Vlast:OPTUŽNICA ZBOG 13 HILJADA KM: Sven Alkalaj je trošio milione na putovanja, honorare, poklone, dnevnice...

Istražujemo

OPTUŽNICA ZBOG 13 HILJADA KM: Sven Alkalaj je trošio milione na putovanja, honorare, poklone, dnevnice...

Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv bivšeg ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja. Može li se ovaj potez shvatiti kao ozbiljna namjera obračuna sa zloupotrebom položaja, kada se zna da je bivši ministar pronevjerio mnogo veće sume novca

OPTUŽNICA ZBOG 13 HILJADA KM: Sven Alkalaj je trošio milione na putovanja, honorare, poklone, dnevnice...
Alkalaj i Trišić Babić u danima sloge

Sud Bosne i Hercegovine je 4. marta potvrdio optužnicu protiv Svena Alkalaja zbog krivičnog djela nesavjestan rad u službi.

U optužnici se navodi da je Alkalaj kao službena osoba u institucijama BiH, u svojstvu ministra vanjskih poslova BiH, donio rješenje o isplati novčane nagrade Ani Trišić Babić, zamjenici ministra vanjskih poslova, za rad u NATO koordinacijskom timu Vijeća ministara BiH. Time je, navodi Sud, svjesno prekršio Odluku Vijeća ministara po kojoj novčana naknada ne pripada rukovodiocu i zamjeniku rukovodioca institucije BiH. Tako je bivši ministar oštetio budžet za oko 13 i po hiljada KM.

Ministar i sedam mobitela

Sven Alkalaj bio je ministar vanjskih poslova BiH od 2007. do 2012. godine. Kada je 2012. godine otišao na poziciju izvršnog sekretara Ekonomske misije UN-a za Evropu u Njujorku, iza sebe je u Ministarstvu ostavio nerazjašnjene troškove i nepravilnosti u trošenju budžetskih sredstava na koje su godinama upozoravali revizori.

Žurnal je pisao, a čitaoce podsjećamo, da je budžetskim novcem Alkalaj često upravljao kao vlastitim, ne libeći se koristiti ga u privatne svrhe bez ikakvog obrazloženja. Koristio je čak sedam službenih mobitela, a iz budžeta na poklone trošio ekstremne sume novca, mnogo veće nego što je to pravilnik dozvoljavao.

U februaru 2011. godine bio je odsutan 17 dana, a u planu Ministarstva uopće nije bilo evidentirano zvanično putovanje.

“U to vrijeme je na snazi bila Odluka o privremenom fiansiranju institucija BiH i zabrana službenih putovanja osim u izuzetnim slučajevima. Niko ne zna šta je bio izuzetan razlog, ali svejedno, Alkalaj se tada sa svojom pratnjom obreo u Australiji, pa na Novom Zelandu, a u povratku je svratio u New York. U Ministarstvu vanjskih poslova iz medija su saznali da im je šef boravio u sjedištu UN-a.

A javni revizori se ne bave troškovima pojedinaca, tako da je ovaj trošak uvršten u stavku ukupne potrošnje za službena putovanja u MVP-u BiH te godine. Riječ je o nevjerovatnih 1.790.990 KM. Samo na ovom Alkalajevom 17-todnevnom putu "nakupilo se" 17 ministrovih dnevnica, ne računajući troškove pratnje, avionskih karata i noćenja u hotelima najvišeg ranga, a to im je pravo propisano Odlukom o visini dnevnica za službena putovanja”, pisali smo tada.

Kako odluku Suda BiH o podizanju optužnicu zbog pronevjere 13 hiljada KM shvatiti kao ozbiljnu namjeru? Kada su samo pobrojani primjeri, a to je tek početak podugačke liste, državu oštetili za mnogo veći iznos od navedenih 13 hiljada KM.


Službenim autom na plažu

Revizori su dokumentovali kako se službena putovanja u Ministarstvu realizuju bez plana i programa. U skoro svim izvještajima navođeno je kako nema kontrole stvranih potreba i svrhe putovanja.

Teško je zaboraviti i fotografije golišavog ministra Alkalaja s jednog od takvih putovanja službenim vozilom. Na njima ministar pored službenog Audija MVP-a s vozačem dogovara gdje dalje poslije „osvježenja“ o državnom trošku. Ministar Alakalaj imao je i udes sa službenim automobilom u alkoholisanom stanju u Sarajevu.

U MVP-u službene mobitele koriste po internoj Odluci, a revizori su samo tokom posljednje objavljene revizije našli da se koristi čak 68 brojeva, od kojih je ministar koristio rekli smo već koliko.

Ista Odluka propisuje da za ministra i njegove zamjenike nije ograničen iznos novca koji na telefoniranje mogu da potroše. Primjera radi, ukupni trošak MVP-a BiH na mobilne telefone samo u 2011. godine iznosio je 286.108 KM.

Jedan  od službenika napravio je telefonski račun za sedam hiljada KM više od propisnog iznosa, a Ministarstvo je taj račun podmirilo. Bez obzira na višemjesečno insistiranje

Žurnal nikada nije dobio pojašnjenje iz Ministarstva vanjskih poslova ko je službenik koji je napravio ovaj račun, kao ni objašnjenje na osnovu čega je račun plaćen budžetskih sredstvima. Pravdao je tada ministar Alkalaj ovu odluku “vanjskim interesima bh. politike”.

Ništa skromniji ministar i njegovi uposlenici nisu bili kada je riječ o izdvajanju novca za poklone i reprezentaciju. Zbog neopravdanih troškova Ministarstvu je smanjen budžeta za ove svrhe za 20 posto.

Međutim, nije bilo kazne za isplate stimulacija za 40 uposlenika a koštalo je to budžet 48.374 KM. Plate pojedinaca su mimo svih pravila mjesečno bile "pojačane" iznosima od 400 do nevjerovatnih 4.700 KM!

Revizija je evidentirala i honorar za 57 osoba u iznosu višem od 215 hiljada KM i to samo za usluge slaganja i evidentiranja pošte iz DKP mreže, izrade izvještaja o radu, telefoniranja...

Kupovao je ministar i skupe poklone u zlatarama u vrijednosti 25 hiljada KM, ali do sada nema optužnice za to.
Kada je poziciju ministra vanjskih poslova preuzeo Zlatko Lagumdžija Sven Alkalaj uništio je dio dokumentacije Ministarstva vanjskih poslova:

- Smatram da su konkretnim postupkom nezakonitog i neovlaštenog uništavanja dokumentacije MIP-a BiH direktno prekršene odredbe Zakona o zaštiti tajnih podataka, pogotovo ako imamo u vidu da je u uništenoj dokumentaciji zasigurno bilo dosta dokumenata i materijala koji su imali oznaku tajnosti, a tiču se oblasti spoljnih poslova i odnose se na druge države, međunarodne ili regionalne organizacije
upozorila je tada Alkalajeva zamjenica Ana Trišić-Babić.

Kojoj je, pokazuje optužnica protiv Alkalaja, nelegalno isplaćeno 13 i po hiljada KM. Iako je dugo bila najglasniji kritizer postupaka bivšeg šefa, zbog ove nelegalne isplate se dosad nije javno pobunila.

(zurnal.info)