Bauk referenduma:OPOZICIJA O DEKLARACIJI SNSD-a: Umjesto hrane građani će u frižiderima imati referendum!
JEDINA SLOBODNA TERITORIJA

Istražujemo

OPOZICIJA O DEKLARACIJI SNSD-a: Umjesto hrane građani će u frižiderima imati referendum!

Šta lideri SDS-a, PDP-a i NDP-a misle o posljednjoj Deklaraciji SNSD-a u kojoj se planira referendum o samostalnosti 2018. godine

OPOZICIJA O DEKLARACIJI SNSD-a: Umjesto hrane građani će u frižiderima imati referendum!

Vladajuća oligarhija u Republici Srpskoj, predvođena Savezom nezavisnih socijaldemokrata, devet godina je apsolutno gospodarila ovim entitetom i potpuno uništila njegovu ekonomsku, privrednu i finansijsku supstancu, a od građana napravila obespravljenu i osiromašenu masu.

Kako su potrošili sve što se potrošiti moglo, oteli sve što se oteti moglo, Miliorad Dodik i njegov SNSD spremni su da kao zalog u odbranu svojih pozicija stave i samu Republiku Srpsku. Čak i po cijenu potpune radikalizacije stanja u Bosni i Heregovini.

DEKLARACIJA JE NEMOĆ

Zato je Sabor SNSD-a usvojio Deklaraciju o slobodnoj i samostalnoj Republici Srpskoj, kojom se u 2018. godini najavljuje raspisivanje referenduma o samostalnosti RS, ako do tada ovom entitetu ne budu vraćene dejtonske i ustavne nadležnosti prenesene na državni nivo.

Milorad Dodik i SNSD, suočeni sa hroničnim nedostatkom para za izmirivanje budžetskih obaveza, kao i nemogućnošću da nedostajući novac namaknu iz bilo kog izvora, te preplašeni od mogućeg bunta naroda, zaigrali su na vrlo opasnu i rizičnu kartu – refreširanje priče o referendumu o samostalnosti Republike Srpske.

Čija realizacija, naravno, nije moguća, ali koja odnose u Bosni i Hercegovini vraća na kolosjek međuetničkih sukoba, a Republiku Srpsku na poziciju glavnog kočničara reformskih procesa na putu evropskih integracija Bosne i Hercegovine.

„Deklaracija SNSD-a je manifestacija potpune nemoći da se riješe problemi građana i da vlast riješava ono što je danas goruće - socijalna pitanja, smanjenje zaduženja, nelikvidnost budžeta, povećanje stope zaposlenosti, ozbiljne društvene reforme, borba protiv korupcije i kriminala. Sve to treba staviti u drugi plan i ponovo uzburkati krv običnom čovjeku i vratiti ga na etničko-etničke odnose i priču on samostalnosti RS. Praktično, sav period do 2018. godine, kada su ponovo opšti izbori, treba da prođe u tim političkim turbulencijama“, ocijenio je za Žurnal lider Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić.

On smatra da je politika koju zagovara Milorad Dodik, a slijepo provodi SNSD, politika koja je najopasnija za Srbe.

„Oni, naime, vode antidejtonsku politiku. Najava organizovanja referenduma je ulazak u veliku političku neizvjesnost, politički eksperiment koji nas u postojećim geopolitičkim odnosima konflikta istoka i zapada , obnavljanja hladnog rata između Zapada i Rusije, može dovesti u grotlo konflikta i možemo se ponovo sami nametnuti kao kusur u globalnim političkim odnosima. Tu bi izvukli deblji kraj“, istakao je Čavić.

Lider NDP-a sumnja i u vjeru samog Dodika i SNSD-a u mogućnost da Republika Srpska postane samostalna država.

„To objektivno u postojećim okolnostima nije moguće i jednostavno samo može da komplikuje ionako komplikovane odnose u BiH, koji su poslije evropske inicijative krenuli nabolje. Evropsku inicijativu je potpisao i lider SNSD-a Milorad Dodik i tom inicijativom predviđeno je da se svi okanu velikih političkih tema i da se prebace na kolosjek ekonomsko-socijalnih reformi. Ovom deklaracijom oni su stvari vratili na početak, jer namjeravaju da na konfliktu u BiH grade neku svoju političku poziciju. To je neprihvatljivo i mi to nikada nećemo podržati ni prihvatiti“, naglasio je Čavić.

