Tajkunske misterije:Omiljeni Dodikov Milijunaš (2): Spremanje odstupnice nakon pljačke?
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Omiljeni Dodikov Milijunaš (2): Spremanje odstupnice nakon pljačke?

U dva nastavka Žurnal piše o omiljenom tajkunu Milorada Dodika, Slobodanu Stankoviću, koji je nedavno uhvaćen u Hrvatskoj s milion maraka u kesi

Omiljeni Dodikov Milijunaš (2): Spremanje odstupnice nakon pljačke?

Brojni su poslovi koje je Stanković uradio u dogovoru sa Miloradom Dodikom.

Prije svega to je izgradnja Administrativnog centra, koja je plaćena (sa kamatama) oko 225 miliona KM, zatim izgradnja prve dionice autoputa Banjaluka-Gradiška u dužini od 5,7 kilometara, za koju je naplatio preko 130 miliona maraka. Tako je kilometar ceste koštao više od 23 miliona, što je, valjda, najskuplje na svijetu. Njegove firme radile su i  na ostalim dioniocama ovog autoputa, gdje su inkasirale dodatne desetine miliona KM.

GRAĐENJA I URUŠAVANJA

Stanković gradi i obilaznicu na Čemernom, za koju mu je prije šest godina avansno isplaćen 71 milion KM. Taj posao još uvijek nije završen (rok je bio kraj 2011.), a i novoizgrađena trasa se urušavala u nekoliko navrata. Procijenjena šteta je 15 miliona KM.

Stankovićeva “Integra” prodala je hiljade  kvadrata poslovnih prostora u svojoj Poslovnoj zgradi (tik do zgrade Vlade RS) institucijama ovog entiteta. Svi, od Geodetske uprave, preko Šuma Srpske, Direkcije za puteve, pa do Elektroprivrede RS…, morali su od Stankovića kupiti poslovne prostore po cijeni od 4500-7500 KM po m2. Na ovom poslu, zaradio je gotovo 200 miliona KM.

Trebalo bi mnogo prostora i vremena da se nabroje svi Stankovićevi “budžetski poslovi”, a uz to njegove firme su povukle desetine miliona maraka kreditnih sredstava iz Investiciono-razvojne banke RS.

Tako je tokom 2011. godine (kada nije platio milionski porez) Stankovićevim firmama IRB dodijelila ukupno 24,4 miliona KM, a iz ove finansijske institucije ukupno su povukle gotovo 40 miliona KM kredita. 

„Integra inženjering“, vlasništvo njegove supruge Slavice, dobila je 15 miliona KM kredita, iako je već ranije dobila 5 miliona KM, takođe od IRB. Toliko je dobio i „Integral inženjering“, što je bio maksimalan iznos kredita iz ekonomsko - razvojne komponete kredita koji su plasirani preko komercijalnih banaka.

I firma „Jedinstvo“ Gradiška, također je u vlasništvu porodice Stanković, a te 2011. dobilo je 9,4 miliona KM. Iz bilo kog od ovih poslova i kredita, Stanković je mogao izvući “dividendu” od narečenih 460 hiljada evra.

PREDSJEDNIK A NE PORTPAROL

U cijelom ovom slučaju veoma su interesantne reakcije političkih stranaka i političara na oduzimanje novca.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik nije želio opširnije da komentariše “slučaj Stanković”, ističući da on nije njegov portparol. Dodik je u izjavi novinarima rekao da je vlasnik "Integrala“ vjerovatno imao neku dobit tog preduzeća "koju može da podigne i raspolaže s njom na način kako on misli da to treba da uradi“.

“U RS postoje zakoni koji dozvoljavaju da svako raspolaže s dobiti slobodno i svako može da koristi tu vrstu slobode, ali ne vidim razlog zašto bih ja morao da komentarišem taj događaj”, naveo je Dodik i dodao da je to "čista poslovna aktivnost Stankovića“.

Dodik ni na koji način nije osudio ilegalnu Stankovićevu aktivnost, posebno u situaciji kada se RS bori sa akutnim nedostatkom novca.

"Riječ je o važnom privredniku, koji ostvaruje dobre poslovne rezultate i njegova je sloboda da, ako je novac legitiman i legalan, s njim radi što hoće“, lakonski je opravdao Stankovića Dodik.

Za razliku od njega, SDS je oštro osudila postupak banjalučkog tajkuna.
 
Ova stranka je u svom saopštenju navela da je i ranije upozoravala da se velike količine novca izvlače iz budžeta RS i iznose u inostranstvo, a da je Stanovićev slučaj još jedan dokaz te tvrdnje.

“Građani RS su sve siromašniji, a tajkuni i njihovi politički zaštitnici kupuju preduzeća i vile po inostranstvu, spremajući se da ostave iza sebe one koje su opljačkali”, ističe se u saopštenju.

SDS tvrdi da postoji “nesporna sprega aktuelne vlasti RS sa Slobodanom Stankovićem i njegovim firmama, koje su bez konkursa dobijale poslove po naduvanim cijenama vrijedne stotine miliona maraka, kao što je slučaj s izgradnjom Administrativnog centra RS ili asfaltiranjem puteva u opštini Srebrenica”.

“Kako objasniti da Stankovićeva firma dobija 70 miliona maraka avansa za izgradnju tunela Čemerno, a da su ugovoreni rokovi za njegov završetak davno probijeni i da nadležni ne traže penale zbog kašnjenja radova, nego se spremaju da plate dodatne radove”, navodi se u saopštenju.

BIJEG OD HAJKE

Međutim, nisu svi SDS-ovci zdušno podržali ovakav stav stranke, već su se ogradili od njega. Tako je poslanik SDS-a u narodnoj skupštini RS Nenad Stevandić odbio da komentariše oduzimanje novca Stankoviću “dok se ne utvrde sve činjenice”.

“Ne pada nam napamet da učestvujemo u bilo kakvoj hajci”, rekao je Stevandić novinarima i tako indirektno sopstvenu stranku (SDS) optužio da vodi hajku protiv Stankovića.

Poznavaoce prilika prenerazilo je benigno saopštenje Partije demokratskog progresa, koja je akcenat stavila na Dodika, pokušavajući što je više moguće izbjeći Stankovića.

PDP smatra da je nedopustivo da MUP RS i Vlada RS, povodom zvaničnih informacija o tome da je Stankoviću, hrvatska policija oduzela 460 hiljada evra u gotovini, nisu uradili ništa na razjašnjavanju ovog slučaja  i utvrđivanju  da li je bilo kršenja zakona Republike Srpske i BiH.

“Posebno je zabrinjavajuće što ni predsjednik RS Milorad Dodik nije podržao nadležne organe da utvrde sve potrebne činjenice i zaštite interese Republike Srpske, nego se jučerašnjim izjavama stavio u funkciju advokata gospodina Stankovića, slično načinu na koji je stao u odbranu Miroslava Miškovića, nakon njegovog hapšenja u Srbiji”, navedeno je između ostalog u saopštenju PDP-a.

Za razliku od njih, Dragan Čavić, šef DP, oštro je osudio Stankovićev postupak.

(zurnal.info)