Zbog smanjenja budžeta policajcima:Opasno ugrožena bezbjednost u Republici Srpskoj

Istražujemo

Opasno ugrožena bezbjednost u Republici Srpskoj

Opasno ugrožena bezbjednost u Republici Srpskoj

U policiji Republike Srpske vlada gotovo pa opšte rasulo. Situacija još uvijek nije potpuno haotična, jer MUP RS i Vlada Republike Srpske javnosti predočavaju privid reda i normalnog stanja u policiji. Međutim, problemi u policiji neće se još dugo moći gurati pod tepih.

NE HODAJTE NOĆU

Nekoliko različitih policijskih izvora “Žurnala” potvrdilo je dvije stvari: bezbjednost u Republici Srpskoj opasno je ugrožena, a egzistencijalna situacija u kojoj se nalaze policajci ovog entiteta postaje neizdrživa.

Nivo bezbjednosti na ulicama Republike Srpske, naročito u gradovima, drastično je opao u noćnim satima. To je rezultat donošenja odluka o smanjenju broja noćnih sati po jednoj stanici ili inspektorskom odjeljenju. Smanjenje broja noćnih sati uopšte nije neznatno, a broj noćnih sati sveden je na totalni minimum. Mjesečno ih je po policajcu, inspektoru ili ukupno jednoj stanici, ostalo tek toliko da se ne može govoriti o potpunom ukidanju trećih smjena.

Manjak policije na banjalučkim ulicama noću je evidentan već i golim okom.

Na području šireg centra grada Banjaluka djeluju četiri policijske stanice (Centar, Lazarevo, Obilićevo, Lauš). Svaka od četiri stanice pokriva relativno veliku teritoriju sa po nekoliko desetina hiljada stanovnika. Alarmantan je podatak da iz svake stanice noću ulicama patrolira tek jedna patrola sa dva policajca. Što znači da je na području grada u toku noći prisutno osam policajaca. Identična situacija je i u ostalim policijskim stanicama na području CJB Banjaluka. Policijska stanica “Centar” smije da odradi 1400 noćnih sati, što ni izbliza nije dovoljno. Ostale stanice na području CJB BL raspolažu sa drastično manje dežura.

ĆAO INSPEKTORE

Situacija nije ništa bolja ni sa inspektorima u Centru javne bezbjednosti Banjaluka. Broj noćnih sati po jednom inspektorskom odjeljenju sveden je na, prosječno, trideset dežurstava mjesečno. Sektor kriminalističke policije ostao je na 360 noćnih sati mjesečno, od čega stotinu sati treće smjene odradi sektor droga (prije smanjenja samo sektor droga imao je 400 sati dežure). Smanjenje noćnih sati posljedica je premalog broja policajaca i inspektora na terenu što je, logično, rezultovalo njihovim slabijim angažmanom i rezultatima. Bilo je i drastičnih primjera, poput onog kada je nakon ubistva u Banjaluci policija privela tri osumnjičena lica, koja su u policijskoj stanici “Centar” čuvala dva policajca.

Jasno je kao dan da je nivo bezbjednosti smanjen zbog nedostatka sredstava za policiju o čemu se javno ćuti, ali je postalo jasno i nakon najave da će plate za deset odsto biti smanjene i policajcima. Uštede koje MUP, odnosno Vlada RS, postižu smanjenjem noćnih smjena na minimum su oko stotinu maraka po policajcu, odnosno inspektoru. U policijskim stanicama i CJB, tvrde izvori Žurnala, nerijetko fali goriva i opreme.

Uštede preko leđa policije već su napravljene i bez Odluke o smanjenju plata, ukinut je prevoz svim zaposlenim osim Upravi policije Republike Srpske.

Vlast bojkotuje sjednice Odbora za bezbjednost

Odbor za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske (u nedjelju 02.12. o.g.) trebalo je da na inicijativu opozicionih članova ovog tijela raspravlja o bezbjednosnoj situaciji u Republici Srpskoj.

Sastanak Odbora nije održan, jer se nisu pojavili članovi iz vladajućih stranaka. Odbor tako nije mogao analizirati mogući razvoj bezbjednosne situacije nakon sve izvjesnijeg smanjenja plata u policiji.

(zurnal.info)