Poslanik Srpske demokratske stranke u parlamentu BiH Aleksandra Pandurević takođe smatra da Deklaracija SNSD-a ima jedan jedini efekat - produbljivanje političke krize i u RS i u BiH.

„Motiv za njeno donošenje je nesposobnost vlasti da se izbori sa teškom ekonomskom situacijom u RS, s kriminalom i korupcijom, da iznese neophodne reforme i da  poboljša status građana. Osim toga, oni građanima poručuju da i naredne četiri godine, kada otvore frižider, treba da gledaju u riječi referendum, kada odu na biro za zapošljavanje treba da misle o referendumu, a ne o tome da nemaju posla“, ocijenila je Pandurević za Žurnal.

Ona smatra da će jedina jedina posledica ovako neozbiljnog, površnog i politikantskog ponašanja SNSD-a biti to što u sledeće tri godine nijedan ozbiljan investitor neće doći i uložiti sredstva u RS.

„Da oni imaju namjeru raspisati refrendum, koji su obećali još 2006. godine, učinili bi to sad. Ovako, oni obećavaju neki referendum za četiri godine kako bi sebi dali prostor da se bave stvarima koje nisu život u RS, a onda će 2018. godine vjerovatno reći da će referendum biti nakon izbora. Na to im se svodi kampanja. Nažalost, ovakvu neozbiljnost i neodgovornu polutiku platiće isključivo građani RS“, istakla je Pandurević.

DODIK NE VJERUJE U REFERENDUM

Potpredsjednik Partije demokratskog progresa Dragiša Delić tvrdi da je najavljeni referendum farsa, napominjući da su građani tu farsu u režiji SNSD-a gledali i prethodnih godina.

„Najava referenduma pokazuje svu neozbiljnost i bahatost režima u RS. Najava da će, navodno, građani živjeti u samostalnoj Republici Srpskoj je poslednja odbrana tog režima. Ne postoji nijedan ozbiljan faktor u svijetu koji će podržati otcjepljenje RS. Milorad Dodik je izgubio svaki kompas“, kazao je Delić za Žurnal.

On kaže da je osnovno pitanje - zašto se Sabor SNSD, umjesto lažnim referendumom, nije pozabavio pitanjem lošeg života RS ili kriminalom i korupcijom, koji su matrica vladanja režima?!

„Bojimo se da će ovaj potez u konačnici imati negativne posledice na postojeći status Republike Srpske. Dejton je dovoljan okvir da svi živimo komotno i dobro, da niko nikome ne zadire u nadležnosti. Uostalom, poslednjih devet godina apsolutnu vlast u RS drži SNSD sa svojim koalicionim partnerima. Postavlja se pitanje - šta je za sve to vrijeme SNSD učinio da vrati nadležnosti RS, ako je bilo prenosa nadležnosti. Na kraju krajeva, SNSD je glasao za prenos određenih nadležnosti na nivo BiH“, naveo je Delić.

Sabor SNSD-a je, tvrdi on, poslao i neozbiljnu poruku međunarodnim predstavnicima i stranim investitorima, naglašavajući da je veliko pitanje da li će se ubuduće iko odlučiti da investira u nestabilno društvo, kakvo je RS.

„Ovaj narod ima nesreću da ga vode neozbilni ljudi i mi moramo učiniti sve da promijenimo ovaj režim“, zaključio je Delić.

Notorno je da u nezavisnost i otcjepljenje Republike Srpske ne vjeruje ni sam Milorad Dodik. Priča o referendumu mu treba da pokuša povratiti svoj rejting, koji je u nezaustavljivom padu, kao i da sve one koji ogoljavaju nenarodni karakter postojeće vlasti u RS targetira kao izdajnike, petokolonaše, antisrbe… Dodik i SNSD će u tome istrajavati, a uveliko traju pripreme mogućeg obračuna vlasti sa neistomišljenicima i kritičarima , kao i onima koji bi mogli podići svoj glas protiv režima. Prvo je usvojen Zakon o javnom redu i miru, koji umnogome ograničava slobodu izražavanja, a pripremljen je i novi Zakon o javnom okupljanju, kako bi ograničio moguće proteste obespravljenog puka.

Ono što je posebno opasno je činjenica da o referendumu ne trubi samo Milorad Dodik, već da su taj sporni dokument jednoglasno podržali svi delegati na Saboru SNSD-a. Čime su sebi, bez ikakvog osnova, dali za pravo da u šaci drže budućnost svih građana Republike Srpske.

(zurnal.info)