IAKO U BUDŽETU NEMA NOVCA:Općina Kreševo finansiraće dalekovod do mHE Izudina Ahmetlića
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

IAKO U BUDŽETU NEMA NOVCA: Općina Kreševo finansiraće dalekovod do mHE Izudina Ahmetlića

Općina Kreševo ne odustaje od ideje da javnim novcem izgradi dalekovod do mHE kompanije Euro-Power iz Tešnja, čiji je vlasnik Izudin Ahmetlić (Hifa-Oil). Prvi pokušaj je propao jer novca u budžetu za tu namjenu nije bilo. Zato je smišljen novi ugovor

Općina Kreševo finansiraće dalekovod do mHE Izudina Ahmetlića
 
 
Zadnjeg dana decembra 2020. održana je prva, konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Kreševo. Na prvoj sjednici trebala je biti donesena odluka o potpisivanju Ugovora o uređenju međusobnih odnosa kod izgradnje elektroenergetskih objekata u posebnoj zoni Lopata-Radava-Elektrane.
 
Pisali smo tada kako će, zahvaljujući ovom ugovoru, Općina Kreševo preuzeti veliki dio troškova izgradnje dalekovoda do dvije male hidroelektrane, ukupne vrijednosti 3,3 miliona KM. 
Pola iznosa, po toj zamisli, trebala je platiti Elektroprivreda HZ HB, pola miliona Općina Kreševo, a ostatak kompanije u čijem su vlasništvu male hidroelektrane. 
 
Jedna od njih, mHE Željeznica, pripada kompaniji Euro-Power iz Tešnja – firmi Izudina Ahmetlića, vlasnika Hifa-Oil, kompanije koja je prema podacima portala akta.ba u 2019. imala sveobuhvatnu dobit više od 11 miliona maraka! 
Izgradnjom dalekovoda mHE bit će priključene na distribucijsku mrežu.
 
Nakon pisanja Žurnala o namjeri Općine Kreševo da privatniku od javnog novca omogući zaradu za naredna desteljeća, ugovor ipak nije potpisan, iako je bio spreman. 
 
O ovoj tački se na Vijeću na toj sjednici nije ni raspravljalo. Na sljedećoj, drugoj sjednici, donosi se zaključak:
 
- Općina Kreševo nema sredstava za financiranje investicije izgradnje elektroenergetskih objekata u posebnoj zoni „Lopata-Radava-Elektrane“ na području Općine Kreševo – objavljeno je u Službenom listu Općine Kreševo.
Sredstva za realizaciju izgradnje objekata iz članka 1. prijedloga Ugovora nisu predviđena Proračunom Općine Kreševo za 2021. godinu – obrazloženo je u februaru 2021. 
 
Općina je, proističe iz ove objave, dogovarala i planirala finansirati unosan posao za privatnika, za koji uopće nije imala predviđena sredstva. 
 
 
GDJE IMA VOLJE, IMA I NAČINA
 
 
Službeno je, dakle – novca nema, ali ideja o tome da se privatnicima ipak pomogne javnim novcem nije napuštena – za nju su se nakon toga tek tražili drugi modusi. I pronašli se u novom ugovoru.
 
Na 3. sjednici Vijeća, održanoj u martu, ponovo se raspravljalo o prijedlogu regulisanja ugovorenih odredbi o sufinansiranju posebne zone „Lopata-RadavaElektrane“ podnesenog od strane poduzeća „Euro Power“ d.o.o. Tešanj. Vijećnici su zaključili kako navedeni prijedlog ipak „predstavlja dobru osnovu“, pa je OV dalo saglasnost načelniku Renatu Pejaku (HDZ) da može potpisati novi Ugovor o reguliranju međusobnih odnosa partnera u projektu“ posebne zone „Lopata-Radava-Elektrane“.
 
Općina će ipak dijelom finansirati izgradnju, i to tako što će  
sva sredstva koja pripadaju Općini Kreševo, od koncesija po osnovu od rada kamenoloma Radava (firme dionika iz ugovora) i koncesija od rada MHE Željeznica 4 do koje se dalekovod i radi (firma dionik iz ugovora) uložiti u tu izgradnju. Prema ugovoru, kada Općina naplati sredstva, odmah će se iskorisiti za plaćanje obveza iz zajedničkog ugovora. 
 
IMG_4726
 
IMG_4727
 
 
- Prosto rečeno: Mi ćemo vama kao općini platiti naše koncesije, a vi ćete tim istim novcima platiti obaveze koje imate iz našeg zajedničkog ugovora i na taj način ćemo opet postići planirano. Novce koje su Radava d.o.o. i EURO POWER d.o.o. Tešanj dužne po zakonu uplatiti po osnovu koncesija, ponovo ćemo vratiti natrag kroz obveze Općine Kreševo kroz ovaj ugovor – kaže sagovornik Žurnala iz Kreševa.
 
U zaključku se navodi kako će se na ovaj način „izbjeći bilo kakvo dodatno opterećenje proračuna Općine Kreševo“. To što će novac praktično samo vratiti nazad investitorima, Općina pokušava predstaviti kao uštedu. Izvori Žurnala tvrde kako je Lopata u ugovoru navedena tek da maskira da se dalekovod pravio za Hifinu mHE:
 
- Dobit će dalekovod za vrlo male novce, skoro preko dvije trećine iznosa će platiti javno preduzeće, odnosno Općina Kreševo.
 
O ovom ugovoru i njegovim detaljima nije se uopće raspravljalo ranije na općinskim vijećima. No vijećnicima to nije smetalo da ovlaste načelnika za njegovo potpisivanje i realizaciju. Vijećnici su glasali za nešto o čemu ranije uopće nisu raspravljali, a zatim usvojili ugovor koji se suštinski ne razlikuje od decembarskog pokušaja da se javnim novcem finansira privatni interese. Samo je ovaj put malo drugačije zapakovan. Investitori i izvršioci su isti. 
 
(zurnal.info)