Prevareni građani:Općina Ilidža zaboravila da je zemljište za izgradnju škole pod sudskom zabranom
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istraga

Prevareni građani: Općina Ilidža zaboravila da je zemljište za izgradnju škole pod sudskom zabranom

Da bi bio usvojen Regulacioni plan “Stup Nukleus” Senaid Memić obećao je građanima Stupa da se neće graditi ništa na ovoj lokacije prije nego se izgradi škola. Međutim, kada je polovinom ove godine počela gradnja na Stupu, građani su vrlo brzo shvatili da od obećanja načelnika Memića i izgradnje škole nema ništa. Iz Opštine Ilidža “zaboravili” su da je zemljište predviđeno za gradnju škole pod sudskom zabranom

Općina Ilidža zaboravila da je zemljište za izgradnju škole pod sudskom zabranom
FOTO: Adi Kebo/zurnal.info

Na području Općine Ilidža, kada je u pitanju izgradnja bilo kakvih objekata, kršenje zakona ne predstavlja problem. A  kada se, po nalogu načelnika Memića, može kršiti zakon zašto se ne bi kršila obećanja građanima i krivotvorile odluke Općinskog vijeća. Da bi bio usvojen Regulacioni plan “Stup Nukleus” Senaid Memić obećao je građanima Stupa da se neće graditi ništa na ovoj lokacije prije nego se izgradi škola. Memićevo obećanje i zahtjevi građana Stupa uvršteni su i u odluke Općinskog vijeća.

Međutim, kada je polovinom ove godine počela gradnja na Stupu, građani su vrlo brzo shvatili da od obećanja načelnika Memića i izgradnje škole nema ništa. Iz Opštine Ilidža “zaboravili” su reći građanima Stupa da je zemljište predviđeno za gradnju škole pod sudskom zabranom.


Zemljište nezakonito oduzeto Zemljoradničkoj zadruzi?
Zemljište na kojem je trebala biti izgrađena škola do 2015. godine bilo je u vlasništvu Zemljoradničke zadruge “Sarajevsko polje”.

Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu u predmetu Pravda, pravo vlasništva nad ovim zemljištem na nezakonit način, uz pomoć sutkinje Općinskog suda u Sarajevu Lejle Fazlagić Pašić,  prebačeno je na firmu Centralexport u vlasništvu Alije Delimustafića.

- Kako bi prikrili stvarnu prirodu i vlasništvo na nekretnini, sklopili su dva fiktivna ugovora o kupoprodaji ali sa dvije različite kupoprodajne cijene i to za iznos 380.000 KM odnosno 1.266.850 KM iako nikada nije došlo do isplate kupoprodajne cijene, sačinjena je i notarski obrađena, po zahtjevu Alije Delimustafić od strane notara Samira Muslića koji je znao da je imovina koja je predmetom kupoprodaje pribavljena počinjenjem krivičnog djela, kojim ugovorima pravno lice Centralexport zastupano po osnivaču Aliji Delimustafiću kao prodavcu prodaje nekretninu Hamdiji Habulu kao kupcu, čovjeku od povjerenja Alije Delimustafića...na koji način je grupa za organizovani kriminal stekla protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 2.026.960 KM u vidu vrijednosti pribavljene nekretnine a Zemljoradnička zadruga ostećena za navedeni iznos, navedeno je u optužnici.

Tako je vlasnik parcele postao Hamdija Habul predsjednik SDA Dubrovnik. Habul je, zajedno sa Alijom Delimustafićem i Lejlom Fazlagić Pašić, optužen u predmetu Pravda.

Predsjedavajući Općinskog vijeća krivotvori odluke Vijeća?

Da je zemljište namijenjeno za izgradnju osnovne škole pod sudskom zabranom nije jedina činjenica koju je Općina Ilidža prešutila građanima Stupa. Njihovi zahtjevi, iako usvojeni na Općinskom vijeću izostavljeni su iz odluke Općinskog vijeća objavljene u Službenom listu Kantona Sarajevo.

 “Gradnja zgrada ne može početi prije izgradnje škole” navedeno je u Odluci o provođenju Regulacionog plana Stup Nukleus usvojenog na 8. redovnoj sjednici Općinskog vijeća Ilidža 21.9.2017. godine. Nakon deset mjeseci, 5.jula 2018.godine, usvojena Odluka objavljena je u Službenom listu Kantona Sarajevo kada je  i stupila na snagu. Dio koji se odnosi na gradnju škole prije izgradnje zgrada izostavljen je iz objavljene odluke.

Vijećnici opozicionih stranaka u Općinskom vijeću Ilidža optužuju načelnika Memića (SDA) i predsjedavajućeg Općinskog vijeća Muhameda Omerovića (SDA) da su falsifikovali odluku Vijeća objavljenu u Službenom listu. Vijećnici SDP-a i DF-a već su podnijeli krivičnu prijavu protiv predsjedavajućeg Omerovića zbog krivotvorenja službene isprave, prevare i zloupotrebe službenog položaja.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Muhamed Omerović u izjavama za medije pravdao se kako nije uradio ništa što je u suprotnosti sa zakonom te da je prilikom usvajanja regulacionog plana imao "samo formalnu, ne odlučujuću ulogu".


U međuvremenu, građani Mjesne zajednice Stup II peticijom su od Kantonalnog Tužilaštva u Sarajevu tražili skidanje sudske zabrane sa zemljišta namijenjenog za izgradnju škole.

Predsjednik Mjesne zajednice Stup II Sabit Šabanović u razgovoru za Žurnal kaže da je peticija bila odluka zbora građana.

-Tražili smo da se skine ta zabrana jer je to od javnog interesa, niko nikada nije spomenuo tu zabranu, a sad iz Općine Ilidža se prave da ništa nisu znali. Mislim da je ta zabrana namještena od strane načelnika, ni on ni Vijeće ne rade ništa da nas zaštite. Oni žele to zemljište da bi tu izgradili zgrade, kaže Šabanović.

Sudska zabrana na snazi je do marta sljedeće godine, tvrdi Šabanović a u međuvremenu Općina Ilidža ponudila im je zamjenske lokacije za školu.

- Oni su to ponudili da bi se mi odrekli ove mogućnosti ali sve zamjenske lokacije su neuslovne, da im je stalo do izgradnje škole čekali bi da se skine sudska zabrana pa da tu grade, sve ostalo je neprihvatljivo, kaže Šabanović.


(zurnal.info)