Inspekcija ponovo u Alpha Security:Omiljeni Dodikovi zaštitari žale se da ih šefovi tretiraju kao roblje
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

Inspekcija ponovo u Alpha Security: Omiljeni Dodikovi zaštitari žale se da ih šefovi tretiraju kao roblje

Povodom navoda radnika firme "Alpha Security“ da ih uprava firme i dalje tretira kao sopstveno roblje, ne poštujući Zakon o radu, kao ni naloge inspektora rada o načinu obračuna plata i ostalih zarađenih naknada, Žurnal je ponovo zatražio odgovor od Republičke uprave za inspekcijske poslove – Inspektorata RS, iz kojeg su odgovorili da će inspektor rada ponovo izvršiti vanrednu inspekcijsku kontrolu.

Omiljeni Dodikovi zaštitari žale se da ih šefovi tretiraju kao roblje
foto: facebook

Uprkos tome što je Inspektorat rada Republike Srpske zaštitarskoj firmi „Alpha Security“ naložio da otkloni utvrđene nepravilnosti, jer je nedvosmisleno utvrđeno da je zakidala radnika po više osnova, menadžment ove firme je nastavio po starom.

U redakciju „Žurnala“ stigao je dopis radnika "Alpha Securityja", navodeći da ih uprava firme i dalje tretira kao sopstveno roblje, ne poštujući Zakon o radu, kao ni naloge inspektora rada o načinu obračuna plata i ostalih zarađenih naknada.

Radnici u svom dopisu tvrde da i dalje za 200 plus radnih sati primaju minimalac od 650 konvertibilnih maraka, da im nisu plaćeni prekovremeni sati, noćni sati, kao ni rad vikendom. Naglasili su da im od januara ove godine do danas nije isplaćen novac za koji su ranije oštećeni. Uz to, nakon što im se uplati plata, radnicima se ne uručuje platna lista, kako bi imali tačan uvid na koji način i po kom osnovu su im obračunata primanja i ostale naknade., o čemu je Žurnal nedavno pisao.

Alpha Security zakidala radnike na platamaINSPEKCIJA KONAČNO REAGOVALA NA PRIJAVEAlpha Security zakidala radnike na platama

Povodom navoda radnika firme "Alpha Security“ Žurnal je ponovo zatražio odgovor od Republičke uprave za inspekcijske poslove – Inspektorata RS, iz kojeg su odgovorili da će inspektor rada ponovo izvršiti vanrednu inspekcijsku kontrolu.

„Poštovani, u vezi sa Vašim upitom koji se odnosi na firmu 'Alpha Security' ovim putem Vas obavještavamo da, s ozbirom na to da se radnici ponovo žale na određene uslove rada, odnosno kako se nakon izvršene kontrole i postupka inspekcijskog nadzora, a o kojem ste ranije informisani, gore navedeni poslodavac postupa suprotno odredbama zakona, tako da navedena situacija nalaže da se kod ovog subjekta ponovo izvrši vanredna inspekcijska kontrola. Shodno tome ista će biti planirana i realizovana u okviru plana rada inspekcije rada i zaštite na radu“, naveli su u odgovornu iz Inspektorata RS.

Zaštitarska firma „Alpha Security“ dovodi se u vezu sa najvišim vrhom vlasti u Republici Srpskoj, a njeni čelni ljudi, očigledno, smatraju da im zbog odličnih ličnih veza s Miloradom Dodikom rješenja inspektora rada ne znače apsolutno ništa. Jednako kao što ih se ne dotiče činjenica da je postupajući inspektor rada, zbog utvrđenih nepravilnosti, izdao i prekršajne naloge protiv pravnog i odgovornog lica firmi, jer je odavno jasno da zakoni u Republici Srpskoj nisu jednaki za sve.

Zaštitarsku agenciju „Alpha Security“ su 2008. godine osnovali najbliži saradnici Milorada Dodika, s ciljem da, kako su tadašnji izvori i poznavaoci prilika navodili, šefu obezbjede dobro naoružanu i obučenu privatnu vojsku. Jedno vrijeme „Alpha Security“ je finansirana i iz entitetskog budžeta, iz kojeg joj je samo 2011. godine uplaćeno 200.000 konvertibilnih maraka. Zbog bliskosti režimu, odmah nakon što je osnovana, ovoj zaštitarskoj firmi povjereno je čuvanje više od stotinu velikih kompanija u Republici Srpskoj.

Dodik nagradio privatnu vojskuVlada RS dodijelila 200 hiljada maraka agenciji Alpha SecurityDodik nagradio privatnu vojsku

Iz godine u godinu dobit „Alpha Security“ je rasla, a u prošloj godini, prema podacima APIF-a, ostvarili su ukupan prihod od 6.544.865 KM, dok je ostvarena dobit iznosila 1.584.301 KM. U prošloj godini, prema podacima APIF-a, imali su 355 zaposlenih radnika, koje su, bez obzira na uspješno poslovanje i prikazanu ostvarenu dobit, nastavili da zakidaju po raznim osnovama, pritom kršeći postojeće zakonske propise.

Firma „Alpha Security“ ima više vlasnika, ali je ona suštinski u rukama Milana Jolovića zvanog Legenda. Jolović je tokom rata komandovao specijalnom jedinicom Vojske RS „Vukovi sa Drine“. Član je vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), sa čije je liste na lokalnim izborima 2020. godine izabran za odbornika u Skupštini opštine Sokolac.

Sjedište firme „Alpha Security“ prvobitno je bilo u Zvorniku, a kasnije je premješteno u Banjaluku. Ova zaštitarska firma ima sklopljene ugovore sa velikim brojem opština u kojoj je na vlasti SNSD, javnim institucijama i velikim kompanijama u RS, koji joj donose velike prihode i dobit. Bez obzira na ogroman novac koji prihoduje, godinama su zakidali svoje radnike, smatrajući da im to dopuštaju bliske veze sa režimom i činjenica da je Jolović veoma važna osoba za Milorada Dodika.

Jolović je 2011. godine osnovao i firmu „Alpha Security Plus“, čiji je formalno zamjenik direktora. Radi se o zaštitarskoj agenciji, koja svoje usluge privatne zaštite i istražne djelatnosti pruža tzv. VIP korisnicima. „Alpha Security Plus“ je u prošloj godini imala 13 zaposlenih radnika, ukupne prihode skoro dva miliona maraka i ostvarenu dobit 305.430 KM.

 

(zurnal.info)