”, jer malo je onih u BiH koji smiju/hoće da se bave Slobodanom Stankovićem, vlasnikom konzorcijuma “Integral inženjering” i poslovnim i svakim drugim prijateljem Milorada Dodika.

Čak i u situaciji kada je Stanković uhvaćen “na djelu”, koje se kosi sa svim zakonskim propisima kako ove zemlje, tako i država u regionu. Presnažna je još uvijek politička zaštita ovog tajkuna, te su svi, sem nekoliko nezavisnih medija, gledali da što prije “operu ruke” od slučaja mogućeg “pranja novca” u kojem je Stanković uhvaćen. Krenimo redom.

HVALA BOGU DA MI TO NISMO NAŠLI

Hrvatska policija je 24. marta, u popodnevnim časovima, na ulazu u Staru Gradišku, pretresla automobil Slobodana Stankovića i u njemu pronašla neprijavljenih 450 hiljada evra. Postupajući u skladu sa zakonom, policija je oduzela novac banjalučkom tajkunu.

Odmah nakon toga obavijestili su nadležne iz BiH o ovom događaju, na šta je jedan uposlenik Granične službe cio slučaj prokomentarisao riječima “Hvala Bogu da mi to nismo našli”!

Ova rečenica najbolje opisuje povlašteni status Stankovića u BiH, njegovu nedodirljivost, ali i ukazuje na strah uposlenih u kontrolnim institucijama od “krupnih riba” i mogućeg sukobljavanja po bilo kom osnovu sa njima.  

Ništa se o cijelom slučaju nije znalo naredna 24 časa, kada je informacija “iscurila”, nakon čega je Kata Nujić, portparol Policijske uprave brodsko-posavske potvrdila da je “od jednog državljanina BiH oduzeto više stotina hilljada evra”, ali nije željela da saopšti njegovo ime.

Sam Stanković je tog 25. marta prvo tvrdio da dan ranije nije uopšte bio u Hrvatskoj, da mu nije oduzet nikakav novac, te da mu je cijela ta priča apsolutno nepoznata. U izjavi za BN TV demantovao je bilo kakvu povezanost sa oduzetih 450 hiljada evra.

Međutim, nakon što su  iz Hrvatske, kao i iz institucija BiH, stigle nezvanične potvrde da je riječ o njemu, Stanković je “okrenuo ploču” i izjavio (tipično) da je sve u najboljem redu, i da se protiv njega i “Integral inženjeringa” vodi “hajka od određenih medija i novinara”.

"Mediji i novinari čija je osnovna tema poslovanje `Integral inženjeringa`, nastavili su i danas sa plasiranjem netačnih informacija i hajku protiv ove firme, koja zapošljava više hiljada radnika i uspješno posluje u jugoistočnoj Evropi, u pokušaju da je sruše", rekao je Stanković za SRNU, isti dan kada je za BN TV tvrdio da uopšte nije bio u Hrvatskoj.

On je za SRNU još rekao da je lažna informacija da mu je na Graničnom prelazu Stara Gradiška, pri ulasku u Hrvatsku, oduzeto "navodno" sumnjivih 450.000 evra.

"Istina je da sam kao pravno lice u Banjaluci podigao zakonito zarađenu dividendu u namjeri da je uložim u širenje posla u Srbiji. Potvrdu o podignutom novcu, prema zakonu, treba da priložim samo u Srbiji. Međutim, policija na prelazu u Hrvatskoj odlučila je da provede provjeru porijekla novca nakon čega će mi, kako zakon nalaže, novac i vratiti", rekao je Stanković.

Situacija nije uopšte tako ružičasta, kako Stanković želi da je predstavi, jer je on prekršio brojne zakone BiH i Hrvatske. Prije svega, iznio je neprijavljenih 450 hiljada evra iz BiH, premda po zakonu može na taj način iznijeti najviše 10 hiljada KM. Upravo zbog toga u cijelu priču se uključilo Tužilaštvo BiH, a prema riječima portparola Borisa Grubišića ta institucija od hrvatskih vlasti zatražila je dokumentaciju vezanu za oduzimanje novca banjalučkom tajkunu.

Nije ovdje riječ samo o rutinskom postupku, već o vrlo značajnoj istrazi, budući da Tužilaštvo BiH već četvrtu godinu vodi istragu o pranju 145 miliona KM, u kojoj je glavni osumnjičeni upravo Stanković.

KOME SU PUTOVALE PARE

Tužilaštvo BiH sada bi trebalo da utvrdi ne samo kako je Stanković iznio novac (jasno je da nije imao potrebe dozvole iz ministarstva finansija RS, inače mu pare ne bi bile oduzete), već i odakle mu gotovo million maraka keša.

Ovo pitanje, bez obzira na Stankovićevu moć i brojne “budžetske” poslove, više je nego bitno, jer je poznato da su sve njegove firme, članice konzorcijuma “Integral inženjering” u brojnim problemima. Tako radnici “Integrala” već nekoliko mjeseci nisu primili plate, niti su im uplaćeni doprinosi u Fond zdravstva i Fond PIO.

Stankovićeve firme dužne su milionske iznose Poreskoj upravi RS. Prema zvaničnim podacima te institucije, juna 2011. godine, preduzeća “Integral inženjering” i “Integra inženjering” zatražile su reprogram poreskih obaveza. U tom trenutku, “Integral” je Poreskoj upravi dugovao 1,9 miliona KM, a “Integra” 725.000 konvertibilnih maraka.

Naravno, reprogram je odobren, ali i nakon tog akta Stankovićeve firme nisu redovno izmirivale svoje obaveze! Stanković je on “budžetski miljenik”, čije firme su od Republike Srpske dobile poslove vrijedne stotine miliona KM, a on u isti taj budžet ne želi da vrati čak “ni siću”, koliko dažbine iznose.  

Stanković je rekao da je novac nosio “kako bi poplaćao obaveze oko proširenja poslovnog prostora u Srbiji”. Pitanje je (pod uslovom da je tačno to što on govori) zašto je te obaveze htio da plati “u kešu”, a jasno je i da je na taj način htio da izbjegne plaćanje obaveza državi Srbiji.
 
Ova ogromna količina novca, koju je Stanković pokušao da iznese iz zemlje, ukazuje da se radi o prljavim parama, jer, da je drugačije, on je mogao legalnim transakcijama, putem banaka, novac da prebaci na bilo koju destinaciju u svijetu. (Špekuliše se da je novac bio namijenjen Demokratskoj partiji Dragana Đilasa, čiji su računi u Srbiji blokirani zbog nevraćanja kredita).

“Nema sumnje da je ovaj novac namijenjen za prljave poslove”, kaže za “Žurnal” jedan finansijski stručnjak.

Prema njegovim riječima, postavlja se pitanje – odakle je uopšte Stanković uzeo ovaj novac, da li iz banke ili je to dio nekih talova koji su mu isplaćivani na ruke, a on pokušao da ga iznese iz zemlje kako bi pozavršavao neke svoje, po svemu sudeći, nezakonite poslove koje ima u državama regiona.

Upravo sve ovo trebalo bi da utvrdi Tužilaštvo BiH.

Sam Stanković je izričit da je riječ o novcu iz dividende i nema sumnje da će on u RS naći banku koja će mu izdati potvrdu. I nakon toga ostaje pitanje odakle mu milion maraka keša?!

Nastaviće se...

U drugom dijelu teksta pišemo o Stankovićevim poslovima s Dodikom, političkim pokroviteljima i zanimljivim reakcijama na hapšenje

(zurnal.info)