Okončana istraga o nabavci kineskih respiratora:Optuženi Novalić, Solak, Hodžić i Milićević

Istražujemo

Okončana istraga o nabavci kineskih respiratora: Optuženi Novalić, Solak, Hodžić i Milićević

Optuženom Fadilu Novaliću se stavlja na teret da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv korona virusa.

Optuženi Novalić, Solak, Hodžić i Milićević

Tužilaštvo BiH  okončalo je istragu o nabavci 100 kineskih respiratora koje je u BiH uvezla firma Srebrena malina, te podiglo optužnicu protiv Fadila Novalića, premijera FBiH, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, vlasnika firme “Srebrena Malina” Fikreta Hodžića, te Jelke Milićević, ministrice finansija u Vladi FBiH. 

Novalić, Solak, Hodžić i pravnoj osobi F.H. Srebrena malina na teret se stavljaju krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom položaja, primanjem nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranjem novca, kritvorenjem ili uništavanjem poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenjem službene isptrave, te povredom obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvješća i njihovo falsifikovanje ili uništavanje. 

Optuženoj Jelki Milićević se stavlja na teret da je počinila nesavjestan rad u službi. 

Optužnicom se optuženima stavlja na teret počinjenje navedenih krivičnih djela u vezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000,00 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000,00 KM za potrebe borbe protiv korona virusa u Federaciji BiH neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Optuženom Fadilu Novaliću se stavlja na teret da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv korona virusa. 

“U tom su se planu u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi pridružili Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i pravna osoba „F. H. Srebrena malina“ d.o.o. Srebrenica. Ova udružena skupina potom je nabavila 100 komada respiratora ACM812A po uvećanim cijenama, pri čemu se isporučeni respiratori ne mogu koristiti u svrhe radi kojih su nabavljeni – za potrebe liječenja bolesti Covid-19, usljed čega je po budžet Federacije BiH nastupila  imovinska šteta i omogućeno sticanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podjeljenja između pripadnika udružene skupine”, stoji u optužnici.

Milićević je optužena da je počinila krivično djelo u službi jer je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora, a potom propuštanjem svojih zakonom propisanih dužnosti nije spriječila nastupanje štetne posljedice.

Istraga protiv osumnjičenog Aleksandara Zolaka nastavlja se u odvojenom predmetu, jer je istraga proširena u odnosu na postojanje osnova sumnje da su i u drugim  slučajevima od Agencije za lijekove i medicinska sredstva donesene nezakonite odluke.

Iz Tužilaštva BiH su naveli i to da nastavljaju sa istragom protiv više drugih osoba u odnosu na krivično djelo pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela, a u odnosu na postupak nabavke i raspodjele respiratora koji su predmet ove optužnice.

(zurnal.info